במוקד הסערה. המפכ"ל המיועד הירש (צילום: חדשות 2)
התדמית והפרישות: אתגרי הירש | צילום: חדשות 2

בצמרת משטרת ישראל עדיין מנסים לעכל את הפצצה שהטיל אמש (שלישי) השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, עם החלטתו למנות את תא"ל (במיל') גל הירש לתפקיד המפכ"ל הבא של משטרת ישראל, אך להירש עצמו לא שמורה אותה פריבילגיה וכבר בתוך זמן קצר הוא ייאלץ להתמודד עם שורת אתגרים משמעותית ועם ארגון שתדמיתו נמצאת בשפל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

העיכוב המשמעותי בתהליך בחירת המפכ"ל החדש כבר גרם נזקים של ממש למשטרת ישראל, בין אם בקבלת החלטות שוטפות שנדרשו בחודשים האחרונים ובין אם בעיכוב של מינויים לכל אורך שדרת הפיקוד בארגון - ובכלל זה הפיקוד הבכיר.

העיכוב בהכרזה על המינוי משקף חילוקי דעות בין השר ארדן לבין ראש הממשלה נתניהו. גורמים במשטרה ומחוצה לה מתחו ביקורת נוקבת על מעורבותו של נתניהו בהליך המינוי ובייחוד על הפגישות האישיות שקיים עם שלושת המועמדים בצמרת המשטרה. מדובר במהלך חסר תקדים - מעולם בעבר לא נפגש ראש הממשלה עם מועמד לפני בחירתו כמפכ"ל.

"מוטב לגזור על עצמנו שתיקה" (צילום: Alex Kolomoisky  / flash 90)
חלוקים בדעתם. ארדן ונתניהו | צילום: Alex Kolomoisky / flash 90

דימוי ציבורי ירוד ותרבות ארגונית בעייתית 

הנושא הראשון שעומד כעת על הפרק הוא העברת מינויו של הירש לאישורה של ועדת טירקל למינוי בכירים בשירות המדינה. כבר כאן צפוי המוקש הראשון משום שלוועדה נותרו שישה ימים בלבד בכדי לבדוק את מועמדותו ועולה חשש כי פרק הזמן הקצר שהוקצב לה לא יספיק למילוי המשימה.

גל הירש, ארכיון (צילום: עמוד הפייסבוק של גל הירש, חדשות)
המינוי יעבור את ועדת טירקל? | צילום: עמוד הפייסבוק של גל הירש, חדשות

בעבר הלא רחוק נכוותה הוועדה כשנדרשה לאשר את מועמדותו של יואב גלנט לתפקיד הרמטכ"ל ובדיעבד התברר כי החיפזון בא על חשבון טיב ואיכות הבדיקה. גורמים בוועדה כבר מתחו בשבועות האחרונים ביקורת על העיכוב בהעברת שם המועמד לתפקיד המפכ"ל והזהירו כי ייתכן שמדובר בניסיון פסול לקצוב את זמן הבדיקה.

בשל העובדה שהירש מגיע מהמערכת הצבאית ואינו מכיר לעומקה את משטרת ישראל, לפני הכל יידרש ללמוד את הארגון למרכיביו. עם כניסתו לתפקיד, המשימות המשמעותיות שיעמדו לפתחו של הירש הן שיקום הדימוי הציבורי הירוד של המשטרה ושיקום התרבות הארגונית והמוסרית שהתגלו במלוא מערומיהן בפרשות הניצבים השונות.

המפכ"ל לשעבר, יוחנן דנינו (צילום: פלאש 90)
כהונה סוערת. דנינו | צילום: פלאש 90

לצד אלה יידרש הירש למשימות השוטפות כמו המאבק בארגוני הפשיעה, פיקוח על חקירות רגישות שמנהל הארגון בימים אלה, מאבק בתאונות הדרכים וגם היערכות לאפשרות של הסלמה בטרור. מינוי המפכ"ל החדש מציב את משטרת ישראל באחד הצמתים החשובים בתולדותיה. במובן זה ניתן יהיה לבחון את מידת התאמתו לתפקיד הרם כבר בחודשים הקרובים.

זעם בצמרת המשטרה 

בינתיים מעוררת הבחירה בהירש ביקורת נוקבת של קצינים בצמרת המשטרה, שטוענים כי ההחלטה "מבטאת זלזול וחוסר הבנה מוחלט של המשטרה". בקרב מפכ"לים וניצבים בדימוס מתגבשת החלטה שלא להגיב להכרזה במחאה על המינוי. כבר בשלב זה שותפים להחלטה 5 מפכ"לים בדימוס ו-10 ניצבים בדימוס.

סאו, ארכיון (צילום: פלאש 90 , קובי גדעון)
החליט לפרוש. ניצב בנצי סאו | צילום: פלאש 90 , קובי גדעון

ממלא מקום מפכ"ל המשטרה ניצב בנצי סאו הודיע אמש לשר ארדן על החלטתו לפרוש משורות המשטרה ב-1 בספטמבר. בריאיון לחדשות 2 אמר ארדן כי הציע לסאו את תפקיד סגן המפכ"ל וביקש ממנו לשקול שנית את החלטתו. ניצב יורם הלוי, מפקד מחוז הדרום במשטרה, החליט בשלב זה להישאר בתפקידו וצפוי לקבל בימים הקרובים החלטה על המשך דרכו.

מי אתה תא"ל (במיל') גל הירש?

הירש, נשוי ואב לשלוש בנות, יליד 1964, התגייס לצנחנים ב-1982 והתקדם בסולם התפקידים בחטיבה. בין שלל תפקידיו הוא פיקד על פלחה"ן צנחנים, גדוד 202 ויחידת שלדג וב-1997 מונה לתפקיד קצין אג"ם של אוגדת איו"ש. במסגרת שירותו נפצע קשה בידו ובכתפו מזריקת אבן על מכוניתו ועבר תהליך שיקום ממושך.

ב-1999 מונה למפקד חטיבת בנימין וב-2001 מונה לתפקיד קצין אג"ם של פיקוד המרכז. כשנתיים לאחר מכן מונה הירש למפקד בית הספר לקצינים של צה"ל וב-2005 מונה למפקד עוצבת הגליל וקודם לדרגת תת אלוף. בתפקיד זה שימש במהלך מלחמת לבנון השנייה.

ערב פרסום ועדת אלמוג לבדיקת הגורמים לחטיפת חיילי המילואים אהוד גולדווסר ואלדד רגב ז"ל החליט הירש להתפטר מתפקידו. אלוף (במיל') דורון אלמוג המליץ להדיח את הירש מתפקידו והאשים אותו כי לא נערך כראוי לאפשרות החטיפה, אך חברי ועדת וינוגרד קבעו כי "הירש ראה לנכון ליזום תפיסה מבצעית מעודכנת לאיום החטיפה". לאורך השנים יצאו ראש ועדת וינוגרד אליהו וינוגרד ושופט העליון בדימוס מישאל חשין להגנתו של הירש.

ב-2006 סיים את שירותו בצה"ל והקים חברה פרטית, אך ב-2012 נקרא לחזור לתפקיד מבצעי-פיקודי בצה"ל ומונה לסגן מפקד מפקדת העומק החדשה שהקים הרמטכ"ל דאז רב אלוף בני גנץ. מוקדם יותר החודש הוא סיים את תפקידו האחרון לאחר שלוש שנים וחצי.