הפשיעה בדרום גוברת והתושבים נותרים חסרי אונים: במועצה האזורית רמת הנגב מתלוננים שארגוני פשיעה גונבים ציוד חקלאי שמשמש אותם בגידול מריחואנה באלפי חממות באזור. באופקים התושבים התייאשו מהמשטרה והחלו בעצמם לערוך סיורים ביטחוניים. בכפר רתמים מתלוננים על ירי לעבר כלים חקלאיים שעלול להסתיים בפגיעה בבתי היישוב.

בפגישה שערכו תושבי הדרום עם מפקד מרחב הנגב נחשון נגלר אתמול (ראשון), הם הטיחו בפניו על אוזלת ידה של המשטרה בטיפול בפשיעה. "אנחנו לא מסוגלים להמשיך לחיות בצורה כזאת, זו הפקרות", טענו התושבים. "אנו חוששים על החיים של הילדים, מפחדים לנסוע בכבישים, לא מסוגלים עם מכת הפריצות הזאת, וגם החקלאים סובלים מגניבות חקלאיות".

הפשיעה בדרום: מתחמי גידול מריחואנה בנגב (צילום: חדשות)
הפשיעה בדרום: מתחמי גידול מריחואנה בנגב, ארכיון | צילום: חדשות

מפקד המרחב הבין את מצוקת התושבים, אך חשף בפניהם כי המשטרה מתקשה להתמודד עם היקף הפשיעה. "אני מבין אתכם, אתם צודקים. אבל אנחנו לא מסוגלים להתמודד עם זה", אמר. "יש לנו מחסור בכוח אדם – כ-220 שוטרים שחסרים באזור".

"כל חמולה הופכת לארגון פשיעה"

על פי הערכות, באזור רמת הנגב יש כ-2,000 חממות גידול מריחואנה, שלצורך פעילותן ארגוני הפשיעה גונבים ציוד חקלאי מחקלאים תמימים. לאט לאט התופעה מתרחבת ליישובים נוספים: באופקים התושבים הבינו שאי אפשר לסמוך על אף אחד כבר, גם לא על המשטרה, והחלו לצאת לסיורים בשטח בעצמם.

גם תושבים בדואים מתל שבע ומרהט פנו ל-N12 ואמרו שגם הם סובלים מהפשיעה החמורה, והם חיים תחת טרור ובתחושת פחד. "מי שיכול ויש לו כסף פשוט עוזב", אומר לנו תושב רהט. "לכל אחד יש נשק בלתי חוקי, כל חמולה הופכת להיות ארגון פשיעה".

משטרת ישראל פועלת במגזר הערבי (צילום: משטרת ישראל)
פעילות משטרתית למיגור הפשיעה, ארכיון | צילום: משטרת ישראל

במכתב ששלחו תושבי כפר רתמים למפקד מחוז דרום ניצב פרץ עמר לפני כשבוע, הם דרשו לקבל תשובות כיצד המשטרה מתכוונת לטפל באירוע ירי לעבר כלים חקלאיים סמוך לקו הבתים הראשון של היישוב.

"האירוע הזה חוצה כל קו אדום ומהווה עליית מדרגה חמורה ביותר שמביאה איתה פגיעה קשה בביטחון האישי של התושבים", כתבו למפקד המחוז. "אנו פונים אליך ראשית כי אין לנו זכות לשתוק, יש לנו אחריות". עוד הדגישו התושבים: "אנו לא רואים בזה נושא אישי בלבד של רתמים, מדובר באירוע משילותי וריבוני ממדרגה ראשונה".

"יש יריות – אז נכנסים לממ"ד"

במהדורה המרכזית אמש פרסמנו על מקרים שבהם ילדים בנגב נאלצים לרוץ למרחבים מוגנים מחשש שייפגע בהם כדור תועה. מאי ורוני, ילדים המתגוררים ביישוב גבעות בר סמוך לרהט, סיפרו ל-N12: "הם יורים עלינו וזה לא כיף. הממ"ד שומר עלינו. יש יריות ואנחנו מפחדים אז אנחנו נכנסים לממ"ד".

רה"מ יאיר לפיד התייחס היום לחוסר כוח האדם במשטרה ואמר כי הוא מתכוון להציב את הביטחון האישי של אזרחי ישראל בראש סדר העדיפויות. "התפקיד הראשון של המדינה הוא להגן על אזרחיה. אם ישראל רוצה להיות מדינת חוק היא צריכה כלים לאכוף את החוק", אמר בכנס "השומר החדש" ו"ישראל היום". "במשך שנים המערכת הוזנחה והורעבה. הגיע הזמן לשינוי בסדר העדיפויות שלנו. מכוניות לא יכולות להשתולל בדרום".

ההפקרות השלטונית בדרום (צילום: חדשות 12)
מימין, מאי ורוני: "הממ"ד מגן עלינו" | צילום: חדשות 12

לפיד הוסיף: "המשטרה קיבלה הכי הרבה תקנים השנה מאשר בעשור האחרון. זה לא מספיק. אנחנו נשים תכנית רב שנתית להתעצמות קבועה. צריך לייצר מערכת אכיפת חוק חזקה ואפקטיבית עם משאבים ויכולות כדי להביא חוק וסדר לרחובות. תנו לאנשים במערכת משכורת ראויה ותנאים ראויים והחיים של הישראלים ייראו אחרת. החברה האנושית מבוססת על חוק וסדר. הממשלה הזאת תשדרג את מערכת אכיפת החוק. זו המשימה שלנו".

פנינו למשרד לביטחון הפנים עם תלונות התושבים, אך שם העדיפו להפנות אותנו למשטרה.

מהמשטרה נמסר: "אנו מצרים על עיוות דבריו של מפקד המרחב והוצאתם מהקשרם לחלוטין. מדובר בשיחה שקיים מפקד המרחב עם תושבי המקום, במהלכה העלו נושאים שונים הנוגעים להם ומעסיקים אותם ובגינם קיבלו מענה סדור. משטרת ישראל ערה לצורכי התושבים ותמשיך לפעול בנחישות ובאפס סובלנות כלפי אירועי ירי, אמל"ח ואלימות. כל אזור מגורים מביא איתו אתגרים ותפקיד כוחות הבטחון הוא לסייע בהתמודדות איתם.
אנו נמשיך לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם תושבי הישוב ולסייע להם ככל שיידרש".