מדריך: כך תצאו למלחמה במזון המעובד (צילום: חדשות 2)
מדריך: כך תצאו למלחמה במזון המעובד | צילום: חדשות 2

משרד הבריאות הכריז, כפי שפרסמנו השבוע לראשונה ב"תוכנית חיסכון", מלחמה על המזון המעובד וקורא לציבור להתרחק ממנו. כדי שתהיו מוכנים לקרב הזה, חימשנו אתכם בעזרת ד"ר מאיה רוזמן, מומחית לתזונה ודיאטה, במידע שיעזור לכם להבין, לזהות ולבחור את מה שאתם מכניסים לפה.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ש: מה הם מוצרי מזון מעובדים?

מוצרי מזון ששונים מחומר הגלם הטבעי שממנו הכינו אותם. הם מורכבים מחומרי גלם יחד עם תוספים שהם בדרך כלל כימיקלים סינטטיים מסוגים שונים: חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח ומייצבים. בנוסף, חומר גלם שהוסיפו לו חומרים טבעיים בצורה מוגזמת (כמו סוכר, מלח ושומן טרנס) גם כן נחשב למוצר מזון מעובד.

ש: מה מסוכן במזון מעובד?

רוב החומרים שמוסיפים למזון והופכים אותו למעובד עלולים לגרום למחלות שונות בצריכה יום יומית מוגזמת. המחלה הקשה והנפוצה ביותר היא סרטן. רוצים משל קיצוני? לאכול מזון מעובד זה כמו לאכול כריך יחד עם הניילון שעוטף אותו.

רוצים עוד משל? לאכול חומרי צבע סינטטיים בשביל ילדים זה כמו לאכול צבע לצביעת קירות.
צהוב - גורם להיפראקטיביות ולאסטמה.
אדום - לבחילות.
כחול - לפריחה.
אם על אריזת המוצר מופיעים חומרי צבע טבעיים אפשר להירגע. אלה בדרך כלל עשויים מכרוב, סלק, כורכום וכדומה.

ש: אז למה יצרני המזון מכניסים את התוספים האלה?

החומרים המשמרים כשמם כן הם - מאריכים את חיי המדף של המוצר בדרך כלל בזכות יכולתם להרוג פטריות וחיידקים שיוצרים עובש. כך לדוגמה לחם יכול להחזיק 3 שבועות במקום 3 ימים ללא חומרים משמרים. חומרי הצבע והטעם אחראים על השיווק - מושכים את העין ואת התאבון. החומרים המייצבים נותנים למזון צורה יפה יותר - נפוח ועומד במקום מעוך ומידלדל.

ש: באילו מוצרי מזון יש תוספים מסוכנים?

האמת, צר לנו להרוס את המסיבה, אבל כמעט בכולם. ההבדל הוא ברמות. כמעט כל מוצר סגור ולא טרי הוא מזון מעובד, אפילו רסק עגבניות, אבל ההבדל הוא בכמויות. בין הנפוצים ובעלי שיעור התוספים הגדול תמצאו את רוב המאכלים הקפואים, נקניקים, חלק מהגבינות הקשות, סלטים מוכנים, רטבים וכמובן חטיפים ומשקאות קלים.

ש: אז מה נשאר לנו לאכול?

בפירות, ירקות, דגנים, קטניות ולחמים טריים אין תוספים.

ש: איך מזהים ומתרחקים ממזון מעובד?

הסוד נמצא על התווית של המוצר. על פי חוק, כל הרכיבים אמורים להיות מפורטים על גבי המוצר. ראיתם מרכיבים שמורכבים מהאות E עם מספר? איתרתם חומרים סינטטיים. אמרנו שגם עודף של חומרים טבעיים מסוכן - אז אם בראש טבלת המרכיבים (שמסודרת תמיד מהמרכיב בשיעור הגבוה ביותר לנמוך ביותר) מצאתם סוכר, מלח או שומן טרנס ברמות גבוהות - תדליקו את הנורה האדומה.

והנה בקצרה כלל ברזל בלי דוקטורט בכימיה והנדסת מזון - ראיתם על התווית מרכיב שאין לכם מושג מה הוא? תתרחקו מהמוצר או לפחות רשמו בפניכם שאתם עומדים לצרוך מזון מעובד. בתאבון, ולבריאות.