בעקבות דליפת הנפט בערבה שגררה ביקורת ציבורית נרחבת, מספר לראשונה לחדשות 2 Online בעילום שם אחד המנהלים בחברת קצא"א (קו צינור אילת-אשקלון) על התחושות בקרב העובדים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"זו הגזמה של התקשורת, אני לא חושב שזה כשל גדול או כשל קטן", סיפר המנהל. "אנחנו עובדים נאמנים ועושים עבודה טובה. אני לא מרגיש מאוכזב ולא מאוים".

הוא הוסיף: "אם זה היה קורה כל יום לא היינו כאן. לצערנו שומעים במקרים לא טובים עלינו, שומעים במקרים לא טובים מה אפשר לעשות אבל אנחנו חברה שעובדת טוב למרות שאוהבים להשמיץ אותנו. אין לי כלים להעריך (את האסון), אני בטוח שהשטח ישתקם".

מיליונים הוקצו לשיקום השמורה (צילום: עברונה)
מפגעי דליפת הנפט | צילום: עברונה

"מנהל החברה לקח אחריות"

במקביל, מנסה ראש מועצת חבל אילת אודי גת להתמודד בימים האחרונים עם אסון הטבע הכבד שהתרחש בשטחו. בימים האחרונים דיווחו התושבים ביישוב באר אורה כי הם סובלים מריח חריף הנודף באוויר וקשיי נשימה. הבוקר הוא נפגש עם מנכ"ל קצא"א אייל כהן, בהערכת מצב ביישוב. הוא אמר לו לטענתו: זו אחריות שלנו, הייתה פה תקלה.

"הם לא מתנערים מאחריות", טען גת בשיחה עם חדשות 2 Online. "מאותו רגע שזה קרה הם עבדו בצורה בלתי רגילה כדי שהמצב לא ידרדר, הם לא מתחמקים. הם לא מסירים את האחריות, אבל הם אומרים לנו שהם עדיין לא יודעים בעצמם מה גרם לתקלה, הוא (המנכ"ל) לא הסביר לי מה בדיוק היה".

לדבריו, הבעיות המרכזיות הן בן ניקוי השמורה, התלונות מצד התושבים על ריח חריף ובעיות נשימה והטיפול העתידי בנושא. "צריך לוודא שזה לא יקרה שוב, בינתיים אנו משתמשים במכשירי ניטור של הגנת הסביבה כדי לוודא שאין סכנה בריאותית".

ועדת הבדיקה חוקרת (צילום: יגאל בן ארי)
ועדת הבדיקה חוקרת | צילום: יגאל בן ארי
דליפת הנפט (צילום: דוברות המשרד להגנת הסביבה)
דליפת הנפט | צילום: דוברות המשרד להגנת הסביבה

במוקד החברה מסרבים לתת פרטים

בינתיים, מועדון הישוב הקהילתי באר אורה, הפך בימים האחרונים לחפ"ק של האסון האקולוגי. "לאט לאט מוציאים את האדמה המזוהמת, המנכ"ל היה פה מספר פעמים, אבל אנשיו אלה שיושבים בהערכת המצב, הם לא מדברים אלא רק אם שואלים אותם, כנראה בגלל שהכל עדיין בחקירה של המשרד להגנת הסביבה".

ניסינו הבוקר להתקשר למוקד פניות הציבור של החברה - אך שם סירבו להסביר לנו על התקלה. "אין לנו מידע בנושא ואנו לא רשאים למסור", הם אמרו לנו - ואישרו שרבים מתקשרים לשאול. "אנחנו מפנים את כולם לדובר החברה".

נתניהו בביקור בערבה (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
נתניהו בביקור בערבה | צילום: המשרד להגנת הסביבה

נמצא חומר רעיל ומסרטן

אמש נחשף כי בדיקה חדשה שערכו אנשי המשרד להגנת הסביבה גילתה ערכים חריגים וגבוהים של חומר רעיל ומסרטן - "בנזן" - בתחומי שמורת עברונה.

מקורו של החומר הרעיל הוא באחד הרכיבים שנמצא בנפט הגולמי שדלף בכמויות אדירות בערבה, ובמשרד להגנת הסביבה הזהירו נשים בהיריון וילדים להימנע מלהתקרב לאזור השמורה. עם זאת הבהירו כי לא נשקפת סכנה ליישוב הסמוך באר אורה או לתושבים באילת.

אתמול (רביעי) הגיע לראשונה ראש הממשלה בנימין נתניהו לשמורת עברונה, כמעט שבוע אחרי אסון הדליפה מצינור הנפט של קצא"א, וקיבל תדרוך מהאנשים בשטח על המאמצים לבלום את התפשטות הזיהום ואת הנזקים הסביבתיים. יחד איתו הגיע גם סגן השר אופיר אקוניס, שמונה להיות סגן השר להגנת הסביבה, זאת לאחר שאין שר ממונה בנושא, לאחר שעמיר פרץ הצפטר מתפקידו.

בריאיון בלעדי לחדשות 2 Online השיב אמש מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, שנמצא בימים אלה בוועידה האקולוגית בפרו, לביקורת שנשמעה עליו, על כך שיצא לאירוע, למרות האסון. "יכול להיות שלא הייתי צריך לנסוע. אני מקבל את הביקורת", אמר. "אני לא איש איכות הסביבה ולא מקצועי בקצא"א (החברה האחראית על צינור הנפט). הייתי בשטח לפני שנסעתי. אי אפשר שישראל תהיה ב-OECD, ובאים ראשי מדינות ונגיד שיש לנו קצת בעיה ואת הצרות שלנו - ולא נשתתף. עם הכבוד לי ולתפקידי במערכת - זה לא הדבר המרכזי".