במרכז הדיונים השבוע ניצבה "פגישת ההנחיה" - אותה פגישה ידועה שבה נתניהו הנחה את פילבר להיטיב עם הבעלים של בזק, שאול אלוביץ', לטענת הפרקליטות. שאלת קיומה של הפגישה הזו היא שאלת מפתח בתיק 4000.

ההגנה עשתה עבודה יסודית והראתה באמצעות איכונים, התכתבויות ויומנים, שהפגישה הזו לא הייתה יכולה להתקיים בטווח הזמנים הנקוב - לאחר מינויו של פילבר למנכ"ל משרד התקשורת, ולפני פגישותיו עם אנשי בזק שבהן החל לכאורה ליישם את ההנחיה.

משפט נתניהו (צילום: N12)
משפט נתניהו | צילום: N12

מה הפרקליטות תעשה מכאן?

בפרקליטות עדיין סבורים שהדברים שפילבר תיאר התקיימו לפי הסדר - קיבל הנחיה מנתניהו ובעקבות כך נפגש עם אנשי בזק.

לכן, מבחינת הפרקליטות יכולות להיות שתי אפשרויות - הפגישה בכל זאת התקיימה בשבוע שלאחר אישור המינוי ולפני הפגישות עם אנשי בזק, או שהיא התקיימה זמן קצר לפני אישור המינוי בממשלה. שתי האפשרויות הללו יעוררו קשיים.

תחילה לגבי האפשרויות השנייה. על פניו היא הייתה יכולה לספק הסבר שיניח את הדעת - הרי נתניהו ופילבר נפגשו לפני אישור המינוי בממשלה. עם זאת, מדובר בטענה שונה מהנכתב בכתב האישום, שבו נטען כי הפגישה התקיימה "זמן קצר לאחר המינוי". בנוסף, פילבר התעקש שהפגישה התקיימה לאחר מינויו, ואף נתן כמה סימנים כדי להסביר את התעקשותו.

שלמה פילבר בבית המשפט המחוזי בירושלים
פילבר התעקש שהפגישה התקיימה לאחר מינויו

גם האפשרות הראשונה, שהפגישה התקיימה בכל זאת בשבוע שלאחר המינוי - היא אפשרות בעייתית. מבחינת האיכונים של פילבר יש שתי הזדמנויות לפגישה בשבוע הזה, אלא שעו"ד בעז בן צור הראה באמצעות התכתבויות שפילבר עסק בדברים אחרים באותו זמן.

באחת ההזדמנויות פילבר היה בפגישה אחרת באזור, ובפעם השנייה התכתב ללא הפסקה, בעוד שלפגישה עם נתניהו נכנסים ללא טלפון נייד. גם היומן של נתניהו מעיד על כך שהוא היה בפגישות אחרות בזמנים הללו.

לצד כל אלה, צריך להזכיר שהתיאור של פילבר לא בא לבדו. כך למשל, ד"ר יפעת בן חי-שגב, יו"ר מועצת הכבלים והלווין, העידה שפילבר סיפר לה בזמן אמת שנתניהו הנחה אותו לקדם את עסקת בזק-יס. בנוסף, פילבר כתב על פתק את הדברים שנאמרו לכאורה ב"פגישת ההנחיה" - נושא שעוד יעלה בהמשך החקירה הנגדית ושהסנגורים ינסו להפריך.

פילבר, עד מדינה נוסף המקורב לנתניהו (צילום: פלאש 90 - קובי גדעון, מרים אלסטר)
בן חי-שגב העידה: פילבר סיפר שנתניהו הנחה אותו לקדם את עסקת בזק-יס | צילום: פלאש 90 - קובי גדעון, מרים אלסטר

ההסבר המפותל של פילבר

עד המדינה פילבר הדגים אתמול מופע אקרובטיקה לא מוצלח במיוחד. הוא אמר לפתע, מבלי שנשאל על כך, שהבין בזמן אמת את תנועת היד של נתניהו במהלך הפגישה כתנועת ביטול שמשמעותה "אני לא חייב כלום לאף אחד" - ולא כפי שהסביר והבין מאוחר יותר בחקירה, שנתניהו ביקש ממנו למתן את הפגיעה בבזק.

באולם ישבו שופטים, עורכי דין ועיתונאים רבים. כולם נראו מבולבלים למשמע ההסבר החדש והמשונה, עד כדי כך שפילבר הסביר את עצמו לפחות ארבע פעמים. זו לא הפעם הראשונה שפילבר מזגזג בין גרסאות ופרשנויות שונות. השאלה היא איך זה ישפיע על המשפט? ולאיזה פילבר יאמינו השופטים?

בנימין נתניהו ושלמה פילבר בבית המשפט (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
פילבר: "אני לא חייב כלום לאף אחד" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

הפרקליטות תטען שיש להאמין לגרסאותיו של פילבר במשטרה, לאחר שהפך לעד מדינה. בין השאר תסביר הפרקליטות שלפילבר יש מגוון אינטרסים וסיבות לשקר כעת, ובהן ההערצה שלו לנתניהו והרצון שלו להגן על שמו המקצועי.

בהגנה, לעומת זאת, ישאלו איך אפשר להאמין לעד שמשנה שוב ושוב את הגרסאות והפרשנויות שלו לדברים. בנוסף, גם הם יטענו שהיה לו אינטרס לשקר - כדי להיחלץ מהחשדות נגדו.