בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב התיר היום (ראשון) לצעיר לעשות שימוש בביצית של בת זוגו שהלכה לעולמה, ולהביא לעולם ילד באמצעות הפריית הביצית מזרעו, בעזרת פונדקאית. הפסיקה ניתנה לאחר שהוכח כי זה היה רצונה המפורש של הצעירה, ולאחר חוות דעת חיובית של עובדת סוציאלית, לפי חוק האימוץ.

על פי המקרה, הצעירה ובן זוגה, אז כבן 31, הכירו בשנת 2020, עברו לגור יחד ואף תכננו להינשא ולהביא ילדים. זמן קצר אחרי היכרותם אובחנה אצל הצעירה מחלת הסרטן, ובמקביל לאהבה אשר הלכה והתעצמה בין השניים, מצבה הרפואי הלך והדרדר. במסגרת הטיפולים במחלתה, היא עברה ניתוח לכריתת שחלה, במהלכו הצליחו הרופאים לחלץ שתי ביציות מרחמה לצורך שימור פוריות. ביציות אלו הוקפאו לטובת שימוש עתידי.

בעת שהותה בבית החולים לקראת ניתוח השתלת מח עצם, הביעה הצעירה את חששה מפני המוות וביקשה מאביה, בנוכחות הרופא המטפל, כי אם תלך לעולמה, ייעשה שימוש בביציותיה על מנת להביא ילדים לעולם עם התובע. למוחרת היא ציינה זאת בפני בן זוגה, שהבטיח לה כי יעשה כל שביכולתו כדי למלא את משאלתה. כמה שבועות לאחר מכן היא הלכה לעולמה כשהיא בת 28 בלבד.

עו"ד יהודית מייזלס (צילום: יח"צ)
עו"ד יהודית מייזלס: "פסק דין תקדימי ופורץ דרך" | צילום: יח"צ

שופטת בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, ציפי כהן אביטן קבעה כי "אין מחלוקת בין הצדדים כי המנוחה והתובע היו בני זוג, התעתדו להינשא ולהביא ילדים לעולם. כך גם אין חולק כי המנוחה הביעה את רצונה המפורש כי בן זוגה יעשה שימוש בביציותיה לצורך הבאת ילדים משותפים לעולם, אף לאחר מותה. היא הביעה את רצונה המפורש בפני אביה, בפני התובע, וכן בפני הרופא המטפל, אשר אף הגיש תצהיר לעניין זה".

"הגעתי לחדרה ומצאתי אותה עם אביה, שהיה לצידה. היא בכתה מאוד, ואמרה לאביה שהיא מפחדת למות. אביה ניסה להרגיע את חששותיה, ואמר לה שיהיה בסדר, שהיא תבריא, תתחתן ויהיו לה הרבה ילדים", העיד בתצהירו הרופא המטפל. "היא אמרה לו שאם היא תמות היא מבקשת שבן זוגה ישתמש בביציות שלה כדי שיהיו להם ילדים. אביה הנהן וחיבק אותה בדמעות, ושנינו ניסינו להרגיע את חששותיה. אני הצטרפתי לדבריו ואמרתי לה שלא תדאג ושנעשה הכול כדי שהטיפול יצליח והיא תבריא".

עו"ד יהודית מייזלס, מומחית בדיני משפחה וירושה שייצגה את המשפחה יחד עם עו"ד מיכל לוי, מסרה: "מדובר בפסק דין תקדימי ופורץ דרך, שממשיך את מגמת היצירתיות השיפוטית החשובה של בתי המשפט לענייני משפחה, אשר מתאימים את המשפט למציאות הטכנולוגית המתפתחת, כדי לעשות לא רק משפט, אלא גם צדק רגיש ואנושי. הזכות להורות פנים רבות לה, והמקרים שבהם הזכות מתממשת עולה לעיתים על כל דמיון".