המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט חנן מלצר, פרש היום (שני) מתפקידו לאחר כ-14 שנים בבית המשפט העליון, מתוכם 3 שנים וחצי כמשנה לנשיאה אסתר חיות. קודם לכן שימש כעורך דין וכמרצה באקדמיה. השופט מלצר מצוי אומנם באגף הליברלי של בית המשפט העליון ופסיקתו מאופיינת בהגנה על זכויות אדם, אך מצד שני הוא הכיר בצרכים ביטחוניים שמצדיקים פגיעה חלקית בזכויות הללו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בטקס הפרישה החגיגי בהשתתפות בכירים בהווה ובעבר במערכת המשפט, השופט מלצר פרסם לראשונה את החלטתו בעתירה שהגישו מרכז עדאלה והאגודה לזכויות האזרח נגד "אכיפה וולונטרית" שמבצעת מחלקת הסייבר בפרקליטות להסרת תכנים מהרשת באמצעות פנייה לחברות שמפעילות את הרשתות החברתיות. מלצר דחה את העתירה וקבע כי "העותרים לא הצליחו להציג תשתית עובדתית מוצקה לכך שפניות המחלקה, ככאלו, פגעו בערכי חופש הביטוי והנגישות למידע".

 

טקס פרישתו של השופט חנן מלצר (צילום: לע"מ)
טקס הפרישה של השופט חנן מלצר בבית המשפט העליון | צילום: לע"מ

בנאום הפרידה, השופט מלצר התייחס לכך שטקס הפרישה נערך בדיוק בתקופה שבין יום השואה ליום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה וליום העצמאות:

"מאז הגיעי לבית המשפט - בכל יום שעליתי לירושלים - חשתי התעלות ודימיתי לעצמי את הרגשתם של אבותינו, עולי הרגל. יתר על כן - עצמאות מדינתנו והמחיר הנורא שנגבה מאיתנו עבורה, הומחשו לי מדי יום, כשנסעתי לירושלים וראיתי ליד שער הגיא את המשוריינים השרופים שבצידי הדרך. יתר על כן, מרפסת לשכתי צופה לאנדרטת הזיכרון המרשימה לחטיבת הראל, הנמצאת בגן סאקר. על האנדרטה חקוקים שמותיהם של 431 חללי הראל, שנהרגו במלחמת העצמאות, רובם בקרבות על הדרך לירושלים ובתוך העיר עצמה. כמעט ולא היה יום שלא יצאתי לפחות פעם אחת למרפסת לצפות באנדרטה, להתרשם מיופיה ולתת כבוד לנופלים ולהתחזק. הדבר אף הוסבר לכל מתמחה ועוזר משפטי חדש בלשכתי וכן למבקרים בלשכה - מהארץ ומחו"ל. דומני שחשיבות השמירה על ביטחון המדינה, חלום הדורות, אשר למענו כה רבים הקריבו את חייהם, הובא לביטוי גם בפסיקתי, כפי שאף נאמר קודם לכן".
טקס פרישתו של השופט חנן מלצר (צילום: לע"מ)
טקס פרישתו של השופט חנן מלצר | צילום: לע"מ

מלצר סיפר כי הוא נכנס לתפקיד "בחרדת קודש" בידיעה שלפניו שירתו "ענקים". לדבריו, "צעדתי בענווה בדרכיהם ולא סטיתי מתקדימיהם, אלא אם כן הדבר התחייב משינוי הנסיבות, או החוקים הרלבנטיים, או במקרה שהתבקשו חידושים עם השתנות הזמנים". המשנה לנשיאה הפורש הסתפק ב"ארבעה הערות" עם סיום תפקידו:

"א. כשהגעתי – הפרקליטות ולעתים אף בית המשפט התייחסו לעמדת הממשלה כאילו היא עמדת המדינה ואילו אני חזרתי והדגשתי כי המדינה מורכבת משלוש רשויות: הכנסת, הממשלה והרשות השופטת - ואין לאיש, או לרשות כלשהי זכות לדבר בשם המדינה ככזו. אני שמח כי בשנים האחרונות הדבר הופנם וכי בתקופת כהונתי מדיניות 'האיזונים והבלמים' בין הרשויות התקיימה ועצמאות הרשות השופטת נשמרה ללא פיסקת התגברות, והנני תקוה שכך יהיה גם בהמשך.

ב. אני מייחס חשיבות רבה לתחולת שלטון החוק על כולם, וכן לחופש העיתונות ולחופש ההפגנה, שמבלעדיהם שלושת הרשויות הנ"ל לא תהיינה נתונות לביקורת אפקטיבית, כפי שראוי.

ג. לשיטתי על כל שופט – וגם על שופטי בית המשפט העליון – לחוש כי הם באו בנעליהם של שופטי העבר במסורת ישראל, שישבו ב'שער העיר'. לפיכך עליהם לגלות רגישות וחמלה כלפי כל המתדיינים, וזאת כדי לשאוף לצדק במסגרת החוק. אמר על כך כבר הנביא ישעיהו (בפרק א' פסוק יז) "לִמְדוּ הֵיטֵב דִּרְשׁוּ מִשְׁפָּט, אַשְּׁרוּ חָמוֹץ; שִׁפְטוּ יָתוֹם, רִיבוּ אַלְמָנָה".

ד. עמדתי בראש ועדת ההיגוי לפרויקט השידורים הישירים, ונראה לי שהפיילוט, אותו אישרה הנשיאה, הצליח וצריך להמשיך בכך. השידורים תורמים לשקיפות, מרחיבים את מושג פומביות הדיון ומאפשרים לציבור להכיר טוב יותר את בית המשפט בפעולתו ואת שופטיו".

בסיום דבריו, אמר מלצר: "ראוי שראשי הרשויות האחרות וכן הציבור יפנימו מסר זה כי שופטים על ישראל מביאים לשקט, לשלום ולשלווה על ישראל. ולחברי השופטים אומר: אל תגורו מפני איש ושימרו על המבצר".

טקס פרישתו של השופט חנן מלצר (צילום: לע"מ)
טקס פרישתו של השופט חנן מלצר | צילום: לע"מ

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, נשאה דברים בטקס  וציינה את הקשר המיוחד שנרקם בינה לבין מלצר לאורך השנים: "הפרידה מחנן והמחשבה כי החל ממחר לא יישב עוד לצדי על כס השיפוט – קשה לי במיוחד", אמרה חיות. "מאז ועד היום, כפי שיעידו חברינו השופטים היושבים עמנו כאן וגם אלה שפרשו בינתיים, מצא חנן את מקומו הטבעי על כס השיפוט. כחבר להרכב, כראש הרכב וכחבר במובן הפשוט של המילה, נהנינו מחדות מחשבתו, משנינותו, מניסיונו ומבקיאותו הרבה בתחומי המשפט השונים, וגם מחוש ההומור המקסים שלו. אנו, חבריו השופטים, התברכנו בו, והתברך בו ובפסיקותיו הציבור כולו".

היועמ"ש אביחי מנדלבליט גם נשא דברים ואמר: "השופט מלצר עשה את דרכו הייחודית והמיוחדת. פסקי הדין הרבים שיצאו תחת ידו, ייצגו אומץ לב, חדשנות פורצת דרך. מלצר מעולם לא חשש להיות בעמדת יחיד גם שהיה בעמדת מיעוט. פסקיתו של מלצר צפתה את עתיד, הוא ידע להתאים את פסקתו לאתגרי השעה והעתיד".

יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, התייחס למתקפה על מערכת המשפט מצד פוליטיקאים:  "לצערי אתה נפרד היום מבית משפט עליון המצוי תחת מתקפה מתמדת וחסרת תקדים. כך בית המשפט העליון וכך יתר מוסדות שלטון החוק אשר מותקפים, בין היתר, על ידי פוליטיקאים - והכל מתוך אסטרטגיה פוליטית ולעיתים אף פרסונלית. למרבה הצער חלק מהציבור מגבש עמדתו ביחס לאמון במוסדות שלטון החוק ובית המשפט העליון בראשם מתוך אותה פריזמה, ואכן אנו עדים לירידה מתמדת ומדאיגה באמון שהציבור רוכש למערכת המשפט".

בהמשך הוסיף: "מערכת אכיפת החוק והמשפט בישראל, היא מערכת מקצועית, אמינה וישרה. משרתים בה אנשים ישרי דרך המבצעים מלאכתם נאמנה. ורק בזכותם, בזכותכם, יש לנו את הזכות לחיות במדינה מתוקנת, מדינה שיש בה חוק וסדר. אני מבקש להבטיח מעל במה זו - לשכת עורכי הדין, ואני בראשה, נעמוד איתן אל מול כל ניסיון להחליש את מערכת אכיפת החוק, את בתי המשפט ואת בית המשפט העליון בראשם".

על הפרק: הכרעה בתיק רומן זדורוב

עם פרישתו, מלצר יוכל להשלים פסקי דין נוספים בשלושת החודשים הקרובים בתיקים שבהם הוא דן. נותרו כמה תיקים מרכזיים שממתינים להכרעתו, כמו בקשתו של רומן זדרוב לדיון נוסף בהרשעתו ברצח הנערה תאיר ראדה ז"ל, בג"ץ חוק הלאום ובג"ץ ההפרדה המגדרית באקדמיה (בשניים האחרונים מלצר הוא חלק מהרכב השופטים שדן בתיק). בחלק מהתיקים הללו יפרסם מלצר את פסק דינו בשלושת החודשים הקרובים, אך יש לו גם אפשרות להעביר את חלקם לשופט אחר.

מלצר שימש כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית בשתי מערכות בחירות רצופות (לכנסת ה-21 ו-22). במסגרת תפקיד זה, הוא החיל באופן גורף את דיני תעמולת הבחירות גם על האינטרנט. בין השאר כתב מלצר את פסק הדין העיקרי שהכשיר את "חוק החרם" שנחקק כחלק ממאבק נגד הקוראים להחרים את ישראל, אך ביטל את הסעיף בחוק שמאפשר פסיקת פיצויים ללא הוכחת נזק. כמו כן, השופט מלצר היה חלק מהרכב השופטים שאפשר פה אחד לראש הממשלה נתניהו להקים ממשלה, למרות כתב האישום נגדו. בשנה האחרונה הוביל המשנה לנשיאה מלצר את פיילוט השידורים החיים של הליכים נבחרים בבית המשפט העליון.