הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים פירסמה הבוקר (שלישי) דוח רחב על תשלומי כופר בעקבות מתקפות סייבר. הדוח מצביע על עלייה חדה במספר תקיפות הסייבר, ולצידה בעיית אי-דיווח קשה. הנזק ממתקפת סייבר עומד על כחצי מיליון דולר בממוצע לתקיפה.

לפי הערכות הרשות, ברוב מקרי הכופר הקורבנות מבצעים העברות של עשרות אלפי שקלים לתוקפים. יש מקרים שבהם שילמו הקורבנות ככופר מעל למיליון דולר בתשלום בודד להאקרים שפרצו למערכות שלהם. עוד צוין כי הנזק העקיף ממתקפת סייבר בישראל עומד בממוצע על כחצי מיליון דולר למתקפה. כל העברות הכספים שדווחו בוצעו בביטקוין.

בשנה האחרונה בוצעו מיליוני מתקפות סייבר - פי 7 יותר מהשנה שעבר. חלק ניכר מהתקיפות כוונו ליעדים משמעותיים ובעלי משאבים שיכולים לשלם כופר בהתאם, כך ש-42% מהעסקים הגדולים בישראל חוו מתקפת סייבר.

 

סייבר (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
42% מהעסקים הגדולים בישראל חווה מתקפת סייבר, אילוסטרציה | צילום: סאלי פאראג, shutterstock

הדוח מצביע על בעיה קשה של הסתרה ואי-דיווח מצד הקורבנות. 91% מנפגעי העבירות המקוונות לא דיווחו לרשויות על כך שהותקפו, מה שפגע אנושות במאמצי האכיפה.

נתון מטריד נוסף הוא שכ-80% מהארגונים שהחליטו לשלם את דרישת הכופר חוו מתקפה חוזרת ובעקבותיה דרישה נוספת לכופר. הנתון הזה מסתמך על סקרים של חברות טכנולוגיה ואבטחת מידע, ומדגיש את הבעייתיות בהיענות לדרישות ההאקרים במקרים של תקיפה.