הכס הקדוש בארץ הקודש: בתום ביקורו ברשות הפלסטינית, נחת אחר הצהריים (א') האפיפיור פרנציסקוס בנתב"ג והחל את ביקורו הרשמי בישראל כשהוא מתקבל על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס. "אני מייחל שפתרון שתי המדינות לשני עמים יהפוך למציאות", אמר פרנציסקוס בטקס קבלת הפנים. "עלינו לצאת ללא לאות לדרך השלום". את ביקורו בארץ העברנו בשידור ישיר כאן בחדשות 2 Online. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"אני מפציר בכל הנושאים באחריות שלא להפסיק לחפש פתרון לבעיות המורכבות, כדי שהישראלים והפלסטינים יוכלו לחיות בשלום", אמר האפיפיור. "צריך לצאת לדרך הדיאלוג, הפיוס והשלום. אין דרך אחרת, לכן אני מחדש את קריאתו של בנדיקטוס במקום הזה: זכותה של מדינת ישראל להיות מוכרת אוניברסלית ולהתקיים בשלום, ובה בעת זכותם של הפלסטינים למולדת, לחיים בכבוד ולחופש תנועה".

פרס לפרנציסקוס: "אתה נושא עמך תקווה"

עוד קודם לכן נשא דברים נשיא המדינה שמעון פרס. "בשמו של העם היהודי ובשמם של אזרחי ישראל כולם אני מקדם אותך בברכה עתיקת יומין מספר תהילים: "ברוך הבא בשם אדוני". ברוך אתה בשערי ירושלים", אמר פרס.

"הוד קדושתך, הגעת למדינת ישראל בה חיים היום בני דתות ובני לאומים שונים - יהודים, נוצרים, מוסלמים דרוזים וצ'רקסים. ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית המקיימת שלום בתוכה ושואפת לשלום עם שכניה, גם אם השלום כרוך בייסורים, עדיפים ייסורי השלום מאימת המלחמה", המשיך נשיא המדינה.

נתניהו והאפיפיור (צילום: אבי אוחיון לע"מ)
נתניהו והאפיפיור | צילום: אבי אוחיון לע"מ

על רקע האירועים האנטישמיים האחרונים שהתרחשו בסוף השבוע בבלגיה ובצרפת, הודה פרס לפרנציסקוס על "עמידתך הצלולה והנחושה נגד כל גילוי של אנטישמיות. נגד כל תופעה של גזענות. רק אתמול ליד המוזיאון היהודי ירו פושעים מטורפים לעבר אנשים חפשים מפשע רק מפני שסברו שהם יהודים. זו תופעה המרעילה בארות ואין להשלים איתה. אנו מצפים שהפושעים ייתפסו ויעמדו לדין".

"הוד קדושתך, קבל נא את רגשי הוקרתי ואת הוקרת עמי על היחס החם והאוהב שהראית תמיד לבני העם היהודי, שהכנסייה בראשותך קראה להם 'אחיי הבכורים'. ברוך בואך לעיר הנצח, עיר הצדק והשלום. Salve in terra sancta (ברוך הבא לארץ הקודש)".

פרנציסקוס התפלל ליד גדר ההפרדה (צילום: AP)
פרנציסקוס התפלל ליד גדר ההפרדה | צילום: AP

נתניהו: "הביקור - פרק חשוב בתולדות היחסים בין נוצרים ליהודים"

לאחר מכן עלה לבימה ראש הממשלה נתניהו. "ביקורך הוא פרק חשוב בתולדות היחסים בין נוצרים ליהודים", אמר נתניהו. "קשר שנמשך 2,000 שנים. יחסים אלה מעוגנים בספר הספרים שהוא אבן הראשה המוסרית ההיסטורית והדתית שעליה מושתת היהדות ושממנה צמחה הנצרות".

"דווקא על רקע מכאובי העבר אני מברך על היחסים הטובים בין הכס הקדוש לעם היהודי ומדינתו. אנו מוקירים את החלטתך להניח זר על קברו של הרצל חוזה המדינה ויודעים שכשתדליק משואה לזכר קורבנוץ השואה, יהיה זה ביטוי נוסף לאמונתך".

פרנציסקוס נוחת בנתב"ג (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר)
פרנציסקוס נוחת בנתב"ג | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

שחזור פגישה היסטורית בכנסיית הקבר

מנמל התעופה בן גוריון המריא האפיפיור במסוק להר הצופים בירושלים. לאחר מכן, יערוך פגישה פרטית עם הפטריארך של קונסטנטינופול בהר הזיתים והשניים יחתמו על דוח משותף. בשעה 19:00 יגיע לביקור בכנסיית הקבר לציון 50 שנה למפגש של האפיפיור פאול השישי והפטריארך אנתנאגוראס. מדובר בשחזורה של פגישה היסטורית בין מנהיג הכנסייה הקתולית והכנסיה היוונית-אורתודכסית והאירוע החשוב ביותר בביקור מבחינתו של האפיפיור. את הערב יחתום פרנציסקוס בארוחה חגיגית עם פטריארכים ובישופים.

במהלך היום ביקר מנהיג הכנסיה הקתולית ברשות הפלסטינית. האפיפיור שהגיע מביקור רשמי בירדן התקבל בבית לחם בידי עשרות אלפי מאמינים, ששרו ונופפו לו בדגלי פלסטין. עם הגיעו לבית לחם כינס האפיפיור מסיבת עיתונאים עם אבו מאזן ובה התייחס גם למשבר בשיחות המדיניות.

ההכנות בכנסיית הקבר (צילום: חדשות 2)
ההכנות בכנסיית הקבר | צילום: חדשות 2

"הגיע הזמן שכולם ימצאו את האומץ, הנדיבות והיצרתיות לטובת הכלל, האומץ להשיג שלום, לדעתם של הכל, יקום על בסיס של שתי מדינות שיחיו בשלום ובביטחון, בגבולות שמוכרים על ידי הקהילה הבינלאומית", הצהיר פרנציסקוס בנאום שנשא.

תפילה ליד גדר ההפרדה

יו"ר הרשות הפלסטינית הצטרף לדבריו וקרא להגיע לפתרון של שתי מדינות. "הגיע הזמן למצוא את האומץ הדרוש לקידום השלום למען קיומן של שתי המדינות שיחיו בשלום ובביטחון", אמר אבו מאזן. "אנו שולחים מסר של שלום לשכנים שלנו, אנו מבקשים מהם להצטרף בבניית ביטחון ושלום לשתי המדינות".

לאחר שנועד עם יו"ר הרשות הפלסטינית יצא האפיפיור עם פמלייתו בדרכו למיסה בכיכר המולד. בדרך עצר עצירה לא מתוכננת ליד גדר ההפרדה הישראלית, בין שטחה של ירושלים לשטחה של בית לחם.

ייישא תפילה במקומות הקדושים (צילום: AP)
מסע לארץ הקודש | צילום: AP

האפיפיור ירד מהרכב והתפלל סמוך לגדר, ליד כתובת גרפיטי שאומרת "FREE PALESTINE " ו-"אפיפיור - אנחנו צריכים לדבר על צדק" בערבית. מאמינים רבים ליוו את פרנציסקוס במהלך התפילה הלא מתוכננת. בתום התפילה הקצרה חזר האפיפיור לרכב והמשיך בנסיעתו סמוך לגדר ההפרדה.

בכיכר המולד התפלל עם עשרות אלפי מאמינים והזמין את "מנהיגי פלסטין וישראל להגיע לוותיקן ולהתפלל למען השלום". לאחר התפילה הגיע למנזר הפרנציסקאני בבית לחם לסעודה עם משפחות פלסטיניות ומשם נסע למחנות הפליטים.