"החברים צחקו עליי מהאוטובוס, כולם הלכו ורק אני נשארתי": א', תלמיד כיתה ב' מנתיבות ובן העדה האתיופית, הושפל בשבוע שעבר ונדרש לרדת מהאוטובוס - רגע לפני היציאה לטיול השנתי. אימו טוענת שבנה הקטן משלם כעת את מחיר הגזענות והאפליה. במשרד החינוך דחו את הטענות שמדובר בגזענות - אך מתחו ביקורת על ההתנהלות בפרשה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אגריי סלומון חיה בישראל את רוב חיה מאז שהיא ילדה קטנה, ביום רביעי האחרון היא חזרה להיות שוב העולה החדשה מאתיופיה: "זה כל כך עצוב שאנחנו חיים במדינה שרוצים לגדול, שרוצים לפרוח ולהשתלב ולא נותנים לנו". לדבריה, "זה כואב זה משפיל שאתה משתלב - עשיתי צבא, שירתי ‏את המדינה ואני מגדלת ילדים ‏לתפארת - פתאום אני כזה אפס". 

בהנהלת בית הספר בנתיבות פנו לכמה הורים, ביניהם גם ההורים של א', וביקשו שילוו את הילדים לטיול השנתי.  אגריי נענתה מיד אבל בשל הלוויה של קרובת משפחה היא נאלצה לשלוח את אחותה בת ה-35, הדודה, ללוות את א'. בשיחה בין מנהל בית הספר לאם אמר המנהל: "הוא צריך השגחה". האם השיבה: "אז דודה שלו יוצאת איתו, מה הבעיה? אישה מבוגרת ואחראיות יוצאת איתו, מה הבעיה עם זה - מה, הוא פושע?". המנהל השיב: "זה לא אותו דבר, אנחנו לא מסכימים".

"פתאום אני אפס". אגריי, אימו של א' (צילום: החדשות)
"פתאום אני אפס". אגריי, אימו של א' | צילום: החדשות

מנהל בית הספר הוריד את א' מהאוטובוס, בטענה שהדודה היא לא מקרבה ראשונה. "זו גזענות, כי היו סבתות ודודות שכן יצאו עם הילדים", תקפה אגריי, "פשוט השאירו אותו בתחנה עומד עם דודה שלו ונסעו". האוטובוסים ובהם החברים של א' עזבו את בית הספר. הוא נשאר לבדו עם הדודה בתחנה. "בכיתי והייתי עצוב, ממש עצוב", סיפר א' לחדשות. "כל החברים צחקו עלי מהאוטובוס, כולם הלכו ורק אני נשארתי".

אגריי פנתה לח"כ פנינה תמנו שטה שמיד נרתמה לעזור לתקן את העוול, והתקשרה למשרד החינוך. בשלב זה התרחשה תפנית מוזרה בעלילה: מנהל בית הספר הודיע לאם ש"האוטובוס מסתובב בדרך חזרה מנתיבות". האם אגריי רתחה: "השארתם אותו כמו כלב, אתה מבין מה עשית? זה לא הוגן מה שאתם עושים. אתה חושב שהוא ייהנה אחרי שהוא בכה גם? הוא יכול לצאת לטיול וליהנות?". המנהל השיב: "כן, אני מאמין שכן".

א' הצטרף מבוייש לטיול אבל מאז הוא לא חזר לבית הספר. אימו אגריי הסבירה: "הוא לא מסוגל להסתכל עליהם בעיניים והוא לא רוצה לחזור, את האמת אני גם לא רוצה שהבן שלי יחזור למקום כזה שהוא לא רצוי בו".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מצר עד מאוד על האירוע ועל אופן התנהלותו. מיד עם הבאת הנושא, הורה הפיקוח לשתף את התלמיד בטיול. יחד עם זאת, אין כל בסיס לטענה כאילו בית הספר מונע משיקולי גזענות. מדובר במוסד חינוכי שחלק מהצוות המקצועי שלו יוצא הקהילה האתיופית, וחלק גדול מתלמידיו יוצאי הקהילה גם כן".

ח"כ תמנו שטה (צילום: יח"צ, חדשות)
ח"כ תמנו שטה | צילום: יח"צ, חדשות

ח"כ פנינה תמנו-שטה (כחול לבן), שטיפלה בנושא בעקבות פניית האם, מסרה לחדשות: "כל ילד הוא עולם ומלואו ואף ילד לא צריך להישאר מאחור, לא משנה הסיבה אשר תהיה, בטח לא על ידי אנשי חינוך. הנזק שעלול להיגרם הוא בלתי הפיך ומשאיר משקעים וצלקות לכל החיים. אני קוראת למנכ"ל משרד החינוך להוציא חוזר מנכ״ל שמבהיר חד וחלק שלא יעלה על הדעת שתלמידים יושארו מחוץ לפעילויות של מסגרות בתי הספר, לא בגלל סיבות כלכליות ולא בגלל צרכים מיוחדים. לצערי זו לא הפעם הראשונה שזה קורה ואף אחד לא נותן את הדין".