חשד לפגע וברח. אילוסטרציה (צילום: דניאל נחמיה, החדשות)
אילוסטרציה | צילום: דניאל נחמיה, החדשות

ירון מיארה הוא מורה לשל"ח וידיעת הארץ לתלמידי כיתות ט' וי' בבית ספר באופקים ומתגורר בנתיבות יחד עם אשתו וארבעת ילדיו, לאחר ששב לפני שנה משליחות בארה"ב - שם לימד יהדות ועברית. ביום שלישי האחרון הוא שמע דפיקות חזקות על דלת ביתו והופתע לראות שוטרים שביקשו לעכבו לחקירה. החשד הפתיע אותו אפילו יותר - איום על ראש עיריית נתיבות יחיאל זוהר - וכך גם התנהלותם של השוטרים.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

"אני מסביר להם שהבנות שלי קטנות ואינן יכולות להישאר לבד", סיפר בפוסט בפייסבוק. "תוך כדי דין ודברים חוטף לי השוטר את הסלולר מהיד ואומר 'הטלפון שלך מוחרם'. 'זה חוקי?' אני שואל. 'אנחנו זה החוק' עונה השוטר". מיארה ממשיך ומספר כי השוטרים לקחו אותו למשרדי הימ"ר בבאר שבע, שם הקריאו לו שלל הודעות טקסט ובהן ביקורת על התנהלות העירייה בשלל נושאים.

לדברי מיארה, "רק אחרי שעתיים וחצי של חקירה סוף סוף החוקר אמר לי: 'ראש העיר חש מאוים מההודעות שנשלחו, והוא חושב שזה אתה'". מיארה מספר שלאחר מכן שוחרר לביתו תוך הנחיה לשוב למחרת לתחנת המשטרה בנתיבות לצורך מתן טביעות אצבע וצילומי פנים. "הרגשתי כמו נתלשה המדינה מגופי", כתב בפוסט.

ההודעות שבגינן נחקר המורה
ההודעות שבגינן נחקר המורה | צילום:

"אי אפשר סתם לעצור מישהו בלי הוכחות"

בשיחה עם חדשות 2 Online טוען מיארה כי זו לא הפעם הראשונה שבה נשלחים אליו שוטרים בהנחייתו של ראש העיר זוהר. "לפני כארבע שנים כתבתי פוסט נגד התנהלות העירייה שזכה לחשיפה - וחוקרי 433 התקשרו והודיעו לי שאני מאוים על ידי משפחות פשע", סיפר. "כנראה שהוא עדיין מחפש אנשים שיכולים לכתוב נגדו ונגד התנהלות הערייה, ואני אחד מהם לתחושתו. בעקבות זה הוזמנתי לסיפור הזה".

"אני לא פוליטיקאי, לא מועמד לשום תפקיד - בסך הכל מורה", הדגיש מיארה. "אני מבין את המשטרה, מדובר באיש ציבור ואי אפשר להקל בכך ראש - אבל מאידך, אי אפשר סתם לעצור אנשים בלי הוכחה או מהות. עצוב שזה מתנהל כך, שבגלל תחושות של ראש עיר יחידות מיוחדות של המשטרה עוצרות מישהו".

מיארה מסביר כי חשש לפרסם את הפוסט בפייסבוק. "אני מפחד מתגובת משרד החינוך, כי ביקשו בחקירה שלא אדבר על מה שהתרחש שם ואחרי הכל אני מפרנס ארבעה ילדים", אמר, "אבל התייעצתי עם עורכי הדין ואחרי שהבנו שלא החתימו אותי על שום מסמך שמונע זאת, החלטתי שאני מפרסם". עוד הוסיף כי טרם קיבל בחזרה את הטלפון הנייד שלו: "אנחנו ארבעה ימים לפני פתיחת שנת הלימודים, ואני לא יכול לארגן מערכת או אנשי קשר".

"לאחר החקירה נותר אדם מפוחד"

מיארה ביקש לציין לטובה את עורכי הדין מהסניגוריה הציבורית שהוצמדו לו, עורך הדין יוחאי הזז והמתמחה עופר מימון. "הם נשארו עד שעה מאוחרת על מנת לתת לי סעד משפטי גם מאחורי הקלעים", כתב. "אני מעריץ את הסנגוריה הציבורית על היכולת לעמוד לצד אדם בשעות לא פשוטות. אשרינו שאלו אנשי השירות הציבורי".

עורך הדין הזז הוסיף כי "כל חטאו של מר מיארה היה שלפני כחמש שנים הוא פרסם פוסט המבקר את התנהלות ראש העיר, ובגין פעולה אשר הנה חלק מנשמת אפה של הדמוקרטיה מצא עצמו מורה ומחנך בישראל מובא אחר כבוד לחקירה, כאחרון העבריינים. מעבר לעובדה שמר מיארה לא שלח את המסרונים - וגם אם שלח, פעולה זאת איננה מהווה עבירה או למצער מקימה עילת מעצר - חשוב להדגיש, כי לאחר חקירה זאת נותר אדם מפוחד, שספק אם יעז אי פעם לבקר את ראש העיר".

מעיריית נתיבות נמסר בתגובה: "ראש העירייה ואחרים שנפגעו מהפרסומים הגישו תלונה במשטרת נתיבות בגין חשד להפצת דברי השמצה ואיומים בעילום שם והם סומכים את ידיהם על המשטרה שתעשה לחקר האמת בכל דרך שתמצא לנכון. ככל שיש טענה כלשהי, יש להפנותה למשטרה". 

ממשטרת ישראל נמסר כי: "כחלק מתיק חקירה המתנהל בימים אלו במשטרה, עוכב האזרח לחקירה בחשד לאיומים. מדובר בחקירה מתנהלת ולכן לא נוכל להתייחס לתוכנה ולפרט את מהות החשדות או פרטי החקירה, אך נציין כי בסיומה של חקירה זו שוחרר האזרח לביתו בתנאים מגבילים והחקירה עודנה נמשכת. מטבע הדברים חקירתו של אדם הנחשד בפלילים איננה פשוטה לצד הנחקר, אולם מדובר בכלי הכרחי שמטרתו להבטיח הגעה לחקר האמת ושמירה על שלטון החוק. באשר לטענותיו של הנחקר, הרי שהוא רשאי לפנות בכל עת לגורמים המוסמכים לבדוק את התנהלות השוטרים באירוע זה".