ילדים מחופשים בתהלוכה, עדלאידע בחולון, פורים (צילום: חדשות 2)
מרבית הנפגעים: ילדים בני 5-14 | צילום: חדשות 2

זהירות - פורים: לקראת החג מכון המחקר והמידע של הכנסת מפרסם היום (רביעי) דוח ובו נתונים על פציעות ילדים במהלך חגיגות פורים - בשל משחק בצעצועים מסוכנים. מרבית הפציעות מתרחשות בבית או בקרבתו, כשהשכיחה מביניהן היא כוויה בעקבות שימוש בזיקוקים או נפצים - 91% מהילדים שנפצעו ונזקקו לאשפוז היו בנים. 

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

כדי ללמוד על היקף תופעת הפציעות של ילדים ובני נוער, מריה רבינוביץ' ממרכז המחקר והמידע של הכנסת ביקשה לבדוק את הנתונים על אשפוז וטיפול בחדרי מיון בשל היפגעות משימוש בתחפושות, או צעצועים מסוכנים, בתקופת פורים. הנתונים נאספו על ידי ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, בסיוע משרד הבריאות, עבור התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים בשנת 2018.

מרבית הפציעות בשל כוויות משימוש בזיקוקים

רבינוביץ' מסבירה כי השכיחות הגבוהה ביותר של מקרי היפגעות נמצאה בקרב ילדים בני 5 עד 14 - כ-80% מהמפונים לטיפול בחדר מיון וכ-76% מהמפונים לאשפוז. זירת ההיפגעות השכיחה ביותר היא הבית או חצר הבית, שם מתרחשות כ- 37% מהפציעות, והשנייה בשכיחותה היא זירת המרחב הציבורי - שבה מתרחשות כ-23% מהפציעות.

ילדים ובני נוער נפגעים במהלך חגיגות הפורים פי 2 יותר ביחס לשאר ימות השנה, ועיקר הפער נובע מהסיכון הגבוה יותר להיפגעות מנפצים, העומד על פי 21 לעומת ימים אחרים.

להיזהר מצעצועים מסוכנים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
להיזהר מצעצועים מסוכנים | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

במהלך השנים 2010-2017, 188 ילדים פונו למיון לאחר שנפגעו מצעצועים מסוכנים ומתחפושות. סוג הפגיעה השכיח ביותר הוא כווייה (71% מהמקרים) והנתונים מלמדים כי הגורמים השכיחים ביותר להיפגעות ילדים ובני נוער הם זיקוקים, תרסיסי שלג וחזיזים או נפצים.

91% מהילדים שנזקקו לאשפוז - בנים

עוד עולה מהדוח כי כ-77% מהנפגעים מתחפושות או מצעצועים מסוכנים הם בנים, בשל סיכון יתר להיפגעות ממשחק באקדחי צעצוע (פי 12 בקרב בנים), בזיקוקים (פי 6) ובחזיזים או נפצים (פי 6 בקרב בנים). 91% מהמאושפזים בבתי חולים בשל מקרי פציעה אלה היו בנים.

לפי ארגון "בטרם", כמחצית מהילדים ובני הנוער שנפגעו מצעצועים מסוכנים או תחפושות, מתגוררים בישובים לא יהודיים, כ- 39% מהם מתגוררים בישובים יהודיים וכ-10% ביישובים מעורבים.

77% מהנפגעים הם בנים (צילום: פלאש 90 - רוני שוצר, חדשות)
77% מהנפגעים הם בנים | צילום: פלאש 90 - רוני שוצר, חדשות

הגוף האחראי על פיקוח ואכיפה בארץ בכל הקשור לתקנים הרשמיים בכלל, ולתקן העוסק בבטיחות צעצועים בפרט הוא יחידת הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה. לקראת חג פורים מדי שנה, נבדקים עשרות תחפושות הנמכרים בשווקים בישראל ולדברי גורמים במינהל התקינה, בשנים האחרונות קיימת ירידה בכמות המוצרים, התחפושות והאביזרים המשווקים לציבור, שלא תואמים את התקן.

עם זאת, לדברי הממונה על התקינה, יעקב וכטל, כיום יש מחסור בכוח האדם בתחום הפיקוח, הנובע מקושי בגיוס מפקחים חדשים ומעזיבה של המפקחים הוותיקים, זאת בעיקר בשל תנאי השכר הנמוך. בנוסף, הממונה מדגיש כי אין לרכוש או להשתמש בתחפושות ואביזרי פורים לילדים שאינם נושאים סימון אזהרות והוראות יצרן בשפה העברית, כנדרש בתקן הישראלי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו