חלם ישראלי: לחדשות 2 באינטרנט נודע כי בנייתו של מתקן חירום חיוני אחד הופסקה בגלל עבודות על מתקן ביטחוני אחר בחיפה.

בבית החולים רמב"ם בחיפה החלו לפני כשנה, בעקבות לקחי מלחמת לבנון השנייה, בבנייתו של בית חולים תת-קרקעי ממוגן. בית החולים הזה אמור לקלוט כ-2,000 פצועים מאזור הצפון בעת מלחמה. החדרים בבית החולים התת-קרקעי יהיו מוגנים מפגיעה קונבנציונלית ולא קונבנציונלית כאחד. בימי שלום ישמש המקום כחניון.

אולם עבודות החפירה במקום החיוני כל כך לאזור הצפון כולו הופסקו בפתאומיות לפני כשבוע, למרות שקיבלו את אישור המשרד להגנת הסביבה. הסיבה: חיל הים התלונן במשרד להגנת הסביבה כי העבודות ברמב"ם פוגעות בבנייתו של מבנה צבאי, לא הרחק משם, המיועד לצרכי ביטחון ובין השאר ישמש כמוסך לכלי שיט ימיים, בהם צוללות. הפרויקט הזה זכה לשם "פולינום".

ההחלטה: לעצור את החפירה

הדמיה של מחלקת ילדים בבית חולים רמב"ם
תוכנית ביה"ח התת-קרקעי | צילום:

בחיל הים טוענים כי החפירות ברמב"ם מעכירות את מי התהום באזור בו נבנה הפולינום, ולכן מקשות על העבודות. בשבוע שעבר קיבל מנהל בית חולים רמב"ם, פרופ' רפי ביאר, מכתב מהמשרד להגנת הסביבה בו הוא נדרש להפסיק את העבודות במקום לאלתר.

"לבית החולים ניתן היתר הזרמה לים לפנים משורת הדין עם אמות מידה זמניות מקלות ביותר מתוך הבנה לחשיבות הפרויקט ומצוקתכם לעניין אפשרות עיכובו", כתבו במשרד להגנת הסביבה לרמב"ם. "למרות זאת נמצא שבית החולים חרג באופן גורף מכל אחד מהתנאים בהיתר".

ההחלטה של המשרד להגנת הסביבה הייתה חד-משמעית. "עצירת עבודות החפירה", כתבו במשרד לבית החולים והבהירו: "לא תינתנה התראות נוספות".

"אי אפשר לחפור בלי לשאוב מי תהום"

הדמייה של בית חולים רמב"ם
הדמייה של ביה"ח התת-קרקעי | צילום:

ברמב"ם זעמו על ההחלטה. "מדובר בפרויקט ביטחוני-לאומי בעל חשיבות עליונה, ועצירתו תפגע בביטחונם של תושבי הצפון", אמר מנהל בית החולים רמב"ם פרופ' ביאר לחדשות 2 באינטרנט. פרופ' ביאר רוצה לסיים את העבודות בתאריך שנקבע – בעוד שנתיים.

גורמים בבית החולים טוענים כי מלבד עכירות שגורם החול הצף בעת החפירות לשעות אחדות, אין שום דבר שגורם לזיהום בעבודות. לעומתם, גורמים בצה"ל טוענים כי העבודות מסכנות את חיי הצוללנים שפועלים לבניית המתקן הביטחוני.

ד"ר רפי ביאר (צילום: בית חולים רמב"ם)
פרופ' רפי ביאר | צילום: בית חולים רמב"ם

"צר לנו על כך שחיל הים, שבעצמו בונה בימים אלה מתקן בתוך הים, פעל ללא תיאום מראש עם רמב"ם כדי לעצור בנייה של מתקן אשפוז כה חיוני עבור תושבי הצפון", אומרים ברמב"ם. "נשארו לנו עוד שלושה חודשים לחפור. אנחנו צריכים לשאוב את מי התהום ולהעבירם לים, וקיבלנו לכך היתר מהמשרד לאיכות הסביבה. אי אפשר לחפור בלי לשאוב את מי התהום".

גורמים בצה"ל אמרו לחדשות 2 באינטרנט כי בישיבה שנערכה בין הצדדים לאחרונה הוסרו המחלוקות, ומבחינתם הסוגייה נפתרה.

אבל במשרד להגנת הסביבה מתעקשים, ועדיין לא הסירו את התנגדותם לחפירות. הפצועים של המלחמה הבאה, לא עלינו, יחכו.

הבהרה: כל הפרטים והתמונות שמופיעים בידיעה זו קיבלו את אישור הצנזורה הצבאית לפני הפרסום

איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?