הכנרת מתמלאת, הנחלים עולים על גדותיהם והחרמון בשיאו: נחלי האכזב בצפון זורמים בעוצמה גבוהה, חלקם לראשונה מזה כמה שנים, ומפלס הכינרת עלה באופן משמעותי. למרות הכל מומחים מזכירים: "השנה זכינו לגשמים, אבל תמיד יש סכנה שהבצורת תשוב".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

מפל האירוסים, גמלא, המפל הלבן, נחל בזלת, מצוק עורבים ועוד רבים אחרים זורמים כעת בעוצמה. בחלק מהמאגרים הגדולים שברמת הגולן כבר נגמר המקום והם עולים על גדותיהם, וכתוצאה מכך נוצרים ערוצי נחל חדשים.

כשהאדמה ספוגה במים, כל טיפה נוספת של גשם שממשיכה לרדת זורמת בסוף לכינרת. רק בנובמבר האחרון, מי שרצה להגיע לאי שמול הכינרת היה יכול פשוט לצעוד אליו ברגל. עכשיו, כדי להגיע לאי דרוש לפחות קיאק קטן, וחסרים רק 170 ס"מ של מים כדי שהוא יכוסה לחלוטין.

מפל סער. ארכיון (צילום: החדשות)
מפל סער. ארכיון | צילום: החדשות

פקח אזורי מרכז הגולן של רשות הטבע והגנים, אוריה ואזנה, תיאר את הזרימה החזקה בנחלים ברמת הגולן: "אפילו עם מצלמה וסרטונים זה לא מעביר את החוויה". עוד סיפר בהתרגשות כי "לעמוד פה אחרי הרבה שנים שלא רואים את זה, אתה נשאר ולא מצליח לזוז. אני מנסה להאריך את הרגע כי ככל הנראה שבשנה הבאה זה לא יקרה".

מתחילת החורף מפלס המים עלה ביותר ממטר וחצי, ועד לסופו הוא אף צפוי לעלות לפחות בעוד מטר אחד. "הרצף של ימי הגשם היה כזה שהביא לזרימה חזקה". הסביר ד"ר עמיר גבעתי, מומחה אקלים מחברת ClimaCell. "קיבלנו מספר משמעותי של ימי גשם, מה שתרם להידרולוגיה, לזרימת המים ולאיכות שלהם".

"להתכונן לבצורת הבאה"

על אף השנה ברוכת הגשמים, ד"ר גבעתי מצנן מעט את ההתלהבות ומזכיר שמזג האוויר עלול להשתנות. "צריך לזכור שהאקלים הוא דינאמי", אמר. "יש לצפות ליותר שנות בצורת בהמשך. אני מזכיר שסיימנו 5 שנות בצורת, אז חשוב להיכנס לפרופורציה ולהתכונן לפעם הבאה".

גם גיורא שחם, מנהל רשות המים תומך בעמדה דומה: "אנחנו נמצאים בספר המדבר, לכן תופעת הבצורת שמגיעה במחזורים תמשיך ללוות אותנו בעתיד". כמו כן הסביר שחם כי זו הסיבה ששני מתקני התפלה חדשים וגדולים נמצאים כעת בהקמה. "אנחנו בעיצומה של עבודה על צינור שיביא מים לכינרת", הוסיף שחם. "זאת כדי שלא נגיע למצב מסוכן בכמות ובאיכות המים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו