במשרד החינוך מתכוונים לחולל מהפכה בחופשות בשנת הלימודים ובקיץ, בניסיון להפחית את הלחץ ואת רצף העבודה הארוך לאורך השנה באמצעות ימי חופש שינופו מהחופש הגדול. שר החינוך גדעון סער צפוי לאשר בקרוב את התכנית, אבל מבדיקת חדשות 2 באינטרנט עולה כי למרות שביעות הרצון במשרד החינוך, מאוחדים בהתנגדותם העזה ליוזמה הן התלמידים - והן המורים.

בעד או נגד קיצור החופש? הצביעו בסקר חדשות 2 בפייסבוק

לפי מתווה התכנית שגיבשה ועדה מיוחדת בנושא, אמורה להיפתח שנת הלימודים ב-26 באוגוסט במקום ב-1 בספטמבר, ואילו חופשת הפסח תתרחב. נוסף על כך, יתווסף יום לחופשת החנוכה וכן תושק חופשה חדשה בת שלושה ימים בט"ו בשבט, כדי לשבור את רצף הלימודים הארוך באותם חודשים.

יו"ר הסתדרות המורים במרחב חיפה, חני לידור, הביעה הסתייגות מהרפורמה המתוכננת ומחתה על כך שלדבריה, היא אינה מהווה פתרון לסוגייה המרכזית ביותר - מיעוט ימי החופש במערכת החינוך.

"ברוב מדינות ה-OECD יש הרבה יותר ימי חופשה מאשר במערכת החינוך בישראל. בציבור אמנם רווחת דעה כאילו המורים נהנים מהרבה מאוד חופש, אבל בפועל כל מי שעוסק בחינוך ומבין את מורכבות המקצוע הזה יודע שהחופשות שלנו דלות מדי", היא הסבירה.

חופש בחורף יפתור את הבעיה?

צילום ארכיון (צילום: חדשות 2)
מוכנים ללמוד כבר באוגוסט? | צילום: חדשות 2

הפתרון, לדעת לידור, הוא בדמות הנהגת חופשת חורף: "דבר כזה יאפשר לתלמידים להתאוורר מהלימודים ולחזור לבית הספר אחר כך עם כוחות מחודשים. הרצף הארוך בתקופה הזאת שוחק לא רק אותם, אלא גם אותנו".

למרות זאת, סבורה לידור כי הכרזה על חופשה חדשה בט"ו בשבט יכולה רק להיטיב: "לשבור את הרצף הארוך של הלימודים זה צעד מאוד חשוב בעיניי. אבל זה לא ישנה לגמרי את התמונה מכיוון שצריך להוסיף ימי חופש, ולא לקיץ. אני חושבת שאם יכריזו על חופשת חורף למשך שבוע זה יספק פתרון ראוי גם למורים וגם לתלמידים - שיוכלו לנצל את הזמן כדי להיות עם משפחותיהם ולחזור אחר כך רעננים לכיתות". 

דלית שפריר-צברי היא מורה בבית ספר יסודי בראש העין. אחרי 25 שנות עבודה במקצוע, היא מגלה סקפטיות באשר להצעה לערוך רפורמה בלוח החופשות - וסבורה כי אין מדובר בשינוי מהותי.

"באופן רשמי, מתכוונים לקצר את החופש הגדול בשישה ימים. צריך לזכור שזה תקף רק לגבי התלמידים ולא לגבי המורים", הבהירה שפריר-צברי. "יותר משבוע לפני שהתלמידים באים ליום הלימודים הראשון אנחנו כבר עובדים במלוא המרץ בבית הספר כדי לסיים את ההכנות לשנת הלימודים החדשה. המשמעות היא שעבור המורים, צעד שכזה יקצר את החופשה בשבועיים ואפילו יותר".

העובדה שהימים שיקוצצו מהחופש הגדול "יוחזרו" הן למורים והן לתלמידים במועדים ובחופשות אחרים אינה מספקת אותה. "לא ברור לי כמה זה באמת יהיה אפקטיבי", אמרה שפריר-צברי. "בחופש הגדול יש למורים את היכולת להיות מנוטרלים לגמרי מעבודה, בחופש אמיתי. כשמגדילים את החופשות, טיפין-טיפין, זה לא באמת משנה מכיוון שהעבודה נושפת בעורף עוד לפני שיוצאים לחופש וגם במהלכו".

על דבר אחד היא הסכימה לגמרי עם קודמתה: "אם באמת היו מנהיגים חופשת חורף ארוכה יחסית, זה באמת יכול היה להיות בעל משמעות".

התלמידים מתנגדים: "אין בכל הכיתות מזגן"

יו"ר מועצת התלמידים אשר אלון. מתנגד (צילום: חדשות 2)
יו"ר מועצת התלמידים אשר אלון. מתנגד | צילום: חדשות 2

יו"ר מועצת התלמידים הארצית, אשר אלון, קיבל בקרירות את תכנית משרד החינוך. "הגענו למסקנה שהשארת החופש במצבו הקיים היא צעד הכרחי. יש לזכור שבקיץ חם מאוד ולא בכל בתי הספר קיים מזגן", הוא אמר על היוזמה להתחיל את שנת הלימודים עוד באוגוסט.

אלון ציין גם כי "בני נוער רבים מנצלים חלק גדול מהחופש כדי להתכונן לשנה העומדת בפתח. לכן במועצת התלמידים והנוער הארצית אנו מאמינים שיש להשאיר את החופש במצב הקיים".  

הדתיים ביטלו את ה"גשר" בין ראש השנה ליום כיפור

הוועדה שדנה בנושא במשרד החינוך פועלת בראשות שמואל סלבין. אנשיה צפויים להגיש לשר החינוך סער את המסקנות כבר בתקופה הקרובה. אם אלו יאושרו, תחל הרפורמה כבר בשנת הלימודים תשע"ג.

אחת ההצעות שתוכננו בוועדה הייתה ליצור "גשר" שיחבר את חופשת ראש השנה לבין יום כיפור. התכנית ירדה מהפרק בעקבות התנגדות עזה מצד אנשי חינוך דתיים, שטענו כי מדובר "בימים בעלי חשיבות חינוכית מיוחדת".

באשר לגני הילדים, סבורים חברי הוועדה כי כדאי לקצר את החופש הגדול שם בשבועיים לפחות ובמהלך החופשה להעסיק בתוספת שכר גננות או מחליפות. בנושא זה, הביעו הגננות התנגדות לקיצור החופש הגדול מחשש שהדבר רק יגביר את השחיקה במעמד המקצוע.