במהדורה המרכזית נחשף אמש (שני) כי פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, טרפד חקירה נגד מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך - מחשש שחקירה כזו תועיל למאבקו הציבורי של נתניהו. הרקע: התנהלות אלשיך סביב אירועי אום אל חיראן, בהם נהרג יעקוב אבו אלקיען, אזרח ישראל. בעקבות החשיפה קראו ברשימה המשותפת לחקור מחדש את האירוע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

חקירת מח"ש נפתחה לאחר פינויו של אום אל חיראן, ישוב בדואי לא מוכר בנגב, בתחילת 2017. במהלך הפינוי נהרג יעקוב אבו אלקיען לאחר שדרס שוטרים ונחשד כמחבל. המפכ"ל אלשיך כינה אותו לאחר האירוע "מפגע בן עוולה" וטען כי הוא מחבל הקשור לתנועה האסלאמית ולדאעש.

אלא שחקירת מח"ש קבעה כי בניגוד לדברי אלשיך – אבו אלקיען לא היה מחבל אלא אזרח חף מפשע שפגע בשוטרים בשוגג. אלשיך זעם על הממצאים והדליף לעיתונאים נגד מח"ש – מה שהוביל את ראש מח"ש לדרוש שצעדים ינקטו נגד המפכ"ל.

כשהבקשה הגיעה אל פרקליט המדינה שי ניצן הוא כתב: "מודה שאני מתלבט. מחד, זו התנהגות בלתי נסבלת. מאידך, ללכת בדרך המפכ"ל ולפעול כמוהו קשה לי. מה גם שאם מתרוממים מעל האירוע ומסתכלים על כלל מערכת יחסי הפרקליטות-משטרה, להסלים כעת את המריבה רק יעשה טוב למי שרוצה ברעת מערכת אכיפת החוק, ודי לחכימא. המפכ"ל אכן פעל פה באופן שערורייתי, אך יש אינטרסים של המדינה שצריך לשקול".

אום אל חיראן (צילום: הדס פרטוש/פלאש 90)
אירועי אום אל חיראן | צילום: הדס פרטוש/פלאש 90

בעקבות חשיפת חדשות 12, ברשימה המשותפת דרשו לחקור מחדש את אירועי אום אל חיראן. יו"ר המפלגה, איימן עודה, כתב: "בקרוב אגיש דרישה נוספת לפתוח בוועדת חקירה בעניין הטיוח של רצח יעקוב אבו אלקיען".

עודה הוסיף: "בפעמים הקודמות שהעליתי את הדרישה זה לא עניין את הליכוד. נראה מי דורש לחקור ניגוד עניינים של שוטר - ולא רצח של אזרח. ואזכיר שאשמה היא לא משחק סכום אפס. הטיוח של אלשיך ושי ניצן לא מזכים את נתניהו", כך עודה, כשהוא מרמז גם לחשיפת טיוח ניגודי העניינים בחקירות נתניהו.

חבר הכנסת אחמד טיבי כתב: "רצח יעקוב אבו אלקיען הוא פשע נתעב. ידענו שהוא נרצח ושהחקירה טויחה. המניעים לא מעניינים אותנו. זה טיוח. כולם שותפים לטיוח - שרים ופקידים בכירים, וזה מחייב חקירה מעמיקה".

תגובת הפרקליטות: "באשר למייל ה"סודי" כביכול של פרקליט המדינה דאז שי ניצן, למנהל מח"ש דאז, אורי כרמל. אין מדובר כלל במייל "סודי", אלא בהתכתבות פנימית בין מנהלים שצוטטה למרבה הצער באופן חלקי ביותר. המייל וההתכתבות כולה עסקו אך ורק בשאלה האם יש מקום שפרקליטות המדינה תתקוף פומבית וחזיתית את מפכ"ל המשטרה, בתגובה להאשמות שהטיח במח"ש. כעולה מההתכתבות, פרקליט המדינה דאז סבר כי יחסים הולמים בין הרשויות אינן עולים בקנה אחד עם התקפות פומביות".

"בהתכתבות אין כל זכר לתיקי נתניהו והקישור בין הדברים הוא מופרך. לראיה גם מנהל מח"ש בתשובתו פירש את השיקולים המערכתיים עליהם דיבר פרקליט המדינה ניצן כנוגעים לצורך לשמור על יחסי הפרקליטות והמשטרה, ולא לתקוף זה את זו בפומבי. באותה העת פרסם פרקליט המדינה דאז הודעה מתאימה המגבה את מח"ש ודוחה את האשמות המשטרה. גם הניסיון לצייר עניין זה כקשור בתיקי האלפים הוא מופרך, תלוש, ומוציא הדברים מהקשרם באופן מניפולטיבי ומצער".

"יודגש, כי המייל של פרקליט המדינה לשעבר כלל לא עסק בשאלה אם האזרח שנהרג היה מחבל או חף מפשע. מכל מקום בהחלטה הסופית על גניזת התיק פרקליט המדינה התייחס לכך וקבע כי קיימות אינדיקציות לכאן ולכאן בנושא זה ולא ניתן להגיע למסקנה ברורה בעניין זה".