הצריף בו נמצא הגבר מוקדם יותר השבוע
הצריף בו הוחזק י' | צילום:

אחרי שאתמול (שלישי) חולץ י' בן ה-43, תושב הפזורה הבדואית, מצריף שבו נכלא על ידי משפחתו, כעת מתברר כי מאז ששוחרר מטיפול פסיכאטרי בשנת 2007, הרשויות לא פיקחו או עקבו אחר מצבו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

י', נמצא אתמול לגמרי במקרה במהלך פעילות משטרתית שעסקה בבנייה בלתי חוקית בישובי הפזורה. הוא אותר כשהוא כבול ומוזנח לאחר 15 שנים שבהן הוחזק בצריף סמוך לבית משפחתו. בני המשפחה טענו כי החזיקו את האיש בתנאי כליאה - מאחר שלדבריהם הוא לוקה בנפשו, אלים ומסוכן לבני המשפחה.

בדיקה בעניינו של י' העלתה כי בשנת 2007, הוא אושפז פעמיים במוסד פסיכאטרי בבאר שבע לתקופות קצרות. בבית החולים הפנו אותו להמשך טיפול בקהילה. אלא שמאז, מלבד מספר פעמים בשנת 2008 שבהם ביקר י' בחדר המיון בבית החולים סורוקה וללא קשר למצבו הנפשי - האיש לא טופל.

"מחדל של כל הרשויות"
"מחדל של כל הרשויות" | צילום:

העניין אף עולה מתגובת משרד הרווחה לנושא, שם הודו כי מאז אשפוזו - לא התקבל מידע בנושא. "המשפחה פנתה ללשכת הרווחה ברשות המקומית בשנת 2008 וקיבלה סיוע בחיבור למערכת בריאות הנפש", נטען בתגובת המשרד. "למיטב ידיעתנו הוא אושפז בסמוך לכך ומאז לא התקבלה כל פנייה לסיוע ו/או הודעה על שחרורו ממערכת הבריאות או מהמשפחה".

"מחדל של כל רשויות הרווחה"

תגובת משרד הרווחה מעלה תהיות בנוגע לסוגית הפיקוח והמעקב אחר י', בזמן שהופנה לטיפול בקהילה לאחר אשפוזו. תהיות אלו באות על רקע טענת משפחתו של י' לפיהן פנו מספר פעמים בשנים האחרונות לגורמי הרווחה בטענה כי בנם מסוכן לשאר בני המשפחה וכי לא קיבלו סיוע.

גורם טיפולי בכיר מתחום בריאות הנפש המעורה בפרטי המקרה, מתח ביקורת חריפה על התנהלות הרשויות בנושא. "זהו מחדל של כל הרשויות: של הרווחה, משרד הבריאות ושירותי בריאות הנפש היות והוא לא טופל במסגרת קהילתית או חוץ ביתית של בריאות הנפש", טען. "גם אם המשפחה לא דיווחה על יתר הארועים בשנים האחרונות, אם היה מבוצע מעקב מסודר ניתן לשער כי הוא היה מקבל את הטיפול הראוי לו".

"כשאדם מאבד את חירותו וחיי כך, ראוי שהרשויות יבצעו בדק בית", הוסיף הגורם. "האירוע החמור הזה אמור לעורר את כל הגורמים לחשיבה מחודשת: איך במשך זמן כה רב אדם כלוא בצריף במדבר ואיש מרשויות הטיפול לא יודע מזה ואינו לוקח אחריות".