השיחות להסדר הטיעון עם שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן שנחתם היום (חמישי) התקיימו באופן חשאי ואינטנסיבי בימים האחרונים. אמש התקיימה ישיבה לילית ארוכה בירושלים המכוסה בשלג, במטרה לסגור את הפערים המעטים שנותרו בין הצדדים.

הגישושים למשא ומתן החל רק השבוע, אולם הפגישה הראשונה הייתה רק אתמול בבוקר, בתל אביב - ובלילה כבר סוכם על כל ניסוחי כתב האישום. רבים הרימו גבה בשל העובדה שלסנגורי נתניהו נמסר שעבורם לא נותר מספיק זמן. עם זאת, צריך להבהיר - התיק בעניינו של ליצמן קטן בהרבה, וגם הפערים שהיו בין הצדדים היו קטנים בהרבה.

נתניהו ומנדלבליט (צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90)
נתניהו ומנדלבליט | צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90

העבירות שבהן ליצמן יודה בפרשת ההסגרה של מלכה לייפר מטרידות מאוד. נבחר ציבור מפעיל לחץ על הגורמים המקצועיים, אומר בין השאר "תעזור לנו", "מה אני עושה איתה?" (עם לייפר - י"א), ומכנה את הסיוע לה כ"פדיון שבויים". כל זאת אל מול התעקשות הפסיכיאטר המחוזי, שמשיב שהעניין מצוי בהליך משפטי ומבקש מליצמן לעזוב.

לצד כל אלה, יש גם אתגרים בתיק והם אלה שהובילו להסדר הטיעון המקל. אחד האתגרים הוא ראייתי - הציטוטים מסתמכים בעיקר על עדותו של הפסיכאטר המחוזי, הם לא מתועדים ורק הוא שמע את חלקם. אתגר נוסף הוא שחלק מהאמירות מרומזות, ובסופו של דברים הדרישות שלו לא בוצעו.

בפרקליטות אמנם היו מגישים כתב אישום אם לא היה מתגבש הסדר טיעון, משום שסוברים שם שישנו סיכוי סביר להרשעה, אבל לצד זאת קיימים גם סיכונים. לכן, במצב שבו הנאשם מסכים להודות - העדיפו להגיע להסכמה על הסדר הטיעון.

מעבר לסיכונים שאיימו במידת מה על הסיכוי להרשעתו של ליצמן, נלקחה בחשבון גם העובדה שהעבירות בתיק נעשו לפני זמן רב. במצב כזה, אם המשפט היה מתנהל עד תומו – וייתכן שהיה מסתיים רק בעוד כמה שנים, עולה הסיכוי שגם אם ליצמן היה מורשע, הוא היה מקבל עונש מועט, ללא מאסר בפועל – ומכך העדיפו להימנע.

ארכיון (צילום: החדשות‎)
צילום: החדשות‎

המשא ומתן האינטנסיבי בין הצדדים הגיע אמש לשיאו. פרקליטיו של ליצמן, עורכי הדין ז'ק חן ודרור ארד איילון, הגיעו למשרדי פרקליטות מחוז ירושלים המושלגת. הפגישה עם פרקליט המחוז, עו"ד דני ויטמן, ועו"ד נורית לנגנטל, מהפרקליטות המחוזית אף היא, נמשכה עד שעות הלילה.

עורכי הדין, שאינם מירושלים, עשו את דרכם בחזרה בדרכים עקלקלות. עו"ד ז'ק חן למשל, שהגיע לתל אביב רק בשעות הבוקר, המשיך לאחר מכן לדיון בפרשת הצוללות בביהמ"ש המחוזי בתל אביב ולישיבות היערכות לקראת העדויות הקרבות של שלמה פילבר ודנה נויפלד במשפט נתניהו, שבו הוא מייצג את שאול אלוביץ'.

הסיבה למהירות במשא ומתן נבעה מכך שביום שני בשבוע הבא היועמ"ש מנדלבליט יסיים את תפקידו. בחודשיים האחרונים סגר מנדלבליט הסדרי טיעון עם 3 נבחרי ציבור - חיים כץ, אריה דרעי ויעקב ליצמן, וזאת בנוסף למו"מ עם נתניהו שעלה לבסוף על שרטון.