במכינה הקדם צבאית במרכז הארץ ממנה יצאה קבוצת התלמידים שנקלעה לשיטפון בנחל צפית בערבה מגיבים היום (חמישי) בצורה קשה מאוד לאירועים. מדי פעם ישנם בני נוער סביב גיל 18 שנכנסים למכינה ויוצאים ממנה עם דמעות בעיניים, מוכי הלם ותדהמה. במקביל, עימות בין גורמי חינוך וביטחון לגבי השאלה מי אישר את הטיול בתנאי מזג אוויר כאלה קשים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

דני זמיר, מנכ"ל מועצת המכינות הקדם צבאיות אמר כי מדובר במכינה מצוינת, שיש בה אוכלוסיה מעורבת חילונית ודתית. "עד כמה שידוע לי זה טיול של יומיים של מועמדים למכינה, צעירים שרובם עדיין לא התחילו ללמוד במכינה", אמר בשיחה עם "החדשות". "אנחנו עדיין באירוע לצערי. זה אסון כבד, יש אנשים שעולמם חרב עליהם".

האסון בערבה (צילום: חדשות 2)
9 הרוגים באסון השיטפון | צילום: חדשות 2
השיטפונות בנחל צפית, שבוע שעבר (צילום: דוברות מדא)
הזרימה בנחל צפית, היום | צילום: דוברות מדא

זמיר הוסיף כי מבחינת משרד החינוך, כל מכינה אחראית לעצמה. "פרסמנו קובץ בטיחות אבל לא היו הנחיות נקודתיות של משרד החינוך או משרד הביטחון", הוסיף. "טיול זה חלק מההוויה של מכינה. הן צריכות לטייל באופן בטוח ובטיחותי, אך לא נפסיק לטייל בגלל האסון".

במשרד הביטחון הגיבו לאמירות של גורמים במשרד החינוך והבהירו כי לפי חוק המכינות ותקנותיו, משרד החינוך הינו הגורם המקצועי והאחראי על אישור התוכניות הלימודיות במכינות הקדם צבאיות. "משרד הביטחון אינו אחראי על תוכנית הלימודים, לרבות הטיולים", מסרו במשרד. "נמשיך לעקוב בדאגה רבה אחר האסון הקשה בערבה. מצער מאוד שביום כזה, לא רק שהגוף האחראי אינו לוקח אחריות, אלא מטיל אותה על גורם אחר".

צוותי משטרה הגיעו למכינה, אך לא נפתחה חקירה

סימני שאלה רבים עדיין מרחפים ולכל מי שלומד במוסד ברור שברמה ההיסטורית, הכל נחלק למה שקרה לפני האירוע ומה שיקרה לאחריו. בין המבקרים שפקדו את המכינה, שעדיין לא ניתן לפרסם את שמו, היה חבר הכנסת יהודה גליק (הליכוד) שהגיע לביקור. "אני מזהה שיש פה אנשים שמנסים לאסוף פיסות מידע, אבל באותו זמן מנסים לאסוף את עצמם", אמר גליק. "אף אחד לא יודע מה היקף האסון, אף אחד לא יודע בדיוק מה קרה".

גליק סיפר כי היה באזור המוסד לצורך סדרת פגישות, וברגע שהבין כי מדובר באותו מוסד החליט להגיע לביקור. "לאור החיבור הנפשי שלי אמרתי אני חייב לבוא, לא להפריע רק לחבק ולהיות איתם", ציין. "זו קבוצה של מלח הארץ, של בנים ובנות שהכינו את עצמם לקראת שנה ערכית. הם מוצאים את עצמם כשגורל חבריהם הקרובים מצוי תחת סימן שאלה. הם מבינים שהחיים נחלקים עד עכשיו ומעכשיו ומחבקים אחד את השני".

צוותי משטרה הגיעו למוסד החינוכי בניסיון לברר את נסיבות האירוע. עם זאת בשלב זה אין כוונה לפתוח בחקירה. זו אמנם שאלה מהדהדת וחשובה, אך סביר להניח כי המשטרה תבחן את הנושא רק בהמשך. במקביל, צוות חוס"ן (חירום וסיוע נפשי) של "איחוד הצלה" בדרכו למוסד בו לומדים הצעירים. צוות נוסף נשלח לבית החולים סורוקה כדי להעניק טיפול נפשי ראשוני לחברי הצעירים ולהוריהם.