תלמידי בית ספר בכיתה (צילום: חדשות 2)
קצרין: ההורים זרקו כספים | צילום: חדשות 2

משרד החינוך והרשויות המקומיות מאוד רוצים לשפר את החינוך של ילדינו, אבל זה עולה הרבה כסף. במועצה המקומית קצרין מצאו לזה, כנראה, פתרון יצירתי - ההורים ישלמו. אז מה אם זה מנוגד לחוק.

לחדשות 2 באינטרנט נודע כי אתמול הוגשה לבית המשפט המחוזי בנצרת תביעה ייצוגית חסרת תקדים התובעת מהמועצה המקומית של קצרין להחזיר כ-1,300,000 שקלים שנגבו מתושבי קצרין במהלך שבע השנים האחרונות. התושבים, מאות הורים לתלמידים שהתאגדו יחד, נפרדו מדי שנה מסכום של אלפי שקלים שנגבו מהם, לטענתם, שלא כדין מהמועצה תחת הסעיפים "תשלום פיצול כיתות" או "תשלום תגבור כיתות".

פיצול כיתות הוא חלק מ"תכנית דברת" הישנה ו"תכנית אופק חדש" החדשה של משרד החינוך. על פי התכניות, הכיתות הנמוכות (א' ו-ב') מתחלקות לקבוצות קטנות על מנת לאפשר למורים להעניק יחס כמה שיותר אישי בליווי הלמידה. בנוסף, מתחלקות הכיתות לפי רמות לימוד, ובכך ניתן לאפשר חיזוק לתלמידים החלשים יותר. תכנית זו של משרד החינוך מיושמת בכ-800 בתי ספר ברחבי הארץ.

"התושבים משלמים בצורה עיוורת"

"במשך שנים גובה מאיתנו הרשות המקומית סכומים נכבדים על תוכניות פיצול-כיתות או תגבור כיתות, למרות שזה אסור", אמר לחדשות 2 באינטרנט דוד בוסקילה, תושב קצרין ומיוזמי התביעה הייצוגית. "אני סירבתי במשך שנים לשלם את התשלומים האלה, וכשהדבר הצטבר -תבעה אותי הרשות המקומית בגין הסירוב לשלם".

בכתב התביעה שהוגש נגד בני הזוג בוסקילה על ידי המועצה המקומית קצרין מכונים ילדיהם "נכסים המצויים בתחום שיפוטה של התובעת". בית המשפט בעפולה דחה את התביעה מכל וכול.

טופס של אגרת תשלום מעיריית קצרין (צילום: חדשות 2)
חיוב התשלום על פיצול כיתות | צילום: חדשות 2

עכשיו מנסים חבריו של בוסקילה, שכן שלמו לרשות המקומית, לקבל את כספם בחזרה באמצעות התביעה הייצוגית. "התושבים משלמים בצורה עיוורת", אומר עו"ד דרור חייק, ממשרד ארנון-גרפי שמייצג את המשפחות בתביעה. "העירייה פועלת כביכול בסמכות, ואף אחד לא מפשפש. אף אחד לא רוצה לשחק עם החינוך של הילדים. אנחנו רוצים שהמועצה תפסיק לגבות ותחזיר את הכסף רטרואקטיבית למשפחות".

משרד החינוך: הגבייה אינה חוקית

במועצה המקומית קצרין לחדשות 2 באינטרנט כי לא קיבלו עדיין לידיהם את כתב תביעה. "כאשר כתב התביעה יתקבל, הרשות תבחן את הנושא בעזרת יועציה המשפטיים, ותענה בהתאם", אמרו שם.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי תשלומי הורים נועדו לתקצב שירותים אשר אינם מתוקצבים על ידי המדינה במסגרת תקציב החינוך. "אשר לעניין הנדון", אומרים במשרד החינוך, "שכרם של המורים מתוקצב על ידי המדינה, ולפיכך גבייה בגין תוספת שעות לימוד אינה חוקית, שכן מדובר בשירות נוסף שאין לגבות תשלום בעבורו".

ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה כי "מבדיקה שערכנו, לא ידוע לנו על גבייה שנעשתה בניגוד לחוק בנושא פיצול הכיתות. הרשויות גובות את התשלומים השונים על פי החוק ועל פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך".

אם גם אתם מגלים כי בתשלומי הארנונה מצוין סעיף "פיצול כיתות" עליו אתם משלמים תוספת, אתם מוזמנים ליצור קשר עם חדשות 2 באינטרנט במייל האדום: mail@news2.co.il.

איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?