הממשלה תתכנס הערב (שלישי) לאשר את עסקת שחרור החטופים. לאחר האישור בממשלה, שמות האסירים הביטחוניים יתפרסמו באתר ייעודי וינתנו 24 שעות על מנת לאפשר עתירות לבג"ץ. בית המשפט לא צפוי להתערב, כפי שלא התערב בעסקאות בעבר.

במקרים קודמים, לאחר פרסום שמות המחבלים ששוחררו, ניתנו 48 שעות להתנגד לעסקה. הפעם סד הזמנים קצר יותר בשל המלחמה - והוא יצומצם ליממה בלבד.

נגד עסקת שליט, למשל, הוגשו מספר עתירות על ידי משפחות שכולות. השופטים ציינו כי מתעוררות דילמות קשות, אך הם דחו את העתירות והותירו את שיקול הדעת בידי הממשלה.

"הדילמות שהעלה המקרה הנוכחי לפני הממשלה הן בוודאי מורכבות ביותר", כתבו השופטים. "מחד, חייל שעודנו בחיים המצוי תקופה ארוכה מאוד בשיביו של ארגון טרור; שהממשלה סבורה שלא ניתן לשחררו בדרך אחרת ושקיים חשש ממשי לחייו אם תוחמץ ההזדמנות לשחרורו. מנגד, מתעורר הצורך בשחרור מרצחים שהורשעו בדין ושבתי המשפט גזרו את עונשיהם בהתאם. שחרור כאמור פוגע בערכי המשפט והצדק שמדינת ישראל דוגלת בהם ומחויבת במימושם".

"ההכרעה בדילמות האמורות נתונה לממשלת ישראל בהיותה אחראית לביטחון המדינה ולחיי אזרחיה וחייליה", נכתב בפסק הדין בזמנו. "לממשלה נמסרו הכלים והנתונים הרלוונטיים ולרשותה המומחים המופקדים על הביטחון כדי לסייע לה בהכרעות שבתחום אחריותה. מכוח סמכויותיה כרשות המבצעת מוסמכת הממשלה גם לחתום על הסכמים מדיניים ובכלל זה הסכמים מן הסוג שעומד לפנינו".

תמונות חדשות של גלעד שליט בשבי
גלעד שליט בתקופת השבי. ארכיון

לנוכח פסקי הדין בעניין עסקת שליט ומקרים נוספים, נראה כי הסיכויים שבג"ץ יתערב בהחלטת הממשלה נמוכים. בנוסף, בעסקת שליט שוחררו 1,027 מחבלים, רובם רוצחים שידיהם מגואלות בדם, ואילו במקרה הנוכחי ישוחררו הרבה פחות מחבלים, שאף אחד מהם לא הורשע ברצח.