המערכה על צבא העם - החלק השני: איך צה"ל מתכנן ספינת טילים חדשה שמעוצבת במיוחד כדי להפריד בין לוחמות ללוחמים? מהם בגדי החובה החדשים שאמורים לפטור את הטענות על חוסר צניעות בזמן אימון גופני? במרכז הכתבה ששודרה אמש (שני) במהדורה המרכזית: ריאיון בלעדי עם האיש שאליו מופנות רוב הטענות על הדתה מצד אחד ושילוב נשים מוגזם מהצד השני - אלוף מרדכי (מוטי) אלמוז, ראש אגף כוח האדם בצה"ל.

צפו בחלק הראשון של הפרויקט המיוחד על השירות המשותף 

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

האלוף אלמוז אוהב לרדת לשטח. כמי שאמון על כוח האדם של צה"ל הוא מאמין בפקודות. אבל הוא מאמין גדול עוד בצורך לבחון אם הן באמת עוברות את מבחן השטח ולא תלושות מהמשרדים של הקריה. בשיחה נדירה הוא מספר שלא צריך לפתוח את כל תפקידי הלחימה לנשים, מאמין שהביקורות על הדתה מוגזמות ואומר שהחילונים צריכים להתגייס במספרים גדולים יותר לתפקידים קרביים.

אלוף מוטי אלמוז, ראש אכ"א (צילום: החדשות)
אלוף מוטי אלמוז, ראש אכ"א | צילום: החדשות

"כשהייתי מ"פ הייתה לנו פקידה פלוגתית, אני ובני דורי, ובגדול היא הסתדרה", מסביר אלמוז. "היום כבר יש פקידה פלוגתית, מש"קית קליעה ומדריכת אימון גופני. בחלק מהמקומות יש מדריכות נוספות, אז צריך לתת לזה פתרון".

מנגד, יש את העלייה בכמות החיילים הדתיים שמשרתים בצבא בשנים האחרונות. "הדור שלי, בשש ורבע בבוקר, הדתי אצלי במחלקה הסתדר עם תפילת השחרית שלו", הסביר. "היום צריך להיות רשום: 'תפילת שחרית'. מפה, המרחק לאירוע שנקרא 'הדתה' הוא מרחק של סנטימטרים".

שירות נשים בצה"ל (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

אלמוז לא מתרגש מסיפורים כמו האיסור לחיילות ללבוש חולצה לבנה בשעת הת"ש או חייל שהתנשק עם בת זוגו וכמעט נשאר שבת, ואומר שמבחינתו "העסק בשליטה". "פתאום פירשו את הפקודות לחומרה", אמר. "איפה שצריך לתת הסברים ולהגיד שטעינו ושנתקן, נעשה את זה".

"צה"ל פחות מעורבב מכפי שהייתי רוצה"

מתוך עשרה בתי הספר שיש בהם את האחוזים הגבוהים ביותר של מתגייסים לקרבי, שבעה הם בתי ספר דתיים. הנתונים לכאורה מראים שבמגזר הדתי יש יותר מוטיבציה. "זה שבציונות הדתית לא מחביאים את זה ומעודדים ללכת לפיקוד על יחידות קרביות, אנחנו רואים בזה יתרון גדול", אומר אלמוז. "אנחנו לא אומרים 'תורידו שם, תגדילו שם'. אנחנו אומרים שאנחנו רוצים הרבה כאלה. אנחנו מעודדים את זה".

יונית לוי ואלוף מוטי אלמוז    ‎ (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

עם זאת, לדבריו הפיקוד הקרבי בצה"ל אינו משקף כראוי את כל החברה הישראלית. "לדעתי עכשיו הוא מייצג פחות ממה שהוא יכול", מסביר אלמוז. "הצבא צריך להיות יותר מעורבב. לפעמים מתווכחים איתי על זה. הצבא פחות מעורבב ממה שאני רוצה שהוא יהיה".

אמנם אלמוז אינו מפחד שבקרוב יגיעו קריאות להוציא חיילות מהבסיסים, אבל הקולות והביקורות קרובים ורועשים. בקריה שומעים את כולם ומנסים למצוא פתרונות. בדיונים שם מגיעים אפילו לרמת החוט והמחט. כדי שאף אחד לא ירגיש מקופח, תופרים את המדים לפי מידה.

גופיית ציצית מותאמת ללוחמים דתיים (צילום: החדשות ‎)
גופיית ציצית מותאמת ללוחמים דתיים | צילום: החדשות ‎

כך למשל קרה עם האפוד הקרבי ללוחמות שהותאם לנשים מבחינת האגן והמשקל או גופיית ציצית עם צבע שמותאמת ללחימה בקרב דתיים. האופנה לא מדגלת מעל השסעים ובצה"ל אף מצאו את הפתרון לסוגיות הצניעות בשעות האימון הגופני: בקרוב יוכנס לשימוש בצה"ל מכנס שמשלב טייטס ומכנסי ריצה, שיהיה פריט חובה לכל חייל וחיילת. הוא יהיה באותו צבע ובאורך אחיד לנשים ולגברים, כך שתהיה אחידות עד הברך וכדי למנוע חשיפה של הירך.

"הצרכים של הצבא הם שמובילים"

"אני לא רוצה להיות זה שמסדר את הבעיות בחברה הישראלית", אומר אלמוז, שמוסיף כי אינו חושב שחיילות צריכות לשרת כלוחמות בחטיבות החי"ר הקלאסיות כמו צנחנים או גולני. "בסוף חייל צריך לקחת 90 קילו על הגב, על האלונקה, ולנוע איתו 12 קילומטר כי הוא נפצע", הוא מסביר. "לא רק היכולות מובילות, אלא גם הצרכים של הצבא".

על ספינת הטילים "סער 5" של חיל הים מוצבת אישה אחת בלבד, סגן שירה קליגר. רוח השינוי בצה"ל תביא לחיל הים בתוך זמן קצר עוד נשים לוחמות, ואיתן שינוי של הספינה עצמה. כך למשל במקרה של ה"סער 6", הספינה החדשה שנבנית בימים אלה במספנה גרמנית, לפי תכנון פנים מיוחד לדרישות של צה"ל החדש.

סגן שירה קליגר (צילום: החדשות)
סגן שירה קליגר | צילום: החדשות

בספינה החדשה יהיה מדור נפרד לחלוטין עם כל מה שצריך ללוחמות - מיטות, מקלחות, שירותים. "אני חושב שזה ראוי, כי בסופו של דבר אנחנו לא בוחרים על פי מגדר", אומר סגן-אלוף רועי, מפקד "אח"י להב". "בוחרים על פי יכולות וזה מה שחיל הים צריך".

סגן שירה קליגר, סגנית קצין אלקטרוניקה ב"אח"י להב", מספרת כי הלוחמים שמשרתים איתה הפכו להיות עבורה הכול. "ברגע שלא לוקחים נשים, מבטלים 50% מהאוכלוסייה", אומרת קליגר. "צה"ל מאוד מפחד לשלב וממה יגידו. אני חושבת שזה לא נכון. בסוף זה משהו שלא היה פתוח עד עכשיו ותמיד חוששים ממשהו חדש".