לפני שנה החלו ליאת וגיא אלעזרי לבנות את בית החלומות שלהם בקלע אלון שבגולן - בית נגיש שבו יוכל גיא שנפצע בתאונה וסובל מנכות, לנוע בחופשיות. אך רגע לפני סיום הבנייה נגמרו להם החיסכונות, ואין בנק שמוכן לתת להם משכנתה. הזוג, שעבר בין כל הבנקים בחיפוש אחר הלוואה, משוכנע שהסיבה לסירוב היא נכותו של גיא, ואחד מהבנקים אף אישר את ההשערה הזו.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות  

"אנחנו מביאים מסמכים ועניינים", מספר גיא. "מתקשרים לבדוק מה קורה, מביאים יועץ משכנתאות, ובסוף מקבלים תשובה שלא. ואתה לא מבין - למה לא?". בשיחות עם הבנקים נשמעו סיבות שונות, ממיקומו של הבית ברמת הגולן ועד היסטוריית העיקולים הבעייתית של הזוג. אך הסיבות לא נשמעות סבירות: פשיטת הרגל של גיא הסתיימה לפני 6 שנים, ומאז הוא לקוח שמנהל את חשבון הבנק שלו באופן תקין לחלוטין, עם הכנסה קבועה של מעל 20 אלף שקלים בחודש. בנוסף המשכנתא הנדרשת היא יחסית נמוכה - מימון של 40% בלבד.

בסופו של דבר, מי שאישרה את חשדותיהם של הזוג וחשפה את הסיבה האמתית לסירוב היא דווקא הפקידה בבנק ירושלים. "הבנק מסתכל גם מעבר", הסבירה. "אם חס וחלילה לא תשלמו את המשכנתא, אין אפשרות להוציא נכה מהבית. בגלל זה הבנקים לא ששים לאשר את הדברים האלה".

"בחינה אשראית בלבד הובילה לדחיית הבקשה". (צילום: חדשות 2)
"בחינה אשראית בלבד הובילה לדחיית הבקשה". | צילום: חדשות 2

אמנם אפליה כזו היא עבירה על חוק האפליה במשכנתאות, שעבר במושב הכנסת האחרון, אך בני הזוג לא רואים כיצד החוק יסייע להם. "האופטימיות עברה", תיארה ליאת את הרגשות הקשים. "הבית עומד כרגע למכירה, כל הכסף שלנו מושקע בבטון וחצץ. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו שהוא יעמוד עוד שנה". גם התסכול של גיא גדול: "אתה מבין שאין מה לעשות - אתה נכה אז נדפקת. ואני לא מבקש תרומות, רק את אותם תנאים".

חברת הכנסת קארין אלהרר, שהעבירה את החוק שאמור למנוע את אפליית הנכים בקבלת משכנתאות, אמרה בתגובה: "לא נאפשר לבנקים להפלות אנשים עם מוגבלויות. לכולם מגיעה הזכות לגור בבית משלהם". אלהרר הוסיפה כי מדובר בתופעה אנטי חברתית, בעיקר משום שזה לא "מתן נדבות". "החוק קובע בצורה ברורה", היא מסרה. "למי שיש את ההון העצמי לקבלת משכנתא, לא יקבל יחס שונה רק בגלל מוגבלותו".

תגובת בנק מזרחי טפחות: "על פי נהלי הבנק, קצבת נכות קבועה מוגדרת כהכנסה שנלקחת בחשבון כאשר נבחנת בקשת משכנתא של לקוחות. הבנק, כבדרך שגרה, מאשר הרבה מאוד הלוואות, שההחזר החודשי בגינן נסמך על קצבה. הבחינה היחידה שנעשתה בתיק הזה היתה בחינה אשראית, כפי שנעשה בכל בקשת משכנתא, ושיקולי אשראי בלבד, הם שהובילו להחלטה לדחות את הבקשה. מעבר לזה לא נוכל להרחיב מטעמי סודיות בנקאית".

מבנק ירושלים נמסר בתגובה: "הוצעו ללקוח פתרונות והבנק ממתין לתשובתו בגינם. נדגיש שבנק ירושלים פנה מיוזמתו ללקוח בעקבות פנייה שלו לכל הבנקים לסיוע בקבלת משכנתא ברשתות החברתיות. פניית הבנק ללקוח נעשתה מתוך מודעות ורגישות לצרכי הלקוחות ומתוך כך שהבנק חרט על דגלו להנגיש את מוצר המשכנתא לאוכלוסיות שונות. הבנק באופן יומיומי מתמחה ומסייע למגוון אוכלוסיות בהשגת פתרונות דיור ופוסל מכל וכל שקילת שיקולים זרים בתהליך זה לרבות נכות. הבנק ממתין לתשובת הלקוח בכדי להתקדם בתהליך".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו