לפני כעשור החליטה דסי ארליך לחשוף: עברתי התעללות מינית על ידי מנהלת המוסד שבו למדתי באוסטרליה. בעקבות פרסום החשדות נגד סגן שר הבריאות ליצמן, לפיהן ניסה למנוע את הסגרתה של החשודה מלכה לייפר, דסי שוחחה היום (שישי) עם "החדשות" Online והגיבה להתפתחויות: "חשדנו במשך זמן רב שמשהו קורה, ליצמן צריך להתפטר".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

דסי סיפרה בריאיון ל"החדשות" Online כי פרסום החשדות לא הפתיע אותה ואת שאר המתלוננות נגד מלכה לייפר, החשודה בביצוע עבירות מין ביותר מ-70 מתלמידותיה. "החוויה הזאת הציפה הרבה מאוד רגשות, אנחנו הרוסות מכך שדבר כזה יכול לקרות", אמרה. "יש גם תחושת הקלה כי עכשיו אנחנו יודעות למה היו 45 דיונים בבית המשפט ולא קיבלנו צדק אמיתי".

המתלוננת הראשונה נגד מנהלת בית הספר במלבורן שבאוסטרליה סיפרה שכעת המתלוננות מקוות ש"כל החלקים יתחברו" והן יוכלו לקבל צדק. "בחודש מרץ יש מספר דיונים בבית המשפט בעניינה של לייפר, אנחנו נהיה בישראל ויראו אותנו באולם", אמרה. "חשוב לנו להזכיר לכולם שהקורבנות רוצות לשים את החלק הזה מאחוריהן ולהתמודד עם מי שפגעה בהן בבית המשפט באוסטרליה".

דסי ארליך (צילום: חדשות)
דסי ארליך | צילום: חדשות

"היא ניצלה את התמימות שלנו": הפרשה שסיבכה את ליצמן

חקירתו של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הפתיעה אתמול את המערכת הפוליטית, ומהר מאוד התבררו מהם החשדות המיוחסים לו: על פי החשד, ליצמן פעל תוך ניצול סמכויותיו כדי להשיג חוות דעת רפואית שקרית שהיה בכוחה למנוע את הסגרתה של מלכה לייפר, מנהלת מוסד חינוכי לשעבר במלבורן, לאוסטרליה. לייפר, לשעבר מורה ומנהלת בית ספר, חשודה שביצעה עבירות מין ביותר מ-70 מתלמידותיה באוסטרליה. חוות הדעת שליצמן פעל להשיג קובעת שהיא לא כשירה לעמוד לדין - ולכן לא ניתן להסגירה.

הפרשה שעוררה סערה באוסטרליה התרחשה בתוך קהילת "עדת ישראל" האורתודוכסית במלבורן - קהילה המתוארת באוסטרליה כ"מסתורית ומבודדת". בדומה לקהילות חרדיות בישראל, הילדים שם גדלים ללא צפייה בטלוויזיה, וללא חשיפה לאינטרנט, לרדיו ולאמצעי תקשורת אחרים. מגיל שמונה ואילך הילדים לומדים במסגרות מגדריות נפרדות ולא נחשפים לשיעורי חינוך מיני עם התבגרותם. כמקובל בקהילות כאלו, הסמכות העליונה בקבלת ההחלטות היא של רב הקהילה.

החשדות המזעזעים נחשפו לפני כעשור, אז דסי ארליך (32) שלמדה בתיכון של הקהילה החלה לסבול מסיוטים ומחרדה בגלל אירועים שהתרחשו כשלמדה בבית הספר תחת מנהלת המוסד והמורה מלכה לייפר. שיחות שקיימה עם הפסיכולוגית שלה הובילו ליצירת קשר עם בית הספר והיא ניסתה לשכנע את המורים במוסד שהיא עברה התעללות מינית על ידי לייפר. האחרונה מצדה הכחישה כול קשר לאירועים הללו.

בערב שבו נודע על האירועים ארגן המוסד החינוכי טיסה מידית לישראל עבור לייפר החשודה וילדיה מבלי לעדכן את המשטרה. ב-2014 נעצרה לייפר בישראל בחשד לביצוע עבירות מין בתלמידים בבית הספר. עם זאת, ב-2016 דחה בית המשפט את דיוני ההסגרה של לייפר לאוסטרליה בשל טענות לבעיות פסיכיאטריות, ובשנתיים האחרונות בוצעו בדיקות וחקירות כדי לדעת אם לייפר אכן סובלת מבעיה שמונעת ממנה לעמוד למשפט באוסטרליה.

ארכיון (צילום: החדשות‎)
מלכא לייפר, ארכיון | צילום: החדשות‎

באוגוסט 2014 הגישה המחלקה לעניינים בינלאומיים בפרקליטות המדינה עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה כי יכריז על החשודה בת הסגרה לאוסטרליה. ביוני 2016 הפסיק בית המשפט את הליך ההסגרה לאחר שקבע, בהתאם לחוות דעת שהוגשה מטעם הפסיכיאטר המחוזי, כי החשודה אינה כשירה לעמוד לדין.

בזמן פרסום החשדות: ליצמן לצד מנדלבליט (צילום: חדשות)
בזמן פרסום החשדות - ליצמן לצד מנדלבליט | צילום: חדשות

מאז פרסום דבר החקירה שנפתחה נגד סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, בסביבתו משדרים שהם אינם מתרגשים או דואגים מהחשדות. מקורבי ליצמן סיפרו שהופעל עליו לחץ כבד מצד רבנים ואדמו"רים לעזור ללייפר שעומדת בפני הסגרה, כך פורסם אמש במהדורה המרכזית. לדבריהם, ליצמן אישר בפני החוקרים שקיבל פנייה וכינס דיון בנושא במשרד הבריאות, אך לאחר שהבין את הפרטים אמר לגורמי המקצוע לפעול עפ"י חוק והסיר את ידיו מהתיק.

מלשכתו של סגן השר יעקב ליצמן הגיבו להודעת המשטרה ואישרו כי ליצמן נחקר הבוקר במשרדי המשטרה. "ליצמן מסר את גרסתו המלאה וענה לכל השאלות כנדרש", נמסר. "סגן השר סמוך ובטוח בניקיון כפיו וימשיך לסייע לכל פנייה שמגיע ללשכתו, בכפוף לחוק ולנוהל הקיים.