הורחב הצו שיאסור עישון במקומות ציבוריים (צילום: 123 RF)
מה קרה לתכנית הלאומית לצמצום העישון? | צילום: 123 RF

דוח חמור: ארגון הבריאות העולמי מגדיר את העישון כגורם המוות השכיח ביותר הניתן למניעה. לפי דוח של משרד הבריאות מ-2016, בישראל ישנם 1.6 מיליון מעשנים, שהם 22.5 מהאוכלוסייה, ובכל שנה מתים בישראל כ-8,000 בני אדם כתוצאה ממחלות הנגרמות מעישון. משרד הבריאות אמנם אמון על ביצוע הפעולות למניעת העישון, אך דוח מבקר המדינה שמתפרסם היום (שלישי) קובע כי הפעילות בנושא מיושמת באופן חלקי בלבד ואילו המשימות שקבע המשרד בנושא העישון לשנים 2016-2017 כלל לא בוצעו. ב-2016 נעצרה מגמת ירידת מספר המעשנים בישראל, ואף נרשמה עלייה קלה. יצוין כי חלק מממצאי הדוח נחשפו כבר בשנה שעברה בסדרת התחקירים "מסך עשן" ששודרה ב"מהדורה המרכזית".

כך משפיעים הלוביסטים על בריאותנו - האזינו לפודקאסט "מיד בהרחבה"

ב-2011 הממשלה אימצה את "התכנית הלאומית לצמצום העישון" שכללה הקמת יחידה למאבק בעישון. על שר הבריאות דאז, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוטל להקים יחידה למאבק בעישון בת 30 איש שתוביל את יישום התכנית הלאומית. היחידה הייתה אמורה גם להפיץ הוראות שישפרו את ההגנה על הציבור מעישון כפוי ולהטיל מגבלות חמורות על פרסום מוצרי טבק ומגבלות על שיווק, מכירה וסימון של מוצרי טבק. עד היום לא הקימו שרי הבריאות את היחידה. בפועל, במשרד הבריאות יש רק עובד אחד בתחום מניעת עישון ועוד שני עובדים במשרה חלקית שעוסקים באכיפת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים.

דוח המבקר מעלה כי משרד הבריאות כמעט לא קבע יעדים בנושא העישון, והמשימות שכן קבע כלל לא בוצעו. משנת 2011 ועד היום לא הושלם הליך החקיקה שאמור היה להטיל מגבלות מחמירות על פרסום ושיווק של מוצרי טבק, חובת דיווח על רכיבי מוצרי טבק וסימון מוצרי טבק באזהרות גרפיות. בביקורת עלה כי למרות שהמשרד קבע כי השימוש בטבק ובמוצרי עישון גורם לנזקים קשים ואף קטלניים, מאז מרס 2014 הוא הפסיק לעסוק בקידום התיקון. 

"תוצאת הדבר היא היעדר תכנית לאומית כוללת שבכוחה להבטיח כי לצורך המאבק בעישון יוקצו הכלים המתאימים", קובע המבקר. "מדיניות הממשלה מיושמת חלקית בלבד, ופעולות שבכוחן לצמצם את תופעת העישון אינן מיושמות. המאבק לצמצום העישון הוא אפוא דל במעשים ואינו מערכתי. יש לראות זאת בחומרה רבה".

מעטפות הכסף, המאכער ושר הבריאות

בשנה שעברה שודרה ב"מהדורה המרכזית" סדרת התחקירים "מסך עשן", שחשפה את הקשר הבעייתי בין משרד הבריאות, חברות הטבק ועישון. הכתבות הציגו כיצד מעטפות כסף וקשרים שמפעיל מאכער המקורב לסגן שר הבריאות דאז יעקב ליצמן הובילו את תחקירני החדשות היישר אל לשכתו, כשהם מתחזים לנציגים של חברת סיגריות פיקטיבית. במהלך אותה פגישה, יחד עם כל צוות לשכתו, הבהיר ליצמן כי הוא לא מתעסק בעישון. 8,000 ישראלים מתים בשנה מנזקי העישון - יותר מפי 20 מתאונות הדרכים. כעת דמיינו את שר התחבורה אומר שהוא אינו מתעסק בהרוגים הללו.

סיגריה אלקטרונית (אילוסטרציה) (צילום: Phirakon Jaisangat, 123RF)
סיגריה אלקטרונית, אילוסטרציה | צילום: Phirakon Jaisangat, 123RF

"בביקורת עלה כי כשכיהן מר ליצמן כסגן שר הבריאות וכשר הבריאות הוא התנגד ליישום כמה פעולות שמטרתן לצמצם את מספר המעשנים", נכתב בדוח. אחד הצעדים המפורטים בדוח הוא האישור ב-2012 שהעניק ליצמן, לבקשת חברת הטבק הבינלאומית "פיליפ מוריס", לא לכלול את האזהרה "העישון הורג" על גבי אריזות מאוגדות (פאקטים) של סיגריות בדיוטי פרי. את ההחלטה קיבל ליצמן בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית של המשרד, שטענה אז כי הדבר "עומד בניגוד לחקיקה הקיימת".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

דוגמה לצעד נוסף שמובאת בדוח היא המהלכים שנקט פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור דאז וכיום המשנה למנכ"ל המשרד, לטובת "פיליפ מוריס" בנושא מוצר עישון חדש בשם "אייקוס" (IQOS). במרס 2016 פרופ' גרוטו נפגש עם נציגי החברה במשרד הבריאות וחודשיים לאחר מכן פנתה החברה פעם נוספת למשרד בבקשה לפטור את ה"אייקוס" מכל מגבלה של פרסום ושיווק הנוגעת ל"מוצרי טבק". עוד באותו היום פרופ' גרוטו ומוטי בבצ'יק, יועצו של ליצמן, ניסחו טיוטת מכתב לרשות המסים בנוגע ל"אייקוס" ובו נקבע כי החברה פטורה מהחובה להדפיס על חפיסת המוצר אזהרות בריאות כלשהן.

הדוח כולל ביקורת חמורה על התנהלותו של הבכיר במשרד. "להחלטתו של פרופ' גרוטו עשויה להיות השפעה רחבה על בריאות הציבור", כותב המבקר. "מצופה מנושא משרה בכיר לבחון את מכלול ההשפעות של החלטתו, לבססה היטב על נתונים ועל חוות דעת משפטיות ולתעדה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בהחלטה הנוגעת לבריאות הציבור. הדבר מקבל משנה תוקף כשמדובר במוצר לא מוכר, שהסרת ההגבלות על פרסומו ושיווקו עלולה להגביר את העישון".

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

המבקר לא חוסך בביקורת גם כלפי השר דאז, יעקב ליצמן, שנפגש פעמיים עם נציגי חברות טבק גדולות ולא הודיע על הפגישות בניגוד להוראות. דוגמה לפגישה עם חברת טבק תועדה במצלמת החדשות כשהשר הסכים להיפגש עם נציגי חברה פיקטיבית שהמצאנו בתיווך מאכער. "חשיפה לציבור של פגישות כאלו יש בכוחה למנוע מחברות הטבק להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות לקבל החלטות שאינן עולות בקנה אחד עם הצורך בשמירה על בריאות הציבור", קובע המבקר. "מצופה ממשרד שמופקד על בריאות הציבור להילחם בנחישות בתופעת העישון בכל חזית אפשרית, לרבות באמצעות קידום חקיקה מתאימה".

מפיליפ מוריס נמסר בתגובה לדוח: "פיליפ מוריס הינה גוף אחראי הפועל על פי החוק וימשיך לפעול בשקיפות ובהתאם לחוק. כגוף שכזה, אנו מאמינים בחשיבות של דיאלוג פתוח עם הרגולטורים, במטרה להשמיע את עמדתנו ולהעביר להם מידע רלוונטי עבור הציבור בישראל. חשיבותו של דיאלוג זה, וגם ההשלכות השליליות שהן תוצאה של חוסר בדיאלוג שכזה, באו לידי ביטוי רק לאחרונה בפערי המידע העצומים, שהובילו לכך שמבין 35 מדינות ברחבי העולם בהן משווק הIQOS, ישראל הנה המדינה היחידה אשר בחרה למסות את המוצר באופן זהה לסיגריות רגילות".

"יתרה מכך, ישראל פועלת באופן אקטיבי למנוע העברת מידע חיוני ליותר ממיליון מעשנים, אשר מחפשים אחר אלטרנטיבות אחרות פחות מזיקות לעישון. בתקופה זו, בה מדע וטכנולוגיה מייצרים אלטרנטיבות ממשיות לסיגריות, אנו מאמינים שזו חובתנו להמשיך ולבטא את עמדתנו ולהציג ממצאים מדעיים שהם פרי מחקר רב שנים, לגופים הרגולטורים השונים, על מנת שתהיה להם תמונה מלאה ככל האפשר".

לכל הכתבות בסדרה של חיים ריבלין:

לצפייה בחלק הראשון של סדרת הכתבות "מסך עשן" לחצו כאן.

לצפייה בחלק השני של סדרת הכתבות "מסך עשן" לחצו כאן.

לצפייה בחלק השלישי של סדרת הכתבות "מסך עשן" לחצו כאן.

לצפייה בחלק הרביעי של סדרת הכתבות "מסך עשן" לחצו כאן.