עשר מנפגעותיו של סגן-אלוף דן שרוני פנו הערב (שבת) בדחיפות לבית הדין הצבאי בבקשה לקיים דיון, לדבריהן, "בפגיעה המהותית והאנושה בזכויות נפגעות העבירה, המיוצגות והבלתי מיוצגות" - בעקבות הסדר הטיעון המתגבש עימו. אחת המתלוננות נגד סא"ל שרוני, נ', שלא הייתה מיוצגת על ידי עו"ד בזמן שהציגו בפניה את הסדר הטיעון, טוענת כי הפרקליטות השמיטה ממנה מידע חיוני אודות ההסדר המתגבש: "הייתי מאוד נסערת, שוחחתי עם כמה בנות ופתאום הובהרו לי דברים אחרים לחלוטין שלא הייתי מודעת אליהם כלל".

בהמשך לפרסום, בית הדין קיבל את בקשת הנפגעות - למרות התנגדות התביעה והסנגוריה. הדיון של סא"ל דן שרוני ייפתח מחר בהצגה של גרסת הנפגעות, ואיך פגעה התביעה בזכויותיהן.

סיקור N12 בנושא:

עורכות הדין של הנפגעות, פרופ' עו"ד דנה פוגץ', עו"ד סא"ל (במיל.) ענבר קידר-ברוך ועו"ד אפרת נחמני-בר מבקשות מבית הדין הצבאי לדון בהפרת זכויותיהן של הנפגעות - לפני שהוא דן בהסדר הטיעון: "אחת הפונות לא הייתה מיוצגת בעת שהוצג לה הסדר הטיעון, והיא מיוצגת כעת בשל הפער בין אופן הצגת ההסדר בפניה לטענה כי 'הסכימה' הסכמה מלאה ומודעת להסדר האמור".

לקריאת הבקשה המלאה

"מכאן שכאשר פוגעת התביעה באופן מהותי בזכויות הנפגעות, כפי שאנו מבקשות לטעון, הרי שעל בית הדין לבחון פגיעה זו ולהגן על הנפגעות בטרם יימשך ההליך, כאשר זה יבוסס כולו על הפרת זכויותיהן", נכתב כלשון הבקשה.

"עד אתמול, לא הייתי מיוצגת על ידי אף עו"ד ולכן כל העדכונים שקיבלתי היו ישירות מהפרקליטות", סיפרה המתלוננת נ' ל-N12. "ביום ראשון או בשני יצרו איתי קשר ואמרו לי שהם מגיעים להסדר טיעון שבמסגרתו אקבל פיצויים. אמרו לי שבגלל שאנחנו חברה סוציאליסטית, הם רוצים לתת לו טיפול פסיכולוגי שיימשך שנתיים - לכן חלק מהפיצוי נקבל עכשיו וחלק בעוד שנתיים".

הרטכ"ל אביב כוכבי ודן שרוני (עיבוד: פלאש/90 )
הרטכ"ל אביב כוכבי ודן שרוני | עיבוד: פלאש/90

נ' המשיכה וסיפרה על הרגע שבו הבינה כי הסדר הטיעון שהוצג בפניה - אינו כפי שחשבה: "עבדתי ופתאום קיבלתי הודעה מבעלי שהוא בהלם - עם קישור לכתבה. נכנסתי לקרוא וקראתי על פנסיה, וכל כך הרבה דברים לא היו ברורים, שאלתי מה הקשר לפנסיה? הבנתי שהשנתיים האלה הן בירוקרטיה".

"דיברתי עם כמה בנות, ופתאום הובהרו לי דברים אחרים לחלוטין שלא הייתי מודעת אליהם בכלל", הוסיפה נ'. "יצרתי קשר עם נציג מהפרקליטות ואז הוא אמר לי 'הפנסיה לא קשורה אלינו'. לא הבנתי, לא עיכלתי למה בן אדם שבמשך כל כך הרבה שנים עושה עבירות ועוול לבנות שהיו פקודות שלו - צריך לקבל פרס. הוא היה אמור לשמור עלינו, להיות המפקד שלנו, לדאוג לנו, גם אם הוא לא יקבל פרס - למה לתת לו את האפשרות?", תהתה נ'.

"זה הרתיח אותי, אני הרגשתי מרומה שלא חשפו בפניי את כל המידע, שנתנו לי מידע חלקי. לא שיקרו לי, אבל נתנו לי מידע חלקי. ההסכמה שלי לא הייתה לכל הפרטים האלה – זה היה לי מאוד מוזר, מבלבל, מכעיס. יש לי רגשות מאוד מעורבים. אני לא כועסת על אף אחד אישית שם בפרקליטות, אבל אני מרגישה שהוסתר ממני מידע משמעותי שכנראה היה משפיע על ההחלטה שלי ושל אחרות. שכותבים ש-21, או לא יודעת כמה, הסכימו להסדר טיעון – זה לא נכון. נכון על הנייר - אבל הוצגה לנו תמונה אחרת לחלוטין", אמרה נ'.

פרופ' עו"ד דנה פוגץ' ועו"ד ענבר קידר-ברוך, ממשרד פוגץ' קידר-ברוך, מסרו: "פנינו לבית הדין הצבאי בבקשה תקדימית, שהסדר הטיעון בעניינו של שרוני כלל לא יוצג מחר, אלא שמחר בית הדין ישמע כיצד ומדוע התביעה הצבאית פגעה פגיעה מהותית ואנושה בזכויות הבסיסיות והמהותיות ביותר של כל עשרות הנפגעות של דן שרוני. לא ייתכן שבשנת 2022 התביעה הצבאית עדיין תתעלם באופן בוטה מהוראות החוק והפסיקה, לא תיידע את הנפגעות באופן מלא, לא תקשיב להן וכל זה תוך העדפת האינטרסים של פוגע מינית סדרתי".

פרופ' עו"ד דנה פוגץ' (צילום: באדיבות המצולמת)
פרופ' עו"ד דנה פוגץ' | צילום: באדיבות המצולמת

עו"ד אפרת נחמני-בר מסרה: "מהדברים של נ' וממידע שהגיע אלינו מנפגעות נוספות שלא היו מיוצגות עולה שהתביעה הצבאית הפרה כמעט את כל החובות שחוק זכויות נפגעי עבירה מטיל עליה: במקום להציג לנפגעות את ההסדר במלואו ולהסביר להן שזכותן להביא הסכמה או התנגדות נמסר לנפגעות מידע חלקי. לחלק המידע הוגדר כ'עדכון' ולא כבקשת הסכמה. לכן אין משמעות להצהרת צה"ל שרוב הנפגעות מסכימות להסדר. במקביל התביעה הצבאית יצרה הסדר שמפר את החובה המוטלת עליה להימנע מעינוי דין שיפגע בנפגעות".

עו"ד אפרת נחמני-בר (צילום: ענת גבע שרון)
עו"ד אפרת נחמני-בר | צילום: ענת גבע שרון
עו"ד ענבר קידר-ברוך
עו"ד ענבר קידר-ברוך

ביום רביעי פרסם דובר צה"ל את הסדר הטיעון עם סגן-אלוף דן שרוני, שצילם בסתר חיילות ושיודה בכ-70 עבירות של מעשים מגונים, פגיעה בפרטיות, חדירה לחומר מחשב ועבירות נוספות. שרוני הואשם בעבירות כלפי 40 נשים, 29 מהן הסכימו להסדר.

לפי הסדר הטיעון שאליו הגיעו הצדדים, בכפוף לאישורו של בית הדין המיוחד, שרוני יורד לדרגת טוראי, ישלם פיצוי כספי לנפגעות העבירה, בסך כולל של כרבע מיליון שקלים. התביעה תדרוש עונש מאסר בפועל בן מספר שנים, שיבטא את חומרת מעשיו.

לאחר פרסום הסדר הטיעון, החלה מחאה ציבורית שלאחריה - פרסם הרמטכ"ל את עמדתו: "עמדת הרמטכ"ל היא שבמקרה מסוג זה יש לשלול מהנאשם את הזכות לגמלה בשל מעשיו החמורים". עוד הוסיף כי "בצד זאת, בדומה למקרים קודמים יוכלו בני משפחתו הגרעינית של שרוני לבקש גמלת חסד, שתשולם להם בלבד, ובאופן ישיר, מבלי שהנאשם יזכה לקבלה".

תגובת דובר צה"ל: "החל מרגע גילוי המעשים, ובמשך כתשעה חודשים, עומדים גורמי האכיפה בקשר עם נפגעות העבירה, ומביאים בפניהן עדכונים מפורטים על ההליך על כל שלביו. לקראת ההחלטה על ההסדר, עדכנה התביעה הצבאית את נפגעות העבירה בפרטיו, קיבלה את התייחסותן והבהירה כי היא עומדת לרשותן בכל שאלה ועניין. מרבית נפגעות העבירה תומכות בהסדר. כלל העמדות הובאו בחשבון ונשקלו טרם קבלת ההחלטה בעניין זה".