נתונים מדאיגים על מצבם של ילדי ישראל: המועצה לשלום הילד מפרסמת היום (שני) נתונים אודות מצבם של ילדים בישראל בפתחה של שנת 2019. הנתונים מצביעים על פערים משמעותיים בין ילדים ממגזרים שונים בחברה, על חשיפה באחוזים גבוהים לשיימינג ואלימות ברשת - ועל שימוש נרחב למדי בסמארטפונים וברשתות החברתיות.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

מהנתונים עולה כי בסוף שנת 2017, חיו בישראל 2,908,327 ילדים. והם מהווים בסך הכל 33% מהאוכלוסיה בישראל. ל- 83% מהמשפחות בישראל יש עד 3 ילדים, ל- 204,071 משפחות יש 4 ילדים ויותר ול-51,061 משפחות יש 6 ילדים ויותר.

860,865 ילדים חיו בעוני בשנת 2017. הנתונים מצביעים על תמונה קשה במיוחד, לפיה כמעט כל ילד שלישי חי מתחת לקו העוני. כשבוחנים את ההבדלים בין המגזרים בחברה, מתקבלת תמונה קשה עוד יותר, המצביע על מצוקה של ממש במגזר הערבי: בעוד שבמגזר היהודי 1 מכל 5 ילדים חי מתחת לקו העוני, במגזר הערבי 2 מכל 3 ילדים הם עניים.

קרוב ל-900 אלף ילדים עניים (צילום: פלאש 90, חדשות)
קרוב ל-900 אלף ילדים עניים | צילום: פלאש 90, חדשות

עוד עולה מהנתונים כי רק 24% מהילדים עד גיל 3 שהו במסגרות חינוך מפוקחות לגיל הרך. 76% שהו במסגרות פרטיות שאינן מפוקחות או בבית. עם זאת, בין 2011 ל-2017, גדל מספר הילדים בגיל 3-4 הלומדים בגני הילדים בפיקוח משרד החינוך ב- 40%.

שני שליש מבני הנוער נחשפו לאיומים ולאלימות מילולית ברשת

הדוח מצביע על כך שבתוך עשור, חלה ירידה מתונה באירועי האלימות בביה"ס היסודי, בחטיבות הביניים ובחטיבות העליונות. מתחילת העשור, נפגעו 408 ילדים בני 0-6 מעבירות אלימות במסגרת חינוך. 25% מתלמידי העל יסודי דיווחו שנחשפו לעבירות של שיימינג או חרם כלפיהם או כלפי אחר ברשת.

בשנה האחרונה, 32% מכלל הנפגעים מתאונות דרכים בהן היו מעורבים אופניים וקורקינטים חשמליים, הם ילדים. במחצית הראשונה של שנת 2018 נפגעו ואושפזו 14 ילדים הולכי רגל כתוצאה מהיפגעות בתאונת דרכים שהיו מעורבים בה אופניים חשמליים. חלקם מכלל הולכי הרגל שנפגעו ואושפזו היה 43.8%.

אופניים חשמליים (ארכיון) (צילום: או ירוק, חדשות)
ילדים רבים נפגעים בתאונות אופניים חשמליי | צילום: או ירוק, חדשות

נתון מדאיג נוסף מעלה כי 861 ילדים ובני נוער אושפזו בשנת 2017 לאחר ניסיון התאבדות - 38% מתחת לגיל 14. הנתונים מצביעים על כך שפי 3 יותר בנות ניסו לשים קץ לחייהן מאשר בנים.

מתקשים להיפרד מסהמארטפון ומהמסכים

הילדים והנוער של ימינו מתקשים להיפרד מהסמארטפון - גיל 10 הוא הגיל הממוצע לקבלת סמארטפון ראשון, ומהנתונים עולה שילדים שטרם קיבלו מכשיר ראשון, בגילאי 6-9, כבר נמצאים מול מסכים כמעט 3 שעות ביום. 93% מבני הנוער פעילים בוואטסאפ ויש להם בממוצע 27 קבוצות בהן הם חברים. 72% מבני הנוער פעילים באינסטגרם, 63% מהם בפייסבוק, 50% בסנאפצ'אט וכחמישית במיוזיקלי.

מתקשים להיפרד מהסמארטפון (צילום: חדשות 2)
מתקשים להיפרד מהסמארטפון | צילום: חדשות 2



"כשהפער בשיעורי הלמידה בין יהודים לערבים משמעותי כל כך כבר בגיל הרך, הגיל הקריטי כל כך להתפתחות, משמעות הדבר היא שלנו, המבוגרים יש עוד הרבה עבודה", אומר בתגובה לנתונים נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. האתגר של יצירת ילדות מוגנת, מרחב מוגן בעולם הממשי והווירטואלי עודו מונח לפתחנו. נתוני השנתון יכולים וצריכים להיות כלי עזר משמעותי בידיהם של קובעי המדיניות ומיישמיה, כפי שהם מסייעים לנו לשרטט את תמונת העתיד הרצויה לנו. את המקום הטוב שאנו רוצים להבטיח לילדים שלנו, לנכדים שלנו, ולדורות שאחריהם".

"מדינת ישראל נכשלה גם השנה בהגנה על ילדיה", מציינת עו"ד ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד. "המדינה לא שמה בראש סדר העדיפויות שלה את ילדיה ואף לא את הילדים בסיכון. עת בחירות היא וזה הזמן, במיוחד נוכח הנתונים הקשים שעולים מהשנתון, שכל המפלגות המבקשות את אמון הציבור יציגו בפני בוחריהן תוכנית מפורטת לשיפור מצבם של הילדים ויתחייבו לפעול למען הגנה, שיוויון, בריאות וחיים בכבוד לכל ילדי ישראל".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו