שלב ההוכחות בתיק הלינץ' בבת ים נפתח היום (שני), וקורבן הלינץ' סעיד מוסא הגיע להעיד לראשונה נגד הנאשמים בפרשה. "קשה, מרגיש על הפנים", אמר עם הגעתו לאולם. "אני לא מרגיש טוב, מאוד קשה, אבל אין לי ברירה אחרת". עם הגעתו של מוסא לבית המשפט, הוא הועבר לחדר צדדי כדי למנוע חיכוך בינו לבין הנאשמים וקרובים. חלק צעקו לעבר העיתונאים שמסקרים את הדיון: "אפשר לחשוב שעומר אדם הגיע לפה".

מוסא סיפר בעדותו את השתלשלות האירועים שהובילה לאירוע החמור: "בטיילת של בת ים ראיתי פקק של מכוניות. בחור שאל אותי אם אני ערבי, אמרתי כן. שאלתי אם הוא צריך עזרה. הוא הביא לי בוקס וחשמל בצוואר והתחיל לצעוק 'הנה ערבי הנה ערבי'. ראיתי עוד אנשים שצעקו 'הנה ערבי, הנה ערבי' ובאו לכיווני. ניסיתי לעשות רוורס ולברוח. פגעתי ברכב שהיה מאחורי עם נהג בתוכו. זה מה שאני זוכר".

נציגת הפרקליטות שאלה אותו מה הוא ישיב אם יטענו שהוא הגיע לטיילת כדי לבצע פיגוע, ומוסא השיב: "בחיים לא חשבתי על זה, אני לא חושב על זה. אני תושב מדינת ישראל. המזל שלי שהכל היה מצולם בשידור חי. הרבה אנשים הגיעו מבת ים לבית חולים ביקרו אותי והראו לי את הסרטונים".

"אם יטענו שדהרת קדימה לכיוון האנשים וניסית לדרוס אותם, מה תגיד?", שאלה נציגת הפרקליטות. מוסא השיב: "כשנסעתי קדימה כבר חישמלו אותי, מה אני אגיד לך, אני לא זוכר שנסעתי קדימה... לא היה לי כלום. לא סכין ולא חפץ חד".

בחודש פברואר פורסם כי מוסא ניסה לשים קץ לחייו. הפרקליטות טענה כי יש קשר בין מצבו הנפשי לניסיון הלינץ', אך הסנגורים התנגדו לכך.

עו"ד סהאר עלי, פרקליטו של סעיד מוסא, אמר מחוץ לאולם הדיונים: "אין ספק שזו הייתה משימה מאוד קשה, עם כל מה שהוא עבר. זה מחזיר אותו בבת אחת, ביום אחד לאולם בית המשפט, כאשר הוא עומד לחקירה צולבת של 11 סנגורים, שמעבר לכל הנזק שנגרם לו מנסים לטעון שהוא כאילו בא לעשות פיגוע ובכך להפחית את העונש שייגזר על הנאשמים. על אף שיש 3 נאשמים שכבר נגזר דינם".

עו"ד עלי הוסיף: "הקושי הוא רב גם מבחינה נפשית וגם מבחינת לראות את האנשים  שבאים עם הנאשמים ומשמיעים דברים לא נעימים, אפילו קללות, כלפי המתלונן שבקושי מגיע. הוא גם מעבר לזה סובל מקשיים נפשיים ומחלות ומצבו הבריאותי הנפשי".

11 נאשמים בתיק הלינץ', 3 הגיעו להסדרי טיעון

כתב האישום שהוגש במקור כנגד 11 נאשמים ייחסו לרובם סעיפים של מעשה טרור של חבלה בכוונה מחמירה, אך לאורך השנה האחרונה הגיעה המדינה להסדרי טיעון עם שלושה מהם.

לפני שלושה ימים הודיעה הפרקליטות לבית המשפט כי הגיעה עם אחד הנאשמים בתיק, שי שמחון בן 41 מבת ים, להסדר טיעון ללא הסכמה על העונש. לקראת הליך ההוכחות של שבעת הנאשמים האחרים, בפרקליטות ביקשו להפריד את משפטו של שמחון לטובת הליך הטיעונים לעונש. 

ניסיון הלינץ בבת ים: סעיד מוסא שהותקף בבית החולים (צילום: חדשות 12)
סעיד מוסא בבית החולים | צילום: חדשות 12

באחד המקרים שהוכרעו, נגזר דינו של להב נאוגרקר אוחנינה, שהורשע בעבירות של הסתה לאלימות, הסתה לגזענות, התפרעות ממניע גזעני וחבלה במזיד לרכב ממניע גזעני, ונגזרו עליו 12 חודשי מאסר בלבד. הפרקליטות החליטה לערער בתיק לבית המשפט העליון - ועונשו של הוחמר ל-20 חודשי מאסר.

אוחיננה, כך לפי פסק דינו של העליון, יצא מביתו למקום ההתקהלות, עלה על דלפק מחוץ למסעדה וקרא "מוות לערבים" לקהל, נכנס למסעדה זרק בקבוקי שתיה וכסאות לעבר החלונות. כשהגיע מוסא הוא זרק לעבר רכבו בקבוק וניפץ שמשה, ירק עליו וגנב חפצים מרכבו. לאחר התקיפה התראיין לערוץ כאן 11 ועקב דבריו שם הוגשו נגדו עבירות הסתה לאלימות. אלרון קבע כי העונש של המחוזי היה היה "סוטה לקולא באופן קיצוני" והגדיר את הלינץ' כאירוע מביש ומקומם.

ביוני האחרון גזר השופט בני שגיא את עונשו של יעקב כהן והשית עליו עונש של 15 חודשי מאסר. כהן הודה והורשע בעבירות של חבלה חמורה בנסיבות מחמירות ולא ממניע גזעני או מעשה מעשה טרור. הפרקליטות ביקשה בטיעונים לעונש להשית עליו עונש שלבין 4 ל-8 שנות מאסר.

השופט קבע כי כהן לא היה חלק מההתארגנות המוקדמת ללינץ' שהחלה בקבוצות וואטסאפ, הוא הגיע למקום לצרכי בילוי וסבר בזמן אמת כי מוסא ניסה לבצע פיגוע דריסה. "לא דומה עניינו של הנאשם לעניינם של מעורבים אחרים, שהבינו היטב כבר מנקודת הזמן הראשונה כי אין מדובר בפיגוע דריסה, וכי קורבן העבירה הוא אזרח תמים שהגיע למקום באקראי" כתב השופט בני שגיא, שציין כי כהן לא עשה שימוש בנשק קר וכי תיאור הפעולות האלימות שביצע היו זריקת כוס על רכבו של מוסא, בעיטה ברכב ובעיטה בפלג הגוף העליון של מוסא תוך הנפת יד באוויר שלא פגעה בו.

"אף אם סבר הנאשם כי מדובר בפיגוע דריסה, הרי נקיטה בפעולות אלימות נגדו, שעה שאין חולק כי באותה נקודת זמן קורבן העבירה לא היווה סכנה לאיש, אלא היה נתון להתקפה אלימה על-ידי עשרות אנשים, היא פעולה הראויה לגינוי, מבישה, ועומדת בסתירה לאמות מידה מוסריות וערכי היסוד של מדינת ישראל." אמר השופט שגיא.

ב-12 במאי בשנה שעברה, במהלך המהומות ברחבי ישראל ועל רקע מבצע שומר חומות, המון יהודי זועם תקף באלימות ערבים ברחבי בת-ים. תחילה נקראו קריאות גזעניות ולאחר מכן אף נפגעו ונבזזו עסקים בבעלות ערבים. ניסיון הלינץ' במוסא תועד בשידור חי על ידי צוות טלוויזיה שנכח במקום ונגד 10 מהמעורבים הוגש כתב אישום בגין עבירות של מעשה טרור, אלימות, התפרעות, הסתה, וגניבה ממניע גזעני. אחד מהם נידון לשנת מאסר.

בכתב האישום תוארו לפרטים רגעי האימה בטיילת בבת-ים. "לאחר ההתנגשות, הטיח כהן כוס ברכבו של המתלונן ובעט ברכב. בהמשך לכך, תקפו הנאשמים את המתלונן בצוותא עם עשרות אחרים. התוקפים הוציאו את המתלונן בכוח מהרכב, חשמלו אותו בשוקר, הפילו אותו לרצפה והכו אותו באגרופים, בבעיטות ובאלה טלסקופית".

עוד נכתב בכתב האישום כי "המתלונן ניסה לקום והופל שוב, והתוקפים המשיכו להכות אותו בעוצמה. כתוצאה ממעשיהם של התוקפים והנאשמים, נגרמו למתלונן חבלות חמורות בגופו: שברי ריסוק באף, שברים בארובות העין, שברים בשיניים, חתכים עמוקים בפנים ובראש, שטפי דם בפנים ובראש. בנוסף, נגרמו לו חבלות וחתך בחזה אשר יצרו חזה אוויר וכן נגרמה לו בצקת בגרון".