לפיד אש ענק בער במהלך הלילה (בין שני לשלישי) למשך מספר שעות באחד ממתקני בז"ן שבמפרץ חיפה. לפי המרכז למחקר סביבתי חיפה מדובר בתקלה שגרמה לנזק חמור לתושבי האזור ולזיהום אוויר של פי 100 יותר מהמותר. "דוגמה נוספת לקלות שבה מאפשרת לעצמה בז"ן לשחרר לאוויר כמות פליטות עצומה באין מפריע", מסרו בתגובה בארגון "מגמה ירוקה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

כחודש לאחר שפורסם דוח חריף מטעם מבקר המדינה על הזיהום במפרץ חיפה, המדידות שנעשו במהלך האירוע ליד מפעל "כרמל אולפינים" מקבוצת בז"ן, הראו כי נפלטו לאוויר כ-23 טונות של חלקיקי "אתילן" רעילים שנשרפו בבעירה. זאת בניגוד להיתר הפליטה שמאפשר 300 ק"ג לשעה בממוצע בלבד, ע"פ המרכז למחקר סביבתי חיפה.

"התושבים חיים תחת מטריית זיהום האוויר" (צילום: ליאורה אמיתי, חדשות)
"התושבים חיים תחת מטריית זיהום האוויר" | צילום: ליאורה אמיתי, חדשות

"שוב אנחנו נוכחים מדוע הכרחי להרחיק את התעשיות המסוכנות ממפרץ חיפה - במיידי", מסרו במרכז למחקר סביבתי חיפה. "תושבי מפרץ חיפה חיים תחת מטריית זיהום האוויר והסכנה האורבת מהמפעלים הפטרוכימים. אנחנו דורשים מממשלת ישראל להעלות להחלטת ממשלה דחופה את תוכנית מפרץ החדשנות, לפינוי המפעלים המזהמים והמסוכנים משכונת המגורים שלנו".

גם בארגון הסביבתי "מגמה ירוקה" הגיבו לאירוע וטענו כי "זוהי דוגמה טרייה נוספת לקלות שבה מאפשרת לעצמה בז"ן לשחרר לאוויר כמות פליטות עצומה באין מפריע, ולסמוך על הרגולציה שתתמיד במדיניות עצימת העיניים. מתקן האתילן משמש את תעשיית הפלסטיקה, שמרבית תוצריה מיוצאת לחו"ל - אך הזיהום שהיא מייצרת נותר בארץ".

"מגמה ירוקה קוראת לכל המפלגות ולממשלת ישראל העתידית לאמץ את ממצאי דוח מקינזי ולהכריז עד לסוף שנת 2019 על התכנית הלאומית לסגירת בזן ולהבראת המפרץ", נמסר בנוסף.

ליקויים בגיבוש התוכנית הלאומית למפרץ חיפ (צילום: יניב נדב, פלאש 90, חדשות)
ליקויים בגיבוש התוכנית הלאומית למפרץ חיפ | צילום: יניב נדב, פלאש 90, חדשות

לפני כשבועיים המשרד להגנת הסביבה קבע על בסיס סקר שהזמין, כי לא קיים באזור מפרץ חיפה סיכון לאוכלוסייה ברמה שחורגת בהשוואה למקובל במדינות מפותחות - זאת למרות הפעילות התעשייתית הענפה שכוללת שימוש בחומרים מסוכנים. "התוצאות משקפות את יישום דרישות המשרד מהמפעלים", מסרו במשרד הממשלתי.

אך למרות הממצאים המעודדים של הסקר, דוח מבקר המדינה על הזיהום במפרץ חיפה העלה כי הגופים הממונים, ובהם המשרד להגנת הסביבה, לא אוכפים את העבירות שמבצעים המפעלים באזור. בנוסף עלה בדוח כי שיעור התחלואה במחלות מסוימות באזור מפרץ חיפה הינו גבוה מהממוצע הארצי.

דוח מבקר המדינה: ליקויים בגיבוש התוכנית הלאומית

יותר מבוגרים חולים בסרטן, מחלות לב, מחלות נשימה וכן חלה החמרה של אסתמה בקרב ילדים. ע"פ הדוח, בחלוף שנים רבות מהעלאת הצורך בהעמקת המחקר ובגיבוש מסד נתונים בריאותיים מלא ומעודכן, ושלוש שנים מהחלטת הממשלה בעניין - בפועל כמעט לא השתנה דבר.

ב-2015 גיבש המשרד להגנה על הסביבה את התוכנית הלאומית למפרץ חיפה ופעל לקדם אותה. לפי הדוח, נרשמה הפחתה של 56% בפליטות המזהמים האורגניים הנדיפים שכוללים חומרים מסרטנים באזור חיפה. כמו כן, בדוח הודגשו הישגיו של המשרד במסגרת התכנית הלאומית להפחתת זיהום האוויר במפרץ ונקבע כי לאורך השנים חל שיפור משמעותי באיכות האוויר שבמפרץ חיפה.

עם זאת, דוח המבקר הצביע על ליקויים בגיבוש התוכנית ומבדיקת איכות האוויר ומדידת המזהמים במפרץ עלה כי עדיין קיימים מזהמים שערכי איכות האוויר שלהם לא השתפרו, או השתפרו מעט, או חורגים מהנדרש על פי החוק. בנוסף צוין בדוח כי חריגות אלו קיימות בעוד מוקדי זיהום ברחבי הארץ.