עלאן לפני שביתת הרעב
יוזן בכפייה? תלוי בביה"ח שיקלוט אותו. הא | צילום:

הורע מצבו של העציר הפלסטיני השובת רעב: מוחמד עלאן, העציר הפלסטיני ששובת רעב איבד לפנות בוקר (שישי) את הכרתו בבית החולים ברזילי באשקלון, והרופאים ייצבו את מצבו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי בית החולים, עלאן מקבל טיפול רפואי הכולל הנשמה ומתן נוזלים ומלחים לוריד ומצבו יציב. "הטיפול בהתאם להנחיות וועדת האתיקה. הודעה נמסרה לרופא הצלב האדום, שהגיע לבית החולים , ולעורך דינו של החולה", נמסר. בהמשך הוא צפוי לעבור בדיקות נוספות על מנת להעריך את מצבו הרפואי ולקבוע את המשך הטיפול הנדרש.

זהו הטיפול הרפואי הראשון שמוענק לו. הימים הבאים מוגדרים כקריטיים באשר למצבו הרפואי ההולך ומידרדר, זאת בשל הסיבה שהוא שובת רעב כבר קרוב ל-60 יום. במקביל לאשפוזו, ועדת השחרורים דחתה אתמול בקשה לשחרר אותו, בשל מצבו הבריאותי.

במשטרה מסרו כי הם "ערוכים לכל תרחיש שיווצר" כתוצאה ממצבו הרפואי של עלאן. אתמול נפגשו מפקד המחוז הדרומי ניצב יורם הלוי ומנהל בית החולים ברזילי דוקטור חזי לוי לדיון מיוחד כדי להיערך לאפשרויות שנובעות ממצבו של העציר וההתפרעויות של הימים האחרונים מחוץ לבית החולים.

ניצב הלוי ציין: "נאפשר מחאה לגיטימית משני הצדדים, כזו שנעשת בתיאום עם המשטרה ועל פי הכללים, אבל לא נאפשר הסתה, אלימות והפרות סדר באזור שטח בית החולים וננקוט ביד קשה כנגד המתפרעים".

"טרוריסטים לא ברי שיקום", ארכיןו (צילום: רויטרס, חדשות)
סוגייה מורכבת | צילום: רויטרס, חדשות

עימות קולני התרחש אתמול (חמישי) בחדר בו מאושפז עלאן, כשחבר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) מחה על אזיקתו ברגל של האסיר. "מה ההצדקה לאזיקת חולה תשוש ששובת רעב במשך 57 ימים, שראייתו נפגעה וגופו כחוש חוץ מהרצון של הסוהרים להשפילו ולדכא את רוחו?", התרעם טיבי, והוסיף שגם הרופאים מתנגדים לאזיקה ולסגירת הוילונות מסביב לחדר בגלל היעדר קשר עין עם החולה.

טיבי אף מחה על העובדה שביקשו ממנו להיכנס לחדר ללא טלפונים. "זה בית חולים ולא בית סוהר", אמר. "הדרישה מנוגדת לחוק החסינות. מה עוד שיש סוהרים בתוך החדר עצמו".

טיבי נפגש עם מנהל בית החולים ועם מנהל היחידה לטיפול נמרץ, שאמרו לו בצורה ברורה כי לא ייגעו בחולה בניגוד לרצונו, "אלא אם יש צורך בהחייאה", כדברי מנהל היחידה. טיבי פנה לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן בדרישה להורות להסיר את האזיק מרגלו של החולה התשוש, והגיש תלונה ליועץ המשפטי של הכנסת כדי לחדד את הנהלים לגבי חסינות חוברי הכנסת. "הוא נחוש להמשיך במאבקו כדי לבטל את המעצר המינהלי נגדו", סיכם טיבי. "מצבו הרפואי מדאיג מאוד, והצלתו אפשרית אם יבוטל המעצר המינהלי".

טיבי: החיים של ערבים שווים פחות (צילום: פלאש 90, חדשות)
אין הצדקה לאזוק. ח"כ טיבי | צילום: פלאש 90, חדשות

עלאן ריצה בעבר עונש מאסר של כמה שנים בכלא הישראלי ונעצר בצו מעצר מנהלי בחודש נובמבר האחרון לבקשת שירות הביטחון הכללי. זאת בעקבות מידע מודיעיני שלפיו הוא עמד בקשר עם גורמי ג'יהאד אסלאמי כדי להוציא לפועל פיגועים קשים. לפני העברתו לאשקלון הוא אושפז בבית החולים בבאר שבע תחת אבטחה צמודה של שני סוהרים, כשהוא מסרב לקבל כל טיפול וגם להיבדק. 

טיפול מינימלי לשמירה על החיים

החוק למניעת נזקי שביתת רעב אושר בכנסת בסוף חודש יולי. בעבר הביעו הרופאים בישראל התנגדות להצעת החוק, ואף איימו כי לא יסכימו להזין אסירים שובתי רעב. למרות זאת, מליאת הכנסת אישרה את הצעת החוק לתיקון פקודת בתי הסוהר שקידם המשרד לביטחון פנים. על פי החוק, נציב בתי הסוהר מוסמך לפנות, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, לנשיא בית המשפט המחוזי בבקשה לקבל היתר למתן טיפול רפואי לאסיר שובת רעב. הפנייה תיעשה רק "אם הנציב ראה, על סמך חוות דעת של רופא, כי בשל שביתת הרעב קיימת אפשרות ממשית שתיגרם בתוך זמן קצר סכנה חמורה לבריאותו של האסיר או נכות בלתי הפיכה".

לפי ההצעה, ניתן יהיה להעניק את הטיפול הרפואי המינימלי ההכרחי לשמירה על חייו של האסיר או למניעת נכות חמורה בלתי הפיכה גם אם האסיר מתנגד לכך - כל עוד בית המשפט יספק את ההיתר. לפני מתן הטיפול ייעשה מאמץ, ככל האפשר, לקבל את הסכמתו של האסיר לטיפול.