רפי איתן (צילום: פלאש 90, קובי גדעון, חדשות)
צילום: פלאש 90, קובי גדעון, חדשות

לוחם, איש מודיעין, מלוכדי אייכמן ופוליטיקאי: השר לשעבר רפי איתן הלך היום (שבת) לעולמו בגיל 92. איתן, שהיה גם מפעילו של המרגל יהונתן פולארד ועמד בראש מפלגת הגמלאים, הותיר אחריו אישה ושלושה ילדים.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ספד: "הלך מאיתנו לוחם אמיץ שתרומתו לביטחון מדינת ישראל עוד תילמד דורות רבים. רפי היה לוחם בנשמתו, דבק במשימה ובאמת שלו. אנו מרכינים היום ראש לזכרו ונפרדים ממנו בעצב וברגשי תודה והערכה עמוקים על כל פועלו למען העם והמדינה".

גם ראש הממשלה נתניהו ספד ומסר: "רעייתי שרה ואני אבלים יחד עם עם ישראל כולו על פטירתו של יקיר האומה רפי איתן ז"ל. רפי היה מגיבורי שירותי הביון של מדינת ישראל באינספור פעולות למען ביטחון ישראל. הוא נטל חלק בלכידתו של הצורר הנאצי אדולף אייכמן והבאתו למשפט צדק בישראל בירושלים".

"במהלך השנים נטל חלק בחיים הציבוריים, היה שר בממשלת ישראל ופעל להחזרת הרכוש היהודי שנלקח בשואה", הוסיף נתניהו. "הוא היה ידיד אישי קרוב של משפחתנו. לא היה שני לו בחוכמה, בשנינות ובמחויבות אין קץ לעם ישראל ולמדינתנו. אנו מבכים את לכתו".

איתן נולד בעין חרוד בשנת 1926, ולאחר מכן התגורר ברמת השרון. איתן הצטרף לפלמ"ח בנעוריו, לחם ונפצע במלחמת העצמאות, וסיים את שירותו הצבאי בדרגת סרן. עם תום שירותו התגייס לקהילת המודיעין ועבד בשב"כ ובמוסד. כאשר כיהן כראש אגף המבצעים במוסד, פיקד על לכידתו של הצורר הנאצי אדולף אייכמן בארגנטינה, שנשפט בישראל והוצא להורג.

בשנות ה-70 ייעץ לממשלה בנוגע לטיפול בטרור, וסייע בהקמת קשרים מודיעיניים עם מדינות רבות. ב-1981 מונה איתן לעמוד בראש לק"ם (הלשכה לקשרי מודיעין), שעסקה ברכישת טכנולוגיה ביטחונית מתקדמת. בתפקיד זה נקשר שמו בפרשת פולארד, כאשר הפעיל את המרגל וקיבל ממנו מסמכים מסווגים רבים. במשך השנים האשים פולארד את איתן בהפקרתו, לאחר שנעצר ונשפט למאסר עולם באשמת ריגול.

רפי איתן (צילום: עמוס בון גרשום, לע"מ‎, חדשות)
צילום: עמוס בון גרשום, לע"מ‎, חדשות

בשנת 2006 הצטרף איתן למפלגת "הגמלאים", שהפכה להפתעת הבחירות לכנסת ה-17 וגרפה שבעה מנדטים. לאחר הבחירות הצטרפה המפלגה לממשלתו של אולמרט, ואיתן מונה בהמשך לשר לאזרחים ותיקים והשר לענייני ירושלים, ובמקביל כיהן כחבר ועדת החוץ והביטחון. לאחר בחירתו של שמעון פרס לנשיא, הפך איתן לזקן חברי הכנסת.

מהלך כהונת הממשלה התפצלה הסיעה וסבלה ממחלוקות פנימיות רבות, שפגמו בתדמיתה. ב-2009 צירף איתן את העיתונאי גדעון רייכר לרשימה, אך המפלגה לא עברה את אחוז החסימה. גם ב-2012 לא עברה המפלגה את אחוז החסימה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו