פרסום ראשון: השופט המחוזי בדימוס האלוף (במיל') מנחם (פכו) פינקלשטיין יעמוד בראש ועדת הבדיקה הממשלתית לחקירת מחדל בריחת האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע, כך מסתמן היום (שני). חברי הוועדה יבחנו את הכשלים שהובילו לאירוע החמור, שבו נמלטו ששת המחבלים מתחת לאף של שב"ס. עוד מסתמן כי בוועדה ייקח חלק אלוף (במיל') ניצן אלון (ראש אגף המבצעים לשעבר)‎.

השר לביטחון הפנים עמר בר-לב הודיע ביום חמישי על הקמת ועדת הבדיקה הממשלתית. ההחלטה התקבלה בתיאום ראש הממשלה נפתלי בנט וכן לאחר היוועצות עם היועמ"ש אביחי מנדלבליט. "לא נותיר אבן על אבן ללא בחינה. אירע כשל חמור שיש למצות את הבדיקה לגביו", אמר בר-לב. "אני סומך על ממשלת ישראל כי תאשר את המלצתי ונוכל לרדת לשורש האירועים שהובילו לתוצאה הקשה".

השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, הבוקר בבית הסוהר ״קציעות״ (צילום: דוברות שב"ס )
בר-לב על הבריחה: "זה כשלון" | צילום: דוברות שב"ס

לאחר המקרה, נציבת שירות בתי הסוהר קטי פרי שלחה מכתב  לעובדים והבהירה כי היא לא מתכוונת להתפטר למרות האירועים. בנוסף, שירות בתי הסוהר הודיע על הפעולות הראשוניות שיינקטו בבתי הכלא כמו עיבוי מעגלי האבטחה, מבצעי חיפושים תוך פינוי אגפים ותאים ותגבור סוהרי באגפים השונים.

"אנו עובדים במערכת ביטחונית, שטומנת בחובה סיכונים מעין אלה. משבר בארגון חזק כמו שירות בתי הסוהר גורם לו להשתפר ולנוע קדימה", כתבה פרי. "שב"ס ארגון המתמודד עם בני אדם מהמסוכנים שיש בעולם, ומעשיהם בעבר העידו על כך, אשר העיקרון המנחה את יומם הוא שאין להם מה להפסיד. נמשיך לייצג נאמנה את הדרך שלנו, ולעשות הכול על מנת למלא את יעודנו בנחישות, במקצועיות ואחריות. נהיה גאים במה שטוב, ונשפר את הנדרש. אני כאן כדי להמשיך ולהוביל אתכם, וביחד לשרת את מדינת ישראל ואזרחיה". 

רב-גונדר קטי פרי (צילום: דוברות שב"ס, חדשות)
נציבת שב"ס, רב-גונדר קטי פרי | צילום: דוברות שב"ס, חדשות

בריאיון ל"חדשות סוף השבוע" התייחס לכך בר-לב: "כולם בחקירת השב"כ. בשונה מוועדות קודמות שהוקמו ומדוחות קודמים שהובאו, הוועדה צריכה לעשות את עבודתה לעומק ולרוחב. מדובר בוועדת בדיקה ממשלתית והשר הוא אחראי".

פינקלשטיין, בן 70, נשוי ואב לארבעה, כיהן כסגן נשיא בית המשפט המחוזי מרכז וקודם לכן, כיהן בבית המשפט המחוזי בחיפה. בשנים 1995-1999 היה שופט והמשנה לנשיא בית הדין הצבאי לערעורים - וכתב פסקי דין עקרוניים בסוגיות הייחודיות לצבא, כגון: כללי הפתיחה באש ו"נוהל מעצר חשוד", העמדה לדין של חיילים בגין רשלנות בפעילות מבצעית וטעמי פסלות של שופטים צבאיים.

כמו כן, הוא שירת כפרקליט הצבאי הראשי בין השנים 2004-2000, שנות האינתיפאדה השנייה. פינקלשטיין היה הפצ"ר הראשון שצורף לפורם המטה הכללי ובספטמבר 2001, היה לפצ"ר הראשון שהועלה לדרגת אלוף. בשנת 1974 הוא עבר קורס קציני תותחנים, ולאחר מכן שירת כקצין בגדוד תותחנים. בשנות ה-80 יצא ללימודי תואר דוקטור למשפטים באוניברסיטת בר אילן וחלקים מעבודתו פורסמו בספר "הגיור - הלכה ומעשה".

ניצן אלון (צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, חדשות)
צפוי לקחת חלק בוועדה: אלוף (מיל') ניצן אלון | צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, חדשות

ועדת חקירה ממלכתית היא כלי נדיר למדי - פחות מ-20 ועדות כאלה הוקמו מאז קום המדינה. לכן, הדבר מקנה מעמד וחשיבות יוצאים דופן לוועדות חקירה ממלכתיות. כמו כן, בראשות ועדת חקירה ממלכתית עומד שופט עליון או מחוזי (בהווה או בדימוס), וחבריה נבחרים על ידי נשיאת בית המשפט העליון.