ענן האבק שלא שוקע (צילום: בן קלמר/ פלאש 90, חדשות)
ענן האבק שלא שוקע | צילום: בן קלמר/ פלאש 90, חדשות

לאחר שבוטל פסטיבל "מידברן", מארגניו נכשלו גם בניסיון לערוך אירוע חלופי: מארגני האירוע נתקלו השנה בבעיה למצוא שטח להקים בו את העיר הארעית, וכשניסו לקיים אירוע במתכונת מצומצמת יותר, קיבלו תשובה שלילית מהמועצה המקומית. אחרי מחאה של תושבי האזור, הודיע ראש המועצה רמת הנגב כי לא נמצא לפסטיבל מקום. מנכ"לית עמותת המידברן אישרה: "הגיע הזמן לשחרר, נשקיע מאמצים באיתור בית קבוע".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

"לצערנו אנו נאלצים לא לאשר את קיום פסטיבל המידברן בשטח המועצה", מסר בהודעה רשמית ערן דורון, ראש המועצה האזורית רמת הנגב, בה היה אמור להתקיים הפסטיבל. "לא נמצא לכך שטח פנוי. המועצה משתרעת על פני למעלה מ-4 מיליון דונם אך לא קיימים 1,500 דונם פנויים שאינם בקרבת יישובים לקיום הפסטיבל".

לדברי ראש המועצה הסיבה לביטול נעוצה בכך "ש-98% מהשטח של המועצה מוחזק בידי הצבא או רשות הטבע והגנים, כאשר מאות אלפי דונמים המוגדרים שטחי אש כלל אינם פעילים אך הצבא מסרב לשחררם".

העיר הזמנית - נזק משמעותי (צילום: משה שי/ פלאש 90, חדשות)
העיר הזמנית - נזק משמעותי | צילום: משה שי/ פלאש 90, חדשות

עוד הדגיש דורון את חשיבות "המידברן" למועצה. "זה הוא אירוע תיירותי חשוב עם תרומה משמעותית לכלכלת האזור ומהווה משיכה תיירותית וחשיפה רחבה לנגב היפה שלנו. את הפסטיבל לא ניתן לקיים בסמוך ליישובים בשל המטרד לתושבים והנזק הסביבתי הגדול שנגרם באירוע ההמוני".

הפסטיבל, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
הפסטיבל, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

דורון הפנה אצבע מאשימה למשרד הביטחון וטען כי הוא "הפך לאחד מגדולי מעכבי ההתפתחות וההתיישבות בנגב. החזקת שטחים רבים כל כך על אף שאינם פעילים מונעים התפתחות כלכלית ותיירותית ברמת הנגב וביטול המידברן היא דוגמא אחת מיני רבות לכך".

גם התושבים מתנגדים: "את אבק המידברן ננשום הרבה אחרי"

למאבק נגד הפסטיבל נרתמו תושבי בקעת רביבים שליד יישובם היה אמור להיות מוקם שטח המידברן. "את האבק ננשום הרבה אחרי שהפסטיבל ייגמר. בחודש האחרון הובא לידיעתנו שלא באופן רשמי כי אירוע המידברן, שנערך עד לשנה האחרונה באתר הכוכב, צפוי להתקיים כבר בחודש אוקטובר הקרוב בבקעת רביבים סמוך מאוד למקום מגורינו", נכתב בעצומה שפתחו.

הפסטיבל, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
הפסטיבל, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

"ביננו לבין האזור המיועד אין כל חיץ טבעי, לא טופוגרפי ולא צמחי, שיבודד אותנו מהרעש והאבק, הצפויים להשפיע למרחקים גדולים", הודיעו בעצומה לראש המועצה דורון. "בשלוש השנים האחרונות נחגג הפסטיבל באגן שדה בוקר וככל הנראה היה ממשיך להיערך באותו המקום בדיוק, אבל את המחיר הכבד על הנזק הסביבתי והבלתי הפיך סרבו תושבי האזור להמשיך לשלם".

עוד טוענים התושבים כי המאמצים של אנשי הפסטיבל לצמצם את הנזק אינם מספיקים. "למרות הכוונות הטובות, ענן האבק נשאר באוויר גם חודש לאחר שהשטח התרוקן, ושולח עד היום תזכורת מחניקה בכל פעם שהרוח נושבת. על מצוקת הזמן של אנשי הפסטיבל אין אנו מוכנים לשלם. אנו לא פונים כדי להשבית את השמחה ולהרוס את החגיגה, להפך, אנו בעד קיום האירוע ושמחים על הבחירה להתארח במועצה, אך לא במחיר הנזק הסביבתי והבריאותי הצפוי".

"הגיע הזמן לשחרר ולהשקיע את המאמצים באיתור בית קבע"

מנכ"לית עמותת מידברן, קאבירה שרעבי, פרסמה הודעה שבה אישרה כי האירוע אכן לא התקיים השנה. "כמו שאתם יודעים, השבוע היה אמור להתקיים אירוע המידברן 2019", כתבה. "כפי שפורסם בעבר, האירוע נדחה מאחר ולא נמצא שטח מתאים לקיום האירוע".

"בשבועות האחרונים השקענו במאמצים לאתר שטח חלופי, חדש, שיהווה לנו בית. זאת יחד ובתמיכת ראש מועצת רמת נגב ערן דורון התומך בקיום הארוע", הוסיפה שרעבי. "השמועות על האירוע בתחומי המועצה הציפו התנגדויות מצד התושבים".

"אין לנו עניין ליצור מטרד לתושבים, חשוב לנו להיות קשובים", הסבירה. "אנחנו אירוע קהילתי ואין לנו רצון להקים את העיר כשברקע יש תחושות של פגיעה. מתוך כך, הבנו שזה הזמן לשחרר את קיום הארוע ב-2019 ולהשקיע את המאמצים באיתור בית קבע".