לאחר החשיפה במהדורה המרכזית בעניין התנהלות המשטרה והפרקליטות בפרשת אום אל חיראן  שבה נהרג יעקוב אבו אלקיעאן, וטענותיו של נתניהו כי פרקליט המדינה לשעבר טרפד חקירה נגד מפכ"ל המשטרה לשעבר משיקולים פוליטיים - נציב תלונות הציבור דוד רוזן פרסם היום (שני) את ממצאי הבדיקה שערך בעניין הפרשה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לפני כארבעה חודשים, בעקבות החשיפה של עמית סגל, פנה שר המשפטים לשעבר אבי ניסנקורן לנציב תלונות הציבור וביקש ממנו לבדוק את הטענות בנוגע להתנהלות באום אל חיראן. בין השאר, ערך הנציב רוזן בירור בנוגע לטענות שעלו על האופן שבו טיפלו הפרקליטות והמחלקה לחקירות שוטרים בעניינו של יעקוב אבו אלקיעאן ז"ל, שנהרג באותו הלילה.

בין השאר, הבדיקה הגיעה לאחר הפרסומים על פיהם פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, טרפד חקירה נגד מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך - מחשש שחקירה כזו תועיל למאבקו הציבורי של נתניהו. הרקע: התנהלות אלשיך סביב אירועי אום אל חיראן, שבהם נהרג יעקוב אבו אלקיעאן, אזרח ישראל.

כוחות הביטחון בליל הפינוי (צילום: Forensic Architecture   ‎, חדשות)
תחקיר פרשת אום אל חיראן | צילום: Forensic Architecture ‎, חדשות

גרסת נתניהו לאירועים: "מופרכת מיסודה"

הנציב רוזן התבקש לברר בבדיקתו את משמעות התכתובות בדואר האלקטרוני שהוחלפו בין הגורמים המקצועיים, שחלקן הודלפו לתקשורת. בעקבותיהן, אמר נתניהו כי בכירי הפרקליטות קבעו שאלקיעאן היה מפגע, מבלי לחקור את הסוגיה כראוי, מטעמים פוליטיים שנועדו לשבש את חקירת ראש הממשלה או לפגוע בו. "ברור שיש פה החלטות פוליטיות שהתקבלו על ידי בכירי המשטרה והפרקליטות תוך עיוות הצדק והחוק והכול כדי להפיל ראש ממשלה מהימין, להפיל אותנו", אמר נתניהו. "אי אפשר שלא להזדעזע".

לדברי הנציב רוזן, תכתובות המייל שהוחלפו משקפות את הלך המחשבה הפרטי של הצדדים, וכי מדובר בוויכוח מר שהתעורר סביב הדרך הנכונה להגיב להתבטאויותיו הקשות של מפכ"ל המשטרה אז, רוני אלשיך. "בכל מקרה ברור לחלוטין, כי אין כל קשר בין חילופי הדברים הנ"ל לתיקי ראש הממשלה", כתב רוזן, "וממילא לא להכרעה כלשהי בנוגע לאותם תיקים. דברים אלה חרוטים בבירור בתכתובות, בהן לא מוזכר ראש הממשלה ו/או תיקיו ולו בשמץ קצת".

רוזן: שי ניצן לא קבע כי המנוח הוא מפגע

לאחר פרסום התכתובות, אמר נתניהו: "התברר שבכירי הפרקליטות והמשטרה הפכו אותו למחבל כדי להגן על עצמם ורק כדי לפגוע בי", אמר נתניהו. "פרקליט המדינה אומר באימייל שלו שהם קוברים חקירות. מעוותים את האמת מסיבות פוליטיות לפי מה שנוח להם".

שי ניצן פרקליט המדינה היוצא (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
"לא קבע כי אלקיעאן מפגע". שי ניצן | צילום: יהונתן ולצר, TPS

אולם רוזן הדגיש בממצאיו כי בחודש נובמבר 2017, מועד חילופי המיילים, טרם התקבלה הכרעה בשאלה אם המנוח היה מפגע או לא, ולדברי רוזן, פרקליט המדינה דאז שי ניצן כלל לא קבע שהמנוח היה מפגע – כנטען על ידי המפכ"ל דאז - אלא כי לא ניתן להכריע בסוגיה ברמה גבוהה של ודאות. 

חקירה באזהרה נגד השוטר היורה

סוגיה נוספת שבה נחלקו הדעות הייתה שאלת חקירתו באזהרה של השוטר היורה, שיש בה, לטענת ראש מח"ש לשעבר, כדי להשליך משמעותית גם על ההכרעה בשאלה האם האירוע היה פיגוע או לא.

לדברי הנציב, עמדתם של ניצן והמשנה שלו עו"ד למברגר קבעה כי בנסיבות המתוארות לא ניתן לקבוע, ואין צריך לקבוע, אם מדובר באירוע של פיגוע או לא. מכאן שאין מקום לנקוט כנגד השוטר היורה בהליכים פליליים – ולא ראוי לחקור אותו באזהרה. עמדת מח"ש, טענה כי נכון משפטית, בהתאם לנסיבות, שלא לנקוט בהליכים פליליים נגדו, אולם יש להכריע בשאלה רק לאחר חקירתו באזהרה.

אום אל חיראן (צילום: הדס פרטוש/פלאש 90)
פרשת אום אל חיראן | צילום: הדס פרטוש/פלאש 90

"תהא דעתי אשר תהא", כך הנציב, "החלטת פרקליט המדינה דאז ניתנה לאחר שעיין ובחן כלל הנתונים, על עמדתו הנחושה של עו"ד כרמל (ראש מח"ש לשעבר), אשר כשלעצמה הושתתה על עקרונות משפטיים מושרשים וטבועים בהלכות עקביות שיצאו מלפני בית המשפט העליון".

הביקורת על מחלקת המשמעת במשטרה

לבסוף, רוזן הביע ביקורת על התנהלות מחלקת המשמעת במשטרה שלא עדכנה את מח"ש בהליך הטיפול במקרה, ולא נקטה בכל הצעדים כנגד השוטרים המעורבים באירוע. ראש מחלקת המשמעת טענה במשטרה כי לאחר שנכנסה לתפקידה קיבלה את כל חומר הבדיקה ממח"ש - אך לאחר העיון בו לא מצאה כי יש מקום לנקוט בצעד משמעתי נגד השוטרים המעורבים, כמו גם נגד חוקרי ימ"ר, נוכח הנסיבות המיוחדות של האירוע המבצעי והנחת העבודה של הכוחות בשטח כי מדובר בפיגוע דריסה.

"בבדיקה מקיפה של האירוע, בו מצאו את מותם שוטר משטרת ישראל ואזרח מדינת ישראל וכן נפצעו שני שוטרים נוספים, נצטיירה תמונה עובדתית לפיה תוצאות האירוע נובעות נוכח התנהלות שוטרים וגורמים פיקודיים שנכחו בשטח", כתב רוזן. "תמונה עובדתית זו מקבלת משנה חומרה נוכח הכשל המקצועי, לכאורה, של מספר חוקרי ימ"ר נגב שהיו מעורבים בחקירת האירוע, וביתר שאת, נוכח חשד סביר למסירת עדויות, שאינן אמת, במשטרה ובמח"ש".

השופט דוד רוזן (צילום: יותם רונן, חדשות)
השופט בדימוס דוד רוזן, נציב תלונות הציבור | צילום: יותם רונן, חדשות

רוזן הדגיש כי על אף החלטת הגניזה של התיק, עלו ממצאים רבים עליהם שהועברו לבחינת מחלקת המשמעת במסגרת פיקודית או משמעתית – אולם בסופו של דבר לא ננקטו כל צעדים כנגד המעורבים באירוע. "פרקליט המדינה מעביר לטיפול מחלקת משמעת אירוע, שאין כמעט חמור ממנו, ודבר לא נעשה", כתב הנציב. "אין פוצה פה וזועק. מצב הדברים המתואר מחייב תיקון".

רוזן הוסיף: "החלטת מח"ש, אם באופן עצמאי ובוודאי על פי הוראת פרקליט המדינה, על העברת המשך טיפול למחלקת משמעת לצורך נקיטת צעדים פיקודיים ו/או משמעתיים, אינה בבחינת העברת הטיפול לקופסה סגורה ואטומה, שלמח"ש אין חיבור ונגיעה למתרחש בתוכה".