הצבי שנתפס בגדר הגבול (צילום: צבא הגנה לטבע, חדשות)
הצבי שנתפס בגדר הגבול | צילום: צבא הגנה לטבע, חדשות

לוחמים ביחידת הגששים בצה"ל שיצאו לאחרונה למשימת סיור שגרתית הבחינו בצבי שהסתבך בגדר תלתלית בגבול ישראל-מצרים כשהוא פצוע ומדמם. בזכות ההכשרה המיוחדת שעברו ביחידה, הצליחו הגששים לחלץ את החיה האומללה ובכך להציל את חייה. לאחרונה ניצלו בזכות גששים גם חייו של עוף מסוג חוברה מדברית באזור שנתקע בגדר הגבול עם ירדן. חיות בר רבות שחיות לאורך גבולות המדינה זוכות לטיפול מסור מגששים במסגרת המיזם "צבא ההגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

"במסגרת פעילות שגרתית שלנו בגבול זיהיתי בגדר חיה פצועה", שיחזר גשש ביחידה שהשתתף במבצע החילוץ של הצבי. "התקרבנו וראינו שמדובר בצבי שנתקע בתלתלית. הוא דימם על החול. זה היה מראה לא נעים, כאב לי הלב על החיה המסכנה. חתכנו את התלתלית ושחררנו אותו והוא מיד התחיל לרוץ. אם לא היינו שם הוא לא היה מצליח להיחלץ וכנראה היה מת".

חוברה מדברית שחולצה על ידי גששי צה"ל (צילום: צבא הגנה לטבע, חדשות)
חוברה מדברית שחולצה על ידי גששי צה"ל | צילום: צבא הגנה לטבע, חדשות

במהלך פעילותם בשטח משתמשים הגששים במגדיר עקבות שהופק במיוחד עבורם ומאפשר ללמוד ולהתחקות אחר חיות הטבע השונות. הגששים מדווחים בזמן אמת על אירועים מיוחדים שמתרחשים בגזרתם ומקיימים סיורים משותפים עם פקחי רשות הטבע והגנים. "אני רואה ומבין ממצאים בשטח שהאדם הרגיל לא רואה", סיפר גששים ביחידה. "על פי זה אני יכול לדעת מי חצה את הגבול, מתי, לאן הוא הלך, מה משקלו ואפילו האם הוא צולע. אפשר להבין הרבה מהעקבות - רק צריך לדעת לנתח אותן".

הגששים רוכשים במסגרת המיזם ידע רב אודות דפוסי התנועה וההתנהגות של חיות הבר השונות. "בזכות נוכחותם המתמדת בשטח, עירנותם והיכרותם המעמיקה עם הסביבה, יכולים הגששים לספק מידע רב ערך אודות עולם החי ולסייע באיסוף מידע הנחוץ לאכיפת חוקי השמירה על הטבע", הסביר גיא סלעי, רכז המיזם. מאחורי המיזם עומדים צה"ל, משרד הביטחון, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים וקרן קיימת לישראל.