מוזיקה לרפואה: מחקר שנערך בבית חולים מאיר בכפר סבא מדגים את ההשפעה החיובית שיש למוזיקה על תינוקות שנולדו פגים. במסגרת המחקר הרפואי, משלב בית החולים מטפלת במוזיקה המקיימת עם ההורה והפג מספר מפגשים טיפוליים.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

מיראל ועבד ג'אבר ילדו את ביתם איוון בשבוע ה-31 להיריון, חוויה שיכולה להיות טראומתית לילדה ולהורה. אך כבר ביום הראשון פנה אליהם הצוות הרפואי וסיפר להם על הטיפול החדש שהם מעניקים בפגייה. הם ביקשו מהם לבחור שירים שמשמעותיים עבורם. הזוג ג'אבר מיד שיתף פעולה בכדי להתאים את השיר ומקצבו לשיר ערש.

הטיפול במוזיקה מתחיל בהרפיה מודרכת המתרכזת בארגון נשימתו של ההורה. לאחר מכן הם מתחילים יחד עם המטפלת להמהם את השיר שבחרו למקצב חזרתי וברור.

במקרה של הזוג ג'אבר, הסבא של התינוקת הוא פרופסור למוזיקה. כשהוא הגיע לבקר אותה הוא ביקש להשתתף בטיפול וניגן יחד עם המטפלת לירון לינדמן עבור הנכדה שלו. כל העובדים התרגשו לראות את ההתאספות סביב התינוקת ושיר הערש שהוקדש לה. "הלידה לא הייתה פשוטה בכלל, זאת לא הייתה חוויה נעימה, אבל היום אנחנו מאוד מאושרים", סיפר עבד אביה של התינוקת. "הטיפול במוזיקה היה חבל על הזמן. הילדה עד עכשיו שומעת מוזיקה בבית".

אחד המחקרים הראשונים שפורסמו בנושא נערך בפגייה במאיר. ממצאי המחקר העלו באופן מובהק כי מוזיקה חיה, שמושרית על ידי האם הינה היעילה ביותר. בעבודה נוספת נמצא כי האופן המיטבי להשמיע מוזיקה לפגים היא בזמן החזקתם בתנוחת "עור לעור" או כפי שהיא נקראת בעגה המקצועית: "תנוחת קנגורו".

"זו הזדמנות לעבד את החוויה הטראומתית של הפגייה"

לעיתים ההורה בוחר דווקא להאזין לשיריו הנבחרים, במקרה זה הוא ותינוקו חווים מעין "אמבט מוזיקלי" כשהמטפלת עוטפת אותם בשירה ונגינה. בתהליך זה, כשהפג רגוע וישן, מתרחשת למידה של כל החושים - הפג מריח את ההורה, שומע את קולו, חש את הרעדת בית החזה, טועם את עורו של ההורה ועוד.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

במחקר האחרון שנערך בפגיית בית החולים מאיר הודגם באופן מובהק כי בעת טיפול זה מערכת העצבים הפאראסימפתטית שאחראית על הרגעה, מודגשת יותר בזמן המוזיקה. כלומר, הפג רגוע יותר. בנוסף, הטיפול במוזיקה מתווסף לשיטת הטיפול ההתפתחותי בפגייה שבה ההורה מתקשר עם ילדו הפג ולומד להכירו באופן אישי ולא רק דרך האינקובטור. לזה הם קוראים "שנת איכות".

דנה יעקובסון, מטפלת במוזיקה במחקר שמתקיים בפגייה הסבירה: "חשוב לציין שהטיפול במוזיקה משתלב עם הגישה הכללית שרווחת בפגייה שלנו, שבמסגרתה אנו מתייחסים לצרכים ההתפתחותיים של הפג לצד צרכיו הרפואיים".

"הפגייה במאיר הינה הראשונה בארץ שקבלה הכרה בינלאומית כפגיה תומכת. התפתחות וטיפול תומך התפתחותי הינו חלק אינטגרלי מהטיפול שניתן על ידי הצוות הרב תחומי שיחד עם המעורבות הפעילה של ההורים, יביאו את הפג ומשפחתו ללכת הביתה בריאים בגוף ובנפש כאחד", ציינה יעקובסון. "זאת הזדמנות לעשות משהו אחר עם הילדים. זו הזדמנות להתעסק ברגש ולעבד את החוויה הטראומתית של הפגייה. התוצאות מראות על התינוקות שזה מרגיע אותם. זה לא מובן מאליו להורה שהוא לא מוזיקלי". 

ליצירת קשר עם הכתבת - avivitm@ch2news.co.il

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו