משפט נתניהו: עד המדינה ומנכ"ל משרד התקשורת לשעבר שלמה פילבר העיד היום (שלישי) במהלך חקירתו הנגדית במשפט ראש הממשלה לשעבר על שיחת הטלפון שקיבל מנתניהו שמטרתה לוודא שענייני חברת בזק מטופלים. פילבר כינה זאת "שיחת ניטור" וציין שמדובר בשיחה שבאופן כללי היא שגרתית, אך "ביחס לשוק הטלקום היא הייתה יחסית חריגה".

על פי כתב האישום, "בתחילת שנת 2016 או בסמוך לכך, התקשר נתניהו לפילבר על מנת לוודא שענייני בזק מטופלים על ידי פילבר בהתאם להנחייתו". כשנשאל על השיחה בחקירה נגדית של התובעת יהודית תירוש, השיב על כך פילבר: "כשמקבלים שיחה מנתניהו בסופי שבוע זה סימן שמישהו דיבר איתו, לחץ עליו, העלה את תשומת ליבו". לדבריו, "מטרת השיחה הייתה לראות שאני מטפל בסוגיות של בזק".

שלמה פילבר באולם בית המשפט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
פילבר לקראת עדותו בבית המשפט, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בהמשך העיד פילבר על שיחה אחרת שקיבל מנתניהו, בעקבות כתבה שפורסמה ב"דה מרקר" על יחסי נתניהו ובעלי בזק דאז, הנאשם שאול אלוביץ'. "הייתה כתבה בדה מרקר על בזק על כך שנתניהו ופילבר נותנים לאלוביץ מיליארדים, ואז הוא התקשר אליי ובקול מודאג שאל אותי מה אני עושה שם", סיפר פילבר. השופט משה בר-עם שאל אז את פילבר אם נתניהו היה מודאג מהפרסום, והוא השיב: "כן כן, הוא היה מוטרד". בהמשך הוסיף פילבר: "אני מעריך שאם הכותרת הייתה שמשרד התקשורת הוא זה שנתן את ההטבה - לא הייתי מקבל טלפון".

פילבר: "ניר חפץ - הנמסיס" 

החקירה נמשכה ועו"ד תירוש ביקשה מפילבר להתייחס לעד המדינה ויועץ התקשורת של נתניהו לשעבר, ניר חפץ. פילבר, שכינה את חפץ "הנמסיס", סיפר על מפגשים ושיחות שקיים עמו, בין השאר בנוגע לאיש העסקים רומן אברמוביץ'. "הוא עלה כאחד השמות למשקיעים אפשריים בשביל הרעיון להקמת ערוץ טלוויזיה", ציין. 

"הייתה פעם אחת שהוא (ניר חפץ) הגיע אליי ורצה להבין מה עושים עם אלוביץ' במשרד התקשורת, וסיפרתי לו איפה הדברים עומדים", העיד פילבר. "הייתה פעם אחת שהוא אמר 'אני מגיע מבלפור', הייתה פעם שהוא אמר 'אל תרוץ מהר מדי, אנחנו צריכים אותם בבחירות'. כלומר אל תשביע את רצונו של אלוביץ' מהר מדי כי נצטרך אותו בבחירות. הקשבתי, אף פעם לא נתתי לו אינפורמציה".

עד המדינה ניר חפץ בבית המשפט (צילום: יובל אראל, N12)
ניר חפץ לקראת עדותו בבית המשפט, ארכיון | צילום: יובל אראל, N12

"ניר ואני היינו בשני ערוצים נפרדים", הוסיף מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר. "אם נתניהו רוצה להעביר לי מסר הוא מעביר לי אותו ישירות. גם זיהיתי שלא בהכול הוא (נתניהו) שיתף אותו (את חפץ). כשניר מגיע אני לא יודע בשם איזה אינטרס הוא מגיע, לא האינטרס של השר". לדברי פילבר, הוא לא ידע אף פעם מה האינטרס של חפץ - "התחושה שלי שאם הוא מגיע בדחיפות מירושלים אז הוא כנראה דיבר עם מישהו, לא יודע אם זה רה"מ או רעייתו".

על פגישה אחרת עם חפץ, פילבר העיד: "הוא אמר משהו בסגנון של 'אל תעזור לאלוביץ' כי כועסים עליו'. התובעת עו"ד תירוש שאלה למה הם כעסו, ופילבר השיב: "זה היה על רקע של מערכת היחסים ביניהם של כתבות".

כשפילבר נשאל על שיחה שערך עם נתניהו בעקבות הפרסומים על פתיחת חקירת המשטרה בתיק 2000, השיב: "נתניהו שאל 'עשיתי משהו לא תקין עם אלוביץ'? אמרתי לו - 'הדבר היחיד שרלוונטי מבחינתך זה נושא המיזוג, ובנושא המיזוג היו את כל האישורים אז אני לא רואה בעיה'".

שאול אלוביץ (צילום: Hadas Parush Flash90)
שאול אלוביץ' בבית הממשפט, ארכיון | צילום: Hadas Parush Flash90

"החוקר הציע לי להביא את הראש של נתניהו ואלוביץ' - בלי לומר את המילים האלה"

פילבר דיבר שוב על מעצרו והתקשה להסתיר את התרגשותו: "לא חלמתי שמדינת ישראל תפתח חקירה נגד ראש ממשלה בישראל ותעצור אותי, בלי שיש ראיות זהב מוכחות. מציגים בפניי את האזהרה, אני מבין שלמדינת ישראל יש כנראה דוקומנטים... אומרים לי - אתה מסייע לשוחד שמתרחש כבר 3 שנים, אז אני מבין ששני האנשים מנהלים מאחוריי בלי שאני יודע. ואז אני מבין ששמו לי פגסוס באופן לא חוקי כי הייתה ארוחת ערב משותפת עם הזוג אלוביץ' ושהם מסתמכים על איזה SMS".

"שמו לי פגסוס כי חשבו שימצאו משהו אחר ואז מצאו דברים הפוכים שאני אומר שאני לא קשור", טען פילבר. "מערכת שוחדית של תן וקח - לא חלמתי בעיני רוחי עד אותו יום".

פילבר פנה לעו"ד תירוש: "חשבת להכריז עליי פה כעד עוין, כי היה לי חשוב לתת לבית המשפט את התמונה הכללית. גם בחקירות - אני הרגשתי שלא נתנו לי לתת את התמונה הכללית. זו התחושה הסובייקטיבית שלי". לדבריו, "החוקר נכנס והציע לי להביא את הראש של נתניהו ואלוביץ' - מבלי לומר את המילים האלה. אמרתי לאשתי - 'אין לי מה להביא, חוץ מרכילויות'. היה פה עד אחר שהביא רכילויות".

התובעת טענה בפני פילבר כי הוא "איש אמון" של נתניהו, ולפיכך המחויבות שלו כלפיו לא מסתיימת. "הייתה תחושה שאתה מעדיף שאני אקריא לך דברים ותאשר אותם, מאשר שאתה תאמר אותם בקולך שלך", אמרה עו"ד תירוש. פילבר השיב: "זו פרשייה מיוחדת שיש מאות מסמכים. אין לי מחלוקת איתכם על אף מסמך. היה לי איתכם ויכוח לפעמים של 180 מעלות בפרשנות. אני לא מכיר פקיד ציבור בכיר שסרקו אותו במשך שנתיים על כל החלטה שלו וכל אימייל שלו והעמידו אותו בפני שיקוף. בשום מקום לא מצאתי נוהל שאומר איך עושים רגולציה. מבחינתי, אם אני רוצה לעשות הפרדה מבנית, והרן (לבאות, הסמנכ"ל) לא רוצה, אני אומר לו לשים את המפתחות - זה יהיה חוקי. זה לא פלילי".

עו"ד תירוש הקשתה עליו: "החלטות תלויות פרסונה זה רגולציה תקינה לפי דעתך?", ופילבר השיב: "התשובה היא לא". לאחר מכן הודה פילבר כי מאז שחתם על הסכם עד המדינה, הוא היה בקשר עם מקורבים לנתניהו. "היה קשר עם טופז אוריך ועופר גולן, פרויקטים מסויימים", סיפר.