ההצבעה בוועדה לבחירת שופטים מחר (שלישי) עשויה לעצב את פניו של בית המשפט העליון לשנים רבות קדימה. אם הצדדים יגיעו להסכמות רחבות, הם ימנו בהזדמנות אחת 4 שופטים - כמעט שליש משופטי העליון. בינתיים, יומיים בלבד לפני ההצבעה, נראה שיש הסכמה כללית בין חברי הוועדה, אך מחלוקת מהותית אחת עשויה לעכב את ההצבעה - נציגי לשכת עורכי הדין דורשים למנות לעליון עורך דין מהשוק הפרטי, ואילו חברים אחרים מתנגדים לשמות שהוצעו.

שר המשפטים גדעון סער הצהיר ביום שבת ב"פגוש את העיתונות", כי אם לא תהיינה הסכמות - הוא ידחה את ההצבעה למועד אחר. בוועדה היו מי שראו באמירה הזאת כניסיון לדחוק בחברי הוועדה להגיע להסכמות, אך נראה שלא מדובר באמירה ריקה לגמרי מתוכן. בוועדה חברים שלושה שופטי בית המשפט העליון והם הנפגעים העיקריים מהמחסור בשופטים לצידם. כבר כעת חסרים שני שופטים בעליון ובחודשים הקרובים יפרשו שני שופטים נוספים, כך שדחיית מועד ההצבעה תקשה בעיקר עליהם.

המועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר הוא עדיין שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב ח'אלד כבוב. בנוסף אליו יש אפשרות להגיע להסכמות על מינוי של שתי שופטות נוספות - רות רונן מהמחוזי בתל אביב וגילה כנפי-שטייניץ מהמחוזי בירושלים. יחד עם זאת, בלשכת עורכי הדין צפויים להתנגד כל עוד לא ייכלל בהסכמות גם מועמד רביעי שעונה על דרישתם - עורך דין פרטי או מועמד אחר בעל גישה דומה.

רות רונן (צילום: הרשות השופטת בישראל)
רות רונן | צילום: הרשות השופטת בישראל
גילה כנפי-שטייניץ (צילום: הרשות השופטת בישראל)
גילה כנפי-שטייניץ | צילום: הרשות השופטת בישראל
ח'אלד כבוב  (צילום: הרשות השופטת בישראל)
ח'אלד כבוב | צילום: הרשות השופטת בישראל

השמות המרכזיים שהועלו על ידי נציגי הלשכה הם עו"ד קובי שרביט, עו"ד נתי שמחוני והשופט גרשון גונטובניק, אבל נכון לשעה זו אין על כך הסכמה מצד חלק מחברי הוועדה.

בימים האחרונים עלו כמה שמות של מועמדי פשרה בניסיון לפתור את הפלונטר בנוגע לשופט הרביעי. בין השמות שעלו - פרופ' שחר ליפשיץ מאוניברסיטת בר אילן, מ"מ מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר סיגל יעקבי והשופט צבי ויצמן מהמחוזי בתל אביב. עד כה הצדדים בוועדה לא הגיעו לעמק השווה.

כדי למנות שופט לבית המשפט העליון יש צורך בהסכמה של 7 חברי ועדה לפחות. בוועדה יש תשעה חברים, כך שעל פניו ניתן להגיע להסכמות גם בלי השרה איילת שקד וחבר הכנסת שמחה רוטמן, אף על פי שמבחינה פוליטית יכולה להיות לכך משמעות. לכן, אם בסופו של דבר תושג פשרה עם נציגי לשכת עורכי הדין, היא עשויה להתקבל בוועדה.

חברי הוועדה למינוי שופטים
חברי הוועדה למינוי שופטים, ח"כ אפרת רייטן ועו"ד מוחמד נעאמנה

אפשרות נוספת היא לבחור כרגע רק שני שופטים, ובהמשך למנות שני שופטים נוספים. יחד עם זאת, במצב שבו ממנים ארבעה שופטים במקביל, יש סיכוי גבוה יותר להיענות לדרישות חברי הוועדה. חברי הוועדה לבחירת שופטים מנהלים בימים אלו משא ומתן אינטנסיבי והכול יכול להשתנות עד להצבעה.