תל אביבים רבים רואים בהחלטתו של שר הפנים גדעון סער לבטל את חוק העזר העירוני שאפשר את פתיחת המרכולים בשבת, כמכה לאורח החיים החילוני והליברלי שלהם. כל בעל פיצוצייה או סופרמרקט שייפתח את העסק שלו - ייחשב לעבריין. מה ייסגר, מתי ומי ירוויח מכך: לפניכם מורה נבוכים לקראת יישום ההחלטה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מה ייסגר בשבת?

אך ורק חנויות מכולת, פיצוציות ומרכולים, אך לא מסעדות או בתי קפה.

מתי תיכנס ההחלטה לתוקפה?

השר סער הודיע כי תוקף ההחלטה הוא מיידי, כלומר כבר מיום ו' הקרוב. ייתכן כי העירייה תעתור לבג"ץ כדי להוציא צו ביניים שיקפיא את ההחלטה והמרכולים ייפתחו מחדש.

מי מרוצה מסגירת המרכולים?

מובילי המאבק הם בעלי המכולות הקטנות שמחו נגד רשתות הענק שפתוחות בשבת. הם דרשו לאכוף את החוק גם עליהן וציינו כי לא ייתכן שהם נאלצים לסגור את העסק בשבת בעוד שלחנויות הגדולות מותר לעבוד ואיש לא ימנע זאת מהן.

בג"ץ הכיר בצדקת הטענה, ודרש להסדיר את הנושא. עיריית תל אביב חוקקה חוק עזר שהכשיר את המצב, אך כעת קבע שר החינוך גדעון סער כי למעט שלושה מתחמי בילוי - בשאר העיר המרכולים יהיו סגורים. ברשתות הגדולות, כמובן, לא אהבו את ההחלטה.

האם ייתכן שהמרכולים ייפתחו בכל זאת?

ראש העיר תל אביב יפו, רון חולדאי, תקף בחריפות את ההחלטה ואמר כי היא מחזירה את תל אביב שנים אחורה. "נפעל בכל אמצעי חוקי כדי לשמור על צביונה של תל אביב יפו", הבטיח חולדאי. ייתכן כי העירייה תפנה לבג"ץ, בבקשה להוציא צו ביניים לפחות בשלב הראשון. אם זה יקרה - ייתכן שהמרכולים ישובו לפעילות, גם אם באופן זמני בלבד.

סער תוקף: "טענות מופרכות" (צילום: רויטרס)
"ההחלטה תעמוד במבחן בג"ץ". סער | צילום: רויטרס

שר הפנים: "ההחלטה תעמוד בבג"ץ"

שר הפנים גדעון סער משוכנע שההחלטה שלו תעמוד במבחן בג"ץ. "זו תחרות לא הוגנת של הרשתות הגדולות נגד העסקים הקטנים, שצריכים לעבוד שבעה ימים בשבוע", הסביר שר הפנים בראיון למהדורה המרכזית. "ההחלטה של עיריית תל אביב לא היתה מידתית והעדיפה עסקים עבריינים".

לפיד, ארכיון (צילום: רויטרס)
"החלטה תמוהה". לפיד | צילום: רויטרס

ראש העיר תל אביב רון חולדאי אמר היום בתגובה על ההחלטה, כי היא "מחזירה את תל אביב-יפו ואת מדינת ישראל כולה עשרות שנים אחורה. החלטת השר פוגעת בדמוקרטיה העירונית; נפעל בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו על מנת לשמור על צביונה של העיר כולל פנייה לבית המשפט". לדברים הצטרף גם שר האוצר יאיר לפיד, שאמר כי החלטתו של סער היא "תמוהה ואנו מתנגדים לה בכל תוקף".

"כמו שהדתיים מבקשים סטטוס-קוו בירושלים, מגיע לעיר החילונית ביותר בישראל להישאר פתוחה וללא הפסקה כפי שהייתה במשך שנים רבות", אמר לפיד. "החלטת שר הפנים מייצרת עימות מיותר בין דתיים לחילוניים. ההחלטה הזו לא תורמת לצביון היהודי של המדינה, אלא יוצרת מתחים בעיר שעד עכשיו כולם חיו בה בשלום".