מהשבת הקרובה: תחבורה ציבורית בקריית אונו וגני... (צילום: החדשות)
ארכיון | צילום: החדשות

פרסום ראשון: ביממה האחרונה פנו תושבים רבים בבאר שבע להנהלת חברת "דן" בדרישה להסיר את הכריזה בשפה הערבית באוטובוסים הפועלים ברחבי העיר. ההנהלה פנתה למשרד התחבורה בעקבות התלונות, שהחליט באופן חריג להסיר באופן מיידי את הכריזה ולהיענות לדרישת התושבים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

תלונות הנוסעים וההחלטה של משרד התחבורה הגיעו לאחר שבבאר שבע חנכו קווים חדשים של חברת האוטובוסים. בקווים החדשים נשמעת כריזה בערבית כשהאוטובוס מגיע לתחנות השונות בעיר. מלבד השפה הערבית, הכריזה נשמעת גם בעברית.

תושבים זועמים שעלו על הקווים החדשים, טענו שהם לא רוצים לשמוע ערבית באוטובוסים ולכן דרשו מההנהלה להסירה. ב"דן" פנו למשרד התחבורה, שהורה על ביטול השמעתה של הכריזה בערבית.

משרד התחבורה הגיב ושינה גרסה: "ההחלטה - בגלל בקשה של ראש העיר"

במשרד התחבורה הסבירו תחילה כי מערכת הכריזה הופעלה טרם זמנה ולכן הוחלט להסירה באופן מהיר. "המידע הכתוב באוטובוסים העירוניים בבאר שבע מוצג כיום בשתי שפות, עברית וערבית", מסרו במשרד. "באשר לכריזה בשפה הערבית הנושא ייבחן על פי קריטריונים אחידים ויופעל בכל אשכולות התחבורה הציבורית".

"הכריזה בערבית בתחבורה הציבורית באר שבע הופעלה טרם זמנה למשך פחות מיממה, ולכן גם הוסרה מיידית. בתום הבחינה יופעלו מערכות כריזה, בהתאם לתכנית שתקבע", הוסיפו במשרד. 

שר התחבורה כץ בביקור בדרום
שר התחבורה כץ בביקור בדרום | צילום:

שעות ספורות לאחר הפרסום בחדשות 2 Online, שינו במשרד התחבורה את גרסתם, וטענו כי ההחלטה התקבלה לאחר בקשה מראש העיר רוביק דנילוביץ'. "הכריזה בערבית באוטובוסים העירוניים בבאר שבע הוסרה בעקבות פניית ראש העיר באר שבע לאחר שקיבל תלונות רבות של נוסעים שביקשו להסיר את הכריזה", הבהירו במשרד התחבורה. "הוחלט כי הנושא יבחן בהמשך. יצויין כי הפעלת מערך התחבורה הציבורית החדש בבאר שבע התבצעה ומתבצעת בתאום מלא עם ראש העיר".

מעיריית באר שבע נמסר: "בהתאם לתגובת משרד התחבורה לגבי כריזה דו- לשונית, לכשתיושם בכל רחבי מדינת ישראל, היא תיושם גם בעיר באר-שבע".

"לא מדובר בגזענות"

אורטל פרלמן שמואלי, חברת מועצת העיר באר שבע, טוענת כי מדובר במהלך גזעני מצד משרד התחבורה. "זו סוג של אפליה ואני דורשת להחזיר את הכריזה לתושבים דוברי ערבית", הבהירה פרלמן שמואלי. "אנחנו צריכים לשאוף להיות חברה שוויונית שיודעת לקבל את כל הגוונים בה".

מנגד, איציק מימון, תושב העיר, חושב שההחלטה הייתה נכונה. "אין לנו מניעה שזה יהיה ערבית ועברית, אבל יש עוד אוכלוסיות כמו אמהרית רוסית", אמר. "אנחנו נמצאים במדינה שהשפה בה עברית ושפה בין לאומית באנגלית. אני מקבל פניות מתושבים שהחליטו להחרים את קו דן בב"ש בעקבות המצב כי נשמעת השפה הערבית".

"אין לזה עניין של גזענות, יש לי חברים רבים ערבים וגם הם מצדיקים את מה שאנחנו אומרים", הוסיף מימון. "או שישמיעו את כל השפות או שמשמיעים בעברית ואנגלית. אנחנו מברכים את ההחלטה להוריד את הכריזה בערבית".

עטא אבו מדיעם, סגן ראש עריית רהט, הביע זעם על ההחלטה לבטל את הכריזה. "עשרות אלפי תושבים ערבים ובדואים נוסעים בתחבורה הציבורית כל יום - זאת החלטה גזענית אשר מרחיקה את הדו קיום השורר בנגב והמיוחד בבאר שבע", אמר סגן ראש העירייה.

"אני קורא לראש עריית רהט וראש עריית באר שבע אשר שניהם מסמנים את הדו קיום ושיתוף הפעולה בנגב", הוסיף אבו מדיעם. "אם לא ישנו את ההחלטה אנחנו ננקוט בצעדי מחאה שיהיו להם שותפים ערבים ויהודים".