כמעט 3 שנים אחרי, ועדת החקירה הממלכתית לחקר האסון במירון פרסמה היום (רביעי) את המלצותיה בדוח נוקב. במבט צופה פני עתיד - כך הוא עשוי להשפיע. 

החוק אמנם לא מחייב את הממשלה לאמץ את המסקנות האישיות והמוסדיות, אבל בכל זאת יש להן משקל – משפטי וציבורי. מבחינה משפטית, בג"ץ קבע בעבר בהקשר אחר שצריך לתת משקל להמלצות הוועדה ולקחת אותן בחשבון. מבחינה ציבורית, לוועדת חקירה ממלכתית יש מעמד מיוחד ומסקנותיה יכולות להביא ללחץ ציבורי לתיקון הליקויים, באמצעות אימוץ המסקנות.

בנוסף, דוח הוועדה צפוי להביא לחידוש החקירה הפלילית, שהושהתה על ידי היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט ביולי 2021. הוועדה המליצה בדוח לחדש את ההליכים שנעצרו. "עתה, כשנסתיימה עבודת הוועדה, אנו ממליצים כי הגופים הרלוונטיים יבחנו את הצורך בהפעלת סמכויותיהם", נכתב. "בפרט אנו ממליצים כי היועצת המשפטית לממשלה תידרש לשאלת חידוש החקירות הפליליות ומיצוין. עבודת הוועדה אינה הליך פלילי. היא בעלת כלים ומאפיינים אחרים, ואין לראות בה תחליף לעבודתם של גופי חקירה במישור הפלילי".

בפרט, הוועדה המליצה כי היועצת המשפטית לממשלה תידרש לשאלת חידוש החקירה או הבדיקה, בעניינם של ארבעה גורמים ספציפיים – עאמר ח'ליליה, מהנדס הבטיחות של ההילולה, ראובן בן גל, מנהל האבטחה הראשי של ההילולה, שמעון מלכה, מנהל אבטחה בהילולה, ורב-פקד שמואל פיאמנטה, ראש ענף אבטחה ורישוי במחוז הצפון במשטרה.

היועצת המשפטית גלי בהרב מיארה (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
היועצת המשפטית גלי בהרב מיארה, תידרש לעניין חידוש החקירה הפלילית | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

עיקרי הדוח

הוועדה הטילה אחריות אישית על ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי. לגבי נתניהו לא ניתנה המלצה אופרטיבית, אך הוועדה המליצה כי אוחנה לא ימונה בעתיד לתפקיד השר לביטחון הפנים וכי הייתה ממליצה לסיים את תפקידו של המפכ"ל שבתאי, אך בשל המלחמה על הממשלה להחליט על המועד.

לקריאת הדוח המלא

דוח אסון מירון - ההמלצות האישיות (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
דוח אסון מירון - ההמלצות האישיות | צילום: דוד כהן, פלאש 90

"על ראש הממשלה מוטלת אחריות לאתר באופן יזום נושאים המחייבים את טיפול משרדו ובמידת הצורך את התערבותו, בפרט כאלה הקשורים לסיכון חיי אדם", הוסיפו בדוח הוועדה. "ודאי שחובה זו מתבקשת לאחר אסון הכרמל והאמור לגביו בדוח מבקר המדינה. בנסיבות המתוארות היה על ראש הממשלה לאתר את הצורך לטפל באתר קבר הרשב"י, בהיותו נושא מסוג זה; אם לא מלכתחילה, בוודאי לאחר שהנושא עלה שוב ושוב באופן המעיד בבירור על כך שהבעיות הקשורות אליו אינן נפתרות ושהן ממשיכות לסכן חיי אדם".

בנוסף לכך, הוועדה הטילה על יו"ר הכנסת והשר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה אחריות אישית, והמליצה כי לא ימונה בעתיד לתפקיד השר לביטחון פנים. "מצופה מהשר כי כאשר מובאת לו סוגיה משמעותית ומורכבת מסוג זה בשיחת טלפון במוצאי שבת, בטרם יגבש ויביע את עמדתו, הוא יקיים דיון ייעודי עם הגורמים המתאימים במשטרת ישראל ויתייעץ עם המזכירות הביטחונית", נכתב בדוח הוועדה. "בתהליך זה היה עליו לבחון את כל השיקולים, ולא רק את אלה הקשורים בקורונה".

גם על מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי הטילה הוועדה אחריות אישית, ואף ציינה כי לכאורה הממצאים בעניינו של שבתאי היו מביאים אותה להמלצה על סיום תפקידו, אך בהתחשב בנסיבות מיוחדות אלה (המלחמה) היא מותירה לממשלה לקבוע את המועד הנכון לסיום תפקידו. "שבתאי היה מודע לכך שסכנת הצפיפות בהילולה, כפי שהתנהלה במשך שנים, עולה כדי סכנת חיים חמורה וממשית לחיי אדם", נכתב בדוח.