בני משפחותיהם וחבריהם של עשרת הנערים והנערות שנספו באסון השיטפון בדרום עדיין מתקשים לעכל את האובדן, בעוד חקירת נסיבות הטרגדיה עדיין נחקרות. מלבד גופותיהם של 10 הנספים, חולצו מהנחל בשלום גם 15 תלמידי המכינה שהצליחו להימלט מהסחף וחייהם ניצלו. "השעה הייתה בערך 13:15 והיינו בדיוק בפיצול הנחלים", סיפר עדיאל חסיד, תלמיד המכינה שניצל מהשיטפון.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"פתאום שמענו רעש ממש חזק מאחורה, סלעים שמתנפצים על קירות ובומים חזקים", מתאר עדיאל. "החובש צעק 'שיטפון' ו'כולם לעלות למעלה' וכולם התחילו לצעוק 'שיטפון, שיטפון'. קפצתי מעל מדרגה ובשנייה שהסתובבתי אחורה ראיתי את הבנות נשטפות עם הזרם. מהר טיפסנו למעלה וחשבתי שהן אולי ייעצרו איכשהו. התחלנו לצעוק להן, לשרוק להן. זה היה עניין של שניות".



למרות הטרגדיה הגדולה, הצעירים לא מחפשים אשמים. "עם מי שדיברנו כל הזמן אמרו לנו שמודעים לזה, שהם דיברו עם מישהו מחייל האוויר שאמר שהשיטפון יתחיל רק אחר הצהריים ועכשיו אמור לרדת רק ממטרים קלים וזה לא אמור לעשות כלום", הוא משחזר. "גם היה טלפון לוויני שהיו אמורים להודיע לנו והם דיברו עם מישהו לפני שנכנסנו לנחל והוא אמר שזה בסדר. אין מה לחפש אשמים עכשיו, כי 10 נערים שלא התחילו עדיין את החיים שלהם מתו, וזה הדבר הכי עצוב שיכול לקרות".

מי שעוד נאלצו להתמודד עם הטרגדיה הגדולה, הם אנשי כוחות ההצלה שהיו הראשונים להגיע לזירה, ושיחזרו את שרשרת האסונות ואת מאמצי החילוץ והחיפוש. "בדקות הראשונות המחזה הוא מאוד לא נעים, אתה רואה את הנערים יושבים, מבינים שהחברים שלהם כרגע לא איתם", מספר טפסר משנה יגאל זוהר, מ"מ מפקד מחוזר דרום כיבוי אש. "זה רגע עצוב מאוד, אבל אנחנו ממוקדי מטרה".

"כשאתה מגיע לאזור כזה אתה נתקל בוואדיות בעומקים מטורפים. זה ואדי עמוק, נחל ששוחף איתו סלעים וסחף של בוץ". הוא מתאר. גם אורגד כהן, פרמדיק במד"א שהגיע למקום, שחזר את המראות: "זה פשוט זרם אדיר שלוקח את הכל, סוחף, אין סיכוי לעמוד בזה".

"ראינו עוד מסוק נוחת, ועוד מסוק נוחת, ואנחנו מקבלים בנות, בנות 18 ללא רוח חיים, המראות מאוד קשים",הוסיף. "בתור איש מקצוע אתה מתורגל בדברים האלה, אבל הפעם זה היה ממש קשה. לראות ילדים במצב כזה, אני לא מאחל את זה לאף אחד".

במקביל מאז שעות הבוקר, ועם ההטבה בתנאי מזג האוויר, התחדשו מאמצי החיפוש אחר נהג המשאית הנעדר בשפך נחל צין. "מעל 250 שוטרים, מתנדבי משטרת ישראל מיחידות החילוץ, כוחות צה"ל, לוחמי אש ועשרות מתנדבים מחורה ורהט משתתפים בסריקות לאיתור הנהג הנעדר", מסרה המשטרה. "בשל תוואי השטח המסוכן בצד סריקות רגליות נעשה שימוש נרחב באמצעים מיוחדים. אנו שבים וקוראים לציבור להמנע מירידה לשטח במרחב הגיאוגרפי של ים המלח והערבה".

התגלו סתירות בין עדויות המנהל והמדריך

במשטרה החלו לחקור את הגורמים והנסיבות שהובילו לאסון הקשה בנחל צפית. בחקירה טענו החשודים, ראש המכינה והמדריך הבכיר שהתייעצו עם חברה לחיזוי מזג אוויר ועם בוגר המכינה המשמש כחזאי בחיל האוויר טרם היציאה לטיול.

סריקות בנחל צין (צילום: חדשות 2)
סריקות בנחל צין | צילום: חדשות 2

מהחקירה עולה כי ראשי המכינה היו מודעים למזג האוויר הבעייתי ואף הקימו לעצמם קבוצת "וואטסאפ" בה יוכלו לתאם את ההכנות לטיול. לאחר סבב ההתייעצויות, כך עולה מהחקירה, הבינו שהמסלול אותו תכננו בטוח עד השעה שלוש בצהריים.

החשודים סיפרו בחקירה כי עוד לפני הטיול החליטו לשנות את התוואי ולהחליף את המסלול בשל תנאי מזג האוויר. תחילה תכננו לטייל בנחל צאלים, לאחר מכן שינו את התכניות ותכננו לטייל בנחל תמר ולבסוף הגיעו לנחל צפית. הטלפונים הסלולריים של החשודים נלקחו על ידי המשטרה - בעיקר על מנת לנסות ולהבין מה היו השיקולים של הצוות לפני אישור היציאה לטיול שהסתיים באסון.

חקירת המשטרה מתמקדת כעת בניסיון להבין מי מבין החשודים, מנהל המכינה יובל כהאן והמדריך הבכיר אביב בדריצ'ב, היה זה שקבע שהקבוצה תמשיך במסלול שנקבע ולא תשנה אותו. במשטרה סיפרו כי התגלו סתירות בין עדויות המנהל והמדריך ואף טענו כי מדובר ב"פערים משמעותיים".

לפי שעה השוטרים מתרשמים שכהאן מנסה להרחיק את עצמו מקבלת אחריות ישירה לאסון. על רוב הטענות שמעלים המדריכים האחרים הוא ענה שלא זוכר או לא יודע. בינתיים מעצרו הוארך בהסכמה ב-5 ימים.