"בג"ץ הסיירות": בית המשפט העליון התכנס, בראשות הנשיאה אסתר חיות, לדיון בעתירה שהגישו 7 עותרות, חלקן לוחמות, שדורשות להתמיין ליחידות המיוחדות בצה"ל - הסיירות. בתחילת השבוע הגישו בצה"ל בקשה למחוק את העתירה מכיוון שהם כבר הודיעו על פתיחת המיונים ליחידות 669 ויהל"ם. לטענת העותרות, הקריטריונים שהוציא הצבא לא מבוססים ונועדו למנוע מהן לעבור את המיונים ולהתגייס ליחידות מובחרות.

בפתח הדיון הציג עו"ד עמיחי ויינברג המייצג את העותרות טענות מתוך חוות דעת של מומחית בתחום הכושר הגופני: "כלל תפקידי הלוחמה נסגרו על קריטריונים פיזיולוגיים כגון משקל, גובה שנקבעו במאי 2020". הנשיאה חיות תקפה: "המציאות השתנתה, אי אפשר לומר שלא קרה דבר". עו"ד ויינברג הוסיף ומתח ביקורת על הדרישות שנקבעו על ידי הצבא: "ה'בשורה' של הצבא - אחיזת עיניים. מצאו נוסחת קסם שאף אישה לא תוכל לעמוד בה". 

בג"ץ גיוס לוחמות ליחידות המסתערבים
בג"ץ גיוס לוחמות ליחידות המסתערבים

עו"ד ויינברג התייחס לדיון הציבורי סביב העתירה: "היו טענות לפגיעה ברחם של נשים או חשש שיפלו בשבי. היו בכירים לשעבר בצה"ל שמתחו ביקורת וטענו לפגיעה בצבא. עם זאת, העותרות ונשים רבות שיבואו אחריהן לא יוותרו. הן נאלצות להתמודד עם גורמים וטיעונים פוליטיים, אך הצבא הוא של העם".

נעמה קונסטנטיני, פרופסור לרפואה באוניברסיטה העברית, ומנהלת כיום את המרכז לרפואת ספורט בבית החולים שערי צדק, הציגה נייר עמדה בפני בית המשפט שנימק מדוע ההבדלים הפיזיולוגיים בין גברים ונשים לא מחיבים הדרת נשים באופן גורף מכלל תפקידי הלוחמה. בהמשך הוסיפה שלא קיימת כל מניעה שנשים ישרתו בכל תפקידי הלוחמה.

בג"ץ גיוס לוחמות ליחידות המסתערבים (צילום: שלו שלום, TPS)
הדיון בעתירה בבית המשפט העליון | צילום: שלו שלום, TPS

עו"ד עומרי אפשטיין מפרקליטות המדינה השיב לטענת העותרות והתייחס להחלטת הרמטכ"ל על פתיחת יחידות חיל הרגלים והיחידות המובחרות לנשים. "מדובר בהחלטה מאוד משמעותית", אמר. הוא טען כי הקריטריונים לשירות ביחידות הללו נחוצים ונימק: "הסיכון לפציעות ולנשר - גבוה משמעותית אצל נשים מגברים, על פי הדוח שערכנו". השופטת חיות הגיבה: "זה אולי ניתן לומר על יחידות של שיבוץ חובה - אבל כאן מדובר על שיבוץ התנדבותי".

נציג המדינה הדגיש כי הדרישות לשירות נשים ביחידות המבוחרות נובעות משיקולים מדעיים. הוא ציין את צוות הבדיקה שמינה הרמטכ"ל בו השתתפו מומחים מתחומים שונים. השופטת רונן תקפה: "אין קריטריון מינימום לגברים במשקל, מניחים שאם גבר לא מתאים הוא לא יעבור".

מפורום דבורה, שפועל לקידום ייצוג שוויוני לנשים במוקדי קבלת החלטות, נמסר: "הגיע הזמן שצה"ל, כמו צבאות אחרים בעולם, יפתח את המיון לכלל תפקידי הלוחמה לנשים ולגברים אשר יעמדו בקריטריונים המקצועיים הנדרשים לתפקיד. הידיעה שצה"ל פתח את המיון ללוחמות ליחידות 669, יהל"ם וס"פ משמחת רק באופן חלקי, מאחר שהקריטריונים הגופניים שהוגדרו על ידי צה"ל לא סבירים ויובילו לאי הצלחת הפיילוט ביחידות שנפתחו. להערכתנו, אין כלל מלשביות העומדות בהם והם משום אחיזת עיניים. יתר על כן, קביעת קריטריונים נפרדים לנשים ולגברים לא מקיימת את לשון החוק".