"קצת בית כנסת, קצת טהרת משפחה - אחרת תחזרו לפה מיליון פעמים": לזוגות רבים בישראל שמסיבות שונות לא יכולים להביא ילדים לעולם ובוחרים באימוץ או בהליך פונדקאות מצפה התמודדות נוספת מעבר לזו הנפשית: הרבנות בישראל,שמערימה עליהם קשיים נוספים, ובגלל אי הסכמות פנימיות - דורשת תהליך גיור שכופה עליהם ועל ילדיהם אורח חיים דתי. תחקיר מיוחד שכולל גם הצצה לתוך אגף הגיור - כך כופים על ההורים אורח חיים על פי ההלכה: החל משמירת שבת, דרך התייצבות קבועה בבית כנסת ועד רישום הילד לגן דתי.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

כיום במדינת ישראל רק הגיור הממלכתי-אורתודוקסי מוכר באופן מלא על ידי רשויות המדינה לצורך נישואים, גירושים וקבורה יהודיים. הנושא של גיור הוא אחד הנושאים מעוררי המחלוקת במדינה, בעיקר בגלל חוק השבות, והוא גם משפיע על רבים.  העדויות הרבות שהגיעו לידינו לא מותירות ספק שממש לא מדובר במקרה פרטני.

ההורים יהודים, הבן? "חסר דת"

כשחגית לא הצליחה להרות בעצמה היא אימצה לבדה את בנה הלל שנולד ברוסיה. על אף האזהרות שקיבלה מכך שההליך המשפטי שתאלץ לעבור שם יהיה מורכב וארוך בשל העובדה כי היא אם יחידנית, תוך ימים ספורים כבר הייתה עם בנה בישראל. אבל דווקא כאן, במדינתה שלה, החלו לצוץ בעיות.

"במקום לחבק אומרים: אתם לא הורים רגילים" (צילום: חדשות)
"במקום לחבק אומרים: אתם לא הורים רגילים" | צילום: חדשות

 

כפי שציפתה, הרבנות דרשה מחגית להעביר את בנה המאומץ גיור. אלא שאז, כשהגיעה לבית הדין לגיור קטינים, החלו להערים עליה קשיים ולשאול אותה שאלות לגבי החינוך שהיא מעניקה בנה. "שאלו אותי אם החינוך דתי ואמרתי - לא", סיפרה. אחרי שאלות נוספות בענייני החינוך בבית הדין שלחו אותה לעשות ברית, אמרו לה "לטפל בעניין החינוך" ולהעביר את בנה לחינוך דתי. לאחר שחגית רשמה את הלל לגן הקרוב לביתם, הדיינים הודיעו לה: אם לא תעביר אותו לגן דתי - הם לא יוכלו לסיים את תהליך הגיור.

מנהל מחוז באגף הגיור: לא חינוך דתי? שלום ולהתראות - לא סומכים עלייך

סיפור דומה קרה לר', שיחד עם אשתו ניסו להביא במשך שנים ללא הצלחה, עד שהחליטו לפנות להליך הפונדקאות בחו"ל. "היינו בטוחים שמאחר שאלה העוברים שלנו ומאחר ששנינו יהודים, עושים פעולה טכנית של רישום במשרד הפנים ובזה זה מסתיים", אמרו. בסופו של דבר קיבלו ר' ואשתו מסמך ובו, בסעיף הלאום, נכתב כי בנם "חסר דת" - וזאת כאמור למרות ששני הוריו יהודים. ר' ואשתו המופתעים חשבו שמדובר בטעות, אך כשהחלו לברר החלה מסכת ייסורים שלמה.

"שמים מחסום" (צילום: החדשות)
"שמים מחסום" | צילום: החדשות

בשל אי-הסכמות בין הרבנים לגבי קביעת זהות התינוק, הביצית או רחם היולדת, החליטו ברבנות לגייר את כולם, וגם ההורים מחויבים לעמוד בדרישות. לדברי אותם הורים, הוועדה רוצה לדעת אם הם שומרים כשרות, מקפידים על שמירת שבת, הולכים לבית הכנסת ומספקים לילדיהם חינוך דתי.

כשנכנסנו עם המצלמה הנסתרת לאגף הגיור בתל אביב גילינו שמדובר בפרקטיקה מוכרת. כך מנהל המחוז "דימה" שיחות שמתקיימות באגף שלו עם הורים: "יש הרבה הורים שבאים לבית הדין, (אומרים) 'כן, כן, כן', מתחייבים, מתחייבים, מתחייבים, חותמים והולכים. אחרי שנתיים-שלוש, ארבע שנים, הולכים מביאים עוד ילד. 'תגיד, הבן שלך הגדול שעבר גיור, איפה הוא לומד? 'הוא לומד בגן, בבית ספר'... 'זה בית ספר דתי?', 'לא, לא דתי'. 'אבל הבטחת לנו, למה לא קיימת? אז אומרים לו: 'טוב אדוני, שלום ולהתראות - לא סומכים עלייך".

מערך הגיור: "פועל בהתאם להנחיות" (צילום: החדשות)
מערך הגיור: "פועל בהתאם להנחיות" | צילום: החדשות

"במקום לחבק את האנשים שהכי קשה להם, שהכי כואב להם, שהם עברו מסע הכי גדול, הכי קשה בעולם", סיכמה חגית בכאב. "במקום להגיד להם: ברוכים הבאים, איזה יופי שיש לכם משפחה, מה הם עושים? הם שמים להם מחסום ואומרים להם: אתם לא הורים רגילים, אתם צריכים לחיות חיים אחרים ולהפוך להיות מישהו אחר כי לא ילדתם את הילד שלכם".

ממערך הגיור במשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "מערך הגיור פועל בהתאם להנחיות ההלכתיות של הרבנות הראשית ועושה כל שביכולתו להתחשב במשפחות המתגיירים ולנהוג ברגישות יתרה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו