נערה מעשנת גול, סיגריה אלקטרונית (צילום: AP, חדשות)
ג'ול. נתח שוק מתחזק | צילום: AP, חדשות

המעשנים הכבדים נאלצים להתרגל למציאות חדשה. בג"ץ חייב את שר האוצר להשוות את המיסוי על טבק לגלגול לזה שעל הסיגריות הרגילות – והמחירים זינקו: חפיסת טבק של 30 גרם, שעלתה עד לאחרונה 32 שקלים, עולה כעת 61-70 שקלים; חפיסה של 40 גרם עולה 72-80 שקלים במקום כ-43; וחפיסה של 50 גרם עולה כמאה שקלים במקום כ-53.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

"עליית המחירים לא גורמת לנו להפסיק לעשן, אולי רק להפחית בכמות", מודה סיגלית, מעשנת קבועה. גם היא, כמו רבים אחרים, בחרה לעבור לעישון בסיגריה אלקטרונית. הלהיט התורן הוא הג'ול, הסיגריה שכבשה כבר את השוק האמריקנית ועשתה עלייה מוצלחת ארצה.

טבק לגלגול. התייקרות דרמטית (צילום: הדס פארוש, פלאש 90, חדשות)
טבק לגלגול. התייקרות דרמטית | צילום: הדס פארוש, פלאש 90, חדשות

"זה גורם לילדים הצעירים להפסיק לעשן", מאמין ערן, מעשן קבוע – אולם לא בטוח שהוא צודק. בפועל, נראה שבני הנוער בעיקר מחפשים אלטרנטיבה לסיגריות היקרות, ולא מעוניינים להפסיק לעשן כליל.

על פי חוק, אסור למכור לבני נוער סיגריות אלקטרוניות - אבל החוק הוא כנראה המלצה בלבד. נועה, נערה בת 17, התבקשה על ידי "החדשות" לגשת לפיצוציות כדי לרכוש את הסיגריה האלקטרונית – והיא הצליחה למאל את המשימה ללא כל קושי.

סיגריה אלקטרונית (אילוסטרציה) (צילום: Phirakon Jaisangat, 123RF)
סיגריה אלקטרונית (אילוסטרציה) | צילום: Phirakon Jaisangat, 123RF

בארה"ב המכירות של ג'ול זינקו ב-800% בשנת 2018 לבדה, ונתח השוק שלה בקרב בני הנוער קפץ: אם ב-2017 מספר בני הנוער שעישנו את הסיגריה האלקטרונית עמד על 2.1 מיליון, ב-2018 זינק הנתון ל-3.6 מיליון. מנהל התרופות האמריקני כבר הכריז מלחמה על התופעה, אולם זה כבר מאוחר מדי.

ובישראל? ג'ול עצמה הבטיחה להילחם בתופעה, ואף מפעילה סיירת שמנסה להרתיע בתי עסק ממכירה לקטינים – אולם זה לא תפקידה, אלא תפקיד המדינה והמשטרה לאכוף את החוק. עד שזה לא יקרה, הבטחות על מלחמה בעישון יתנדפו כמו עשן באוויר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו