חודשים אחרי שהחל משפט נתניהו, ושבועות ארוכים אחרי שלב העדויות שנפתח עם עדותו של מנכ"ל וואלה אילן ישועה, היום (שני) הסתיימה חקירתו והחלה עדותו של עורך האתר לשעבר אבירם אלעד. התביעה החלה בשאלת השאלות שאמורות לגלול את הנרטיב שמוצג בכתב האישום נגד נתניהו ובני הזוג אלוביץ' בתיק 4000, ומעדותו היום עולה כי ההבנה במערכת האתר הייתה שצריך לדאוג לסיקור חיובי עבור נתניהו על מנת שבזק, הבעלים של וואלה, לא תיפגע. בשונה מעדותו של ישועה, החקירה הראשית של אלעד צפויה להסתיים מחר, ואז יגיעו כשלושה ימים בלבד של חקירה נגדית מטעם ההגנה. 

"אותי הנחו ארבעה דברים - העניין לציבור, אמינות, תחרות ורייטינג", פתח את דבריו אלעד בעדותו. "אני לא מאמין ששיקולים פוליטיים צריכים להשפיע על עריכה". 

אבירם אלעד, יהיה מנכ"ל חדשות 13 (צילום: יח"צ)
אבירם אלעד. החקירה הראשית תסתיים מחר | צילום: יח"צ

התובעת בתיק, עו"ד יהודית תירוש, ביקשה שיספר על אופן העבודה של אלעד עם המנכ"ל ישועה, ועד כמה הוא התערב בתוכן. "במצב עניינים תקין הוא לא אמור להתערב בשום צורה שהיא", השיב אלעד. "פרסומים שקשורים לבזק עברו דרכו וזה הובהר כבר בשלבים הראשונים". לדבריו, עוד בטרם מונה לתפקיד עורך האתר, ישועה כמעט שלא התערב בתוכן. 

"לקראת בחירות 2013 עלתה כתבה על דוח העוני שהייתה שלילית כלפי הממשלה. הייתה החלטה במערכת להוריד את הכתבה ואמרו לי שזה בעקבות תקציבי פרסום של הליכוד. זו ההתערבות הראשונה שזכורה לי", הוסיף אלעד. "זה היה נשמע לי מוזר כי היו עוד מפלגות שפרסמו, היה לי מוזר שזו הייתה הסיבה האמיתית".

טלי בן עובדיה (צילום: צילום מסך)
טלי בן עובדיה. הייתה עורכת לזמן קצר | צילום: צילום מסך

לדבריו, "ההתערבות הייתה די ברורה לטובת ראש הממשלה (לשעבר) ומשפחתו. זו לא הייתה ההתערבות היחידה אבל אין ספק שבמסה, בירידה לפרטים והאיכות, ההתערבות לטובת לנתניהו הייתה ברורה. זה היה יכול להיות להוריד כתבות, להעלות כתבות, לפרסם כתבות נגד יריביו הפוליטיים". 

כשעו"ד תירוש שאלה אם ישועה נימק את הדרישות, ציין אלעד: "בהתחלה לא, אבל ככל שעבר הזמן הוא צייר לנו תמונה די ברורה שראש הממשלה צריך את עזרת אלוביץ' בהחלטות רגולטוריות לטובת בזק. לעיתים אילן ניסה לצבוע את זה בצבעים עיתונאיים, אבל בחלק מהמקרים היה ברור שזה לא נבע משיקולים עיתונאיים".

"הבענו תרעומת, הבענו התנגדות", הוסיף לתאר אלעד את מצוקת העובדים. "לא הבנו למה הוא מתערב לנו כי זה לא תפקידו. אילן הביע אי שביעות רצון ואמר שגם מבחינתו זה לא טוב לאתר, אבל שזה חשוב לקבוצה וחשוב לאיתנות של וואלה. היו כמה פעמים שנאמר שאי ביצוע ההנחיות יוביל להרס החברה (בזק), וזה יוביל לכך שלא תהיה חברה".

בנימין נתניהו בכותל המערבי (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בנימין נתניהו)
נתניהו בכותל. הייתה דרישה להעלות כתבה לראשית ביום הבחירות | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בנימין נתניהו

"כל בקשה נתקלה בחומה של התנגדות מצדנו. עשינו הכול כדי לא להיעתר לבקשה, אבל זה היה פקודה. היו דברים שניסינו למסמס, לשנות את רוע הגזירה, אבל היו פעמים מעטות מאוד לצערי שהצלחנו".

אלעד התייחס לתפקידה של טלי בן עובדיה כעורכת האתר למספר שבועות בלבד: "אני זוכר שבאחד הערבים לקראת הבחירות ב 2013, אילן מתקשר אלי הביתה ומבקש ממני להוריד כתבה שהייתה במיקום גבוה באתר על בנט, להוריד אותה או למחוק אותה. משהו בניגוד מוחלט לשיקול העיתונאי והמקצועי שהוביל לכתבה. אני מיד התנגדתי ולא הבנתי למה הוא מבקש ממני, ואמרתי לו שאין סיבה שהוא יפנה אלי ושיפנה לטלי העורכת הראשית והמנהלת הישירה שלי, אני לא אעשה את זה מאחורי הגב. הוא בתגובה אמר לי שאם הוא ידבר עם טלי, היא תתפטר כי היא גם ככה על הקצה. אמרתי לו שזה לא שיקול מבחינתי ולא אעשה משהו כזה. הוא נימק את הורדת הכתבה בכך שזה לא בא ממנו, אלא שהוא קיבל הנחיה מלמעלה ועכשיו צריך לעשות את זה". 

אילן ישועה בבית המשפט המחוזי בירושלים (צילום: שלו שלום, TPS)
אילן ישועה. עדותו הסתיימה | צילום: שלו שלום, TPS

"ביום הבחירות עצמו קיבלנו הוראה מאילן להעלות ביקור של ביבי לכותל לכותרת הראשית. אנחנו לא חשבנו שזה ראוי לכותרת ראשית. אבל אחרי צעקות וויכוחים זה עלה לכותרת הראשית. הייתה בקשה מצד אילן ממני וממגל לעשות כתבה שלילית על בנט, בלי שהיא הייתה מגובה במשהו עיתונאי. מסמסנו את זה ובאמת זה לא קרה. אחרי הבחירות הייתה ירידה באינטנסיביות, בעיקר היו בקשות או פקודות סביב שרה נתניהו ואירועים שהיא הייתה בהם".