נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות והשופטים עוזי פוגלמן ויצחק עמית דנו היום (ראשון) בדבר העתירה נגד מתווה הפליטים מאוקראינה. השופטים הקשו במהלך הדיון על נציגי המדינה, ובין היתר תהתה נשיאת העליון חיות: "מה הבסיס לעצם קביעת המכסה? אפשר לקבוע למשך שבועיים את הצורך במילוי טפסים, ואם יש הצפה אפשר לקבוע מכסה. זה לא מצדיק מלכחילה לקבוע מכסה של 5,000 (פליטים בלי זיקה לישראל). מה הבסיס?". שופטי בג"ץ לא התערבו במתווה, אך דרשו עדכון בתוך 8 ימים על החלטתה המעודכנת של שרת הפנים איילת שקד.

מלחמת רוסיה אוקראינה - עדכונים שוטפים: דקה אחר דקה

השופט יצחק עמית המשיך: "אני עדיין מוטרד בנושא החלטת הממשלה. הסמכות היא אכן של שר הפנים, אבל נניח שיש חוק שאומר ששר הביטחון אחראי על ייצוא ביטחוני, ושר הביטחון מחליט לייצא נשק למדינה מסוימת, לא צריך אישור ממשלה?"

זמן קצר לאחר הדיון, פרסמו ‏שופטי בג"ץ החלטה שאינה כוללת בינתיים התערבות במתווה הפליטים. עם זאת, השופטים דרשו מהמדינה לעדכן בתוך 8 ימים מה שרת הפנים מחליטה בנוגע להמשך המתווה שכרגע תוקפו עד 27.3. בהחלטתם הערב הם ציינו גם שעלתה בדיון השאלה בנוגע לסמכות השרה שקד.

ביום שישי האחרון המדינה הגישה את תשובתה לבג"ץ בעניין העתירה וטענה כי יש לדחות את העתירה, בין השאר משום שמדובר ב"היבטים מובהקים של מדיניות". תשובת המדינה התייחסה לכמה סוגיות. "מדובר באזרחי מדינה זרה, אשר אינם נמצאים בשטח מדינת ישראל ואינם בעלי זיקה למדינת ישראל", נכתב ונטען כי משום כך "גם לא חלה בעניינם מערכת הדינים הישראלית, לרבות חוקי היסוד, והם אינם בעלי זכויות מכוחם במדינת ישראל".

עוד טענה המדינה כי לפליטים מאוקראינה היו אפשרויות אחרות מלבד הגעה למדינת ישראל. "כל אותם אזרחי אוקראינה שעזבו את מדינתם בשל המלחמה המתחוללת בה ומבקשים להיכנס בשערי מדינת ישראל, מצויים בשטחן של מדינות אירופיות. עיקרם שוהים במדינות הגובלות באוקראינה, אשר חתומות על אמנת הפליטים, ובהן הם יכולים להגיש בקשת מקלט", פירטו נציגי מחלקת הבג"צים בפרקליטות.

בפרקליטות ציינו גם כי הסוגיה שעולה בעתירה קשורה "להיבטים מובהקים של מדיניות חוץ ופנים, ומצויה בלב ליבו של שיקול הדעת המסור לגורמים המוסמכים בממשלת ישראל, להם נתון מתחם שיקול דעת רחב ביותר בעניינים מסוג זה, בו כידוע מידת ההתערבות של בית המשפט הנכבד היא מצומצמת ביותר".

כמו כן הוסבר בתשובה כי נותרו יותר מ-2,000 מקומות פנויים מתוך 5,000 שנקבעו על-ידי שרת הפנים שקד ביחס לאזרחי אוקראינה שאינם זכאי חוק השבות ואינם בעלי קרובי משפחה בישראל. לכן, נטען בתשובה כי "העותר מתיימר לייצג ציבור תיאורטי".