במשך 30 שנה גידל יעקב נוימן חצילים בשדותיו, אך בימים האחרונים נאלץ לעשות דבר שלא עשה מעולם: הוא וחבריו, שבורי לב, מחסלים מאות טונות של הפרי הרקוב שגידלו לשווא - בשטח של יותר מ-1,500 דונם. סך הכל מדובר בהפסד של יותר מ-5 מיליון שקלים. כל זאת, מפני שהתגלה כי זרעי החצילים אותם גידלו החקלאים - מזויפים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בימים האחרונים התגלה כי כמעט מחצית מהחצילים שגודלו השנה בישראל אינם ראויים לשיווק. על פי החקלאים מדובר בזרעים מזויפים של הזן "ארגון" המוכר והנפוץ. חברת הזרע המוכרת את הזרעים למשתלות, קבעה אחרי בדיקות המעבדה כי הזרעים שנשלחו לחקלאים כלל לא שייכים לה.

"הזרעים שיוצאים מחברת הזרע עומדים בכל התקנים ונבדקים בצורה מלאה. אותה האצווה שמתלוננים עליה נמכרה במקביל גם למשתלות אחרות ולא הייתה שום תלונה גם", טען יוסי קוטין, מנהל שוק ישראל בחברת הזרע. "המכסה הזו שנמכרה לנו ומיוצרת אך ורק על ידי 'הזרע', היא פשוט מכסה דפוקה", אמר משה עמר, בעל חברת טיב שתיל. "במקום שהם יזרקו אותה לפח, הם מכרו אותה למדינות שלא מחויבות לחוק הזרעים".

במשתלת "השתיל", גם שם גידלו את הזרעים אמרו כי לאחר בדיקה נמצא כי אכן, בחלק קטן מאוד מהשתילים שקיבלו החקלאים בחודשים אפריל ומאי - ישנם צמחים חריגים. מדובר בכמות קטנה מאוד לטענתם והנושא נמצא בבדיקה.

במשרד החקלאות פתחו בבדיקה כדי לגלות מה מקור השתילים המזויפים והפגומים. רשתות השיווק מיהרו לקנות סחורה רבה כדי שהמחסור על המדפים לא יורגש, ומי שנשאר להתמודד עם ההפסדים הם החקלאים. "השתילים הם בסך הכל אחוז קטן מעלות הגידול. אז אתה דופק בגלל גרושים את כל החיים של החקלאים", סיפר דודי כהן, חקלאי ומגדל חצילים. "כמו לידה שקטה", הוסיף יעקב נוימן. "תשעה חודשים הריון - ילד מת. גידלנו את השטחים, את הכל, והכל נזרק".

ועדיין נותרה התעלומה איך הגיעו לישראל זרעי חצילים מזויפים.