בתום הליך גישור של כשנה: הפשרה בין 10 משפחות ההרוגים באסון נחל צפית לבין המדינה וחברת הביטוח של המכינה הקדם צבאית בני ציון אושרה היום (שני). על פי ההסכם, משפחות יפוצו ב-24 מיליון שקלים, כשהחברת הביטוח של המכינה תישא ברוב התשלום.

האסון אירע במהלך טיול גיבוש של מועמדים ללימודים במכינה הקדם צבאית בני ציון שהתקיים באפריל 2018, ובו נספו תשע נערות ונער - שמונה תלמידי כיתה יב' ושתי חניכות במכינה. בחודש פברואר 2020 הוגשו לבית המשפט המחוזי מרכז 11 תביעות נזיקין כנגד משרדי החינוך והביטחון, וכן נגד מנהל המכינה יובל כהאן, המדריך אביב ברדיצ'ב, העמותה המפעילה את המכינה וחברי הוועד המנהל של העמותה.

עוד כתבות בנושא ב-N12:

אסון נחל צפית: מדריכת מכינת "בני ציון" העידה לראשונה

אסון צפית: יורחבו סמכויות ועדת הבדיקה למניעת אסונות

אסון נחל צפית: ראש המכינה והמדריך מואשמים בהמתה בקלות דעת

בעקבות הליך הגישור המורכב והרגיש, הגיעו הצדדים להסכמות לפיהן התביעות תסולקנה מחוץ לכותלי בית המשפט, כאשר לתובעים ישולם סכום כולל של כ-24,000,000 שקלים. במסגרת ההסכמות שהושגו סוכם כי חברת הביטוח תישא בחלק הארי של תשלום הפיצויים לתובעים, בסך כ-18 מיליון שקלים, ואילו המדינה תישא ביתרה בסך של כ-5,800,000 שקלים.

אתי בללי, שאיבדה את בתה גלי ז"ל באסון, אמרה: "המעורבות שלנו הייתה נמוכה, אני מבחינתי שכל הדבר הזה לא היה קורה. קשה לי עם זה מאוד. שום כסף בעולם לא יאפשר לי לקנות ילדה חדשה. מה שאני יכולה להגיד שיש איזושהי הודאה באחריות מטעם המדינה בעצם ההסכם הזה. אני לא ראיתי כלום, לא יודעת מה יש שם והיה שם, זה מעניין אותי כקליפת השום. ההליכים האחרים בבית המשפט, הוועדה, זה מה שחשוב ויש עוד דרך ארוכה".

במקביל להסדר הפשרה שהושג, מתנהל הליך פלילי נגד מנהל המכינה, יובל כהאן והמדריך אביב ברדיצ'ב. נגד השניים הוגשו כתבי אישום המייחס להם עבירות של המתה בקלות דעת וגרימת חבלה חמורה, וזאת בשל אחריותם למותם של עשרה מתלמידי המכינה ומהמועמדים ללמוד בה, ופציעתם של שניים מהם. בנוסף לכך, לאחרונה הוקמה ועדת בדיקה למניעת אסונות תוך כדי פעילותן של מכינות קדם צבאיות. ממשלת ישראל העניקה לוועדת הבדיקה סמכויות של ועדת חקירה, וזאת כביטוי להכרתה של המדינה בחומרת האסון ובחשיבות בחינתו. 

בחודש מרץ האחרון החל בבית המשפט המחוזי בבאר שבע שלב ההוכחות בדיון באסון נחל צפית, שבו העידה נועם דור, מדריכה לשעבר במכינה. דור לא דיברה בכלל מאז האסון, והתיק שנפתח נגדה בהתחלה נסגר - מפני שהיא ניסתה להזהיר את המדריכים ואת מנהל המכינה כאהן מפני מזג האוויר וחשש לשיטפונות. בתחילת העדות סיפרה מול הנאשמים כאהן וברדיצ'ב שהיו בדיון: "אביב ויובל צחקו עליי ואמרו אין מה לדאוג וששיטפון זה לא מדע מדויק".

כתוצאה מפגיעת השיטפון, מצאו את מותם שמונה מהמועמדים למכינה ושתי חניכות במכינה: אגם לוי, אילן בר שלום, אלה אור, גלי בללי, מעין ברהום, צור אלפי, רומי כהן, שני שמיר, יעל סדן ועדי רענן ז"ל. שני מועמדים נוספים למכינה נחבלו חבלות חמורות.