עם סיום העדות של עמית אשל, ראש דסק לשעבר ב"וואלה!" והעדה הרביעית במשפט נתניהו, הסתיים לו אתמול (שני) פרק נוסף במשפט. למעשה, אם מדמים את משפט נתניהו לספר עב כרס, אפשר לראות בעדותו של העד הראשון, מנכ"ל האתר לשעבר אילן ישועה, כפרק הראשון - ובשלושת העדים שאחריו כפרק השני. שלושתם היו עיתונאים ב"וואלה!" והם התייצבו בזה אחר זה בסדר הולך ויורד מבחינה היררכית. 

החשיבות בעדותם של אבירם אלעד, מיכל קליין ועמית אשל הייתה חשיבות משותפת. תיק 4000 לא יקום ולא יפול על כל עדות בנפרד, אבל מה שניסתה הפרקליטות להראות הוא שכולם מתארים תמונה דומה - התערבות חריגה לטובת ראש הממשלה לשעבר באתר החדשות. 

כך למשל סיפר עורך "וואלה!" לשעבר אבירם אלעד: "ההתערבות בנושא משפחת נתניהו הפריעה לי מאוד, היא פגעה ביכולת שלי לעשות את העבודה - ובסופו של דבר זה גם הוביל להתפטרות שלי מ'וואלה!'". בהזדמנות אחרת הוסיף: "הבענו תרעומת, לא הבנו למה ישועה מתערב לנו כי זה לא תפקידו. היו כמה פעמים שנאמר שאי ביצוע ההנחיות יוביל להרס החברה (בזק)". 

אבירם אלעד, בדיון במשפט נתניהו (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
אבירם אלעד, בדיון במשפט נתניהו | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

ראש מערכת החדשות לשעבר מיכל קליין ציינה שישועה הבהיר בזמן אמת שגם הוא נמצא תחת לחץ: "אילן היה אומר 'תדעי לך שזה עושה אותי חולה, שזה קשה לי מאוד', 'כולנו באותה סירה', אמירות מהסוג הזה. כדי שנבין שהוא גם במצוקה הזאת, אולי לרתום אותנו, כצעד להרגיע את ההתנגדויות. מדובר באירועים כמעט יומיומיים. עיקר השיח שלי עם אילן ישועה עסק בזה - הודעות, טלפונים, שיחות במשרד, כמעט כל יום". 

"הופתעתי לשמוע שזה כל כך מסודר", אמרה עמית אשל, לשעבר ראש דסק באתר. "זה הגיע אחרי תקופה שיש פילטרים על אייטמים מסויימים. הבנתי שיש סוגיות רגישות שנוגעות למשפחת נתניהו וצריך לפקח ביתר שאת על הדיווח שלהם. אי אפשר לדווח חופשי, זה עובר פילטר מחוץ לסייקל של מערכת החדשות".

קווי ההגנה

הסנגורים הבליטו בחקירות הנגדיות של עדי "וואלה!" את העובדה שכל מה שהם ידעו על המניעים לבקשות הסיקור לטובת נתניהו - תווך להם על ידי ישועה. "כל מה ששמעתי זה מאילן ישועה", העיד אלעד בחקירה הנגדית. עו"ד בעז בן צור, סנגורו של ראש הממשלה, שאל: "אם ישועה אומר לך דברים לא נכונים, או מוקצנים. אתה לא יודע, נכון?" אלעד השיב: "נכון". בכך, יטענו הסנגורים שמדובר בעדויות מפי השמועה. 

אילן ישועה בבית המשפט המחוזי בירושלים (צילום: שלו שלום, TPS)
אילן ישועה בבית המשפט המחוזי בירושלים | צילום: שלו שלום, TPS

טענה נוספת שהעלו הסנגורים הייתה לחוסר הלימה בין הנכתב בכתב האישום לבין מה שתיארו העדים. למשל, הסנגורים התמקדו בהתערבות לטובת נתניהו סביב סיקור דוח העוני ב-2012, שפורסם מספר חודשים לפני המועד שבו לטענת הפרקליטות נרקמה עסקת השוחד בין נתניהו לבני הזוג אלוביץ'. 

קו אחר שנמשך עוד מעדותו של אילן ישועה היה ההתערבויות לטובת פוליטיקאים אחרים. ההגנה הראתה לעדים כיצד הועברו אליהם דרישות מצד ישועה בנוגע לסיקור של גורמים שונים. בחלק מהמקרים העדים ציינו שאכן מדובר בהתערבות לא תקינה, אך הם טענו כי המקרים הללו היו כאין וכאפס ביחס להתערבות לטובת נתניהו, מבחינה כמותית ואיכותית. 

כמו כן, הסנגורים ניסו להראות שהעדים הללו תקפו לא פעם את נתניהו ומשפחתו. הם הציגו ציוצים שקליין צייצה מחדש בחשבון הטוויטר שלה, כמו גם דברים שכתבה אשל ברשתות החברתיות. באחת הדוגמאות שהוצגו בבית המשפט, כתבה אשל בשנת 2020: "יש מדור מיוחד בגיהנום ליאיר נתניהו ושכמותו. דנה תהיי חזקה ותשמרי על עצמך". אשל הגיבה בעדותה: "זה היה על מה שיאיר נתניהו עשה לדנה כשדי וקישר אותו לבני גנץ. זה מעשה נלוז, כל כך נלוז שיש לו מקום מיוחד בגיהנום. מה הקשר לזה שערכתי בוואלה?"

משפט נתניהו (צילום: אורן בן חקון)
נתניהו ועורכי דינו | צילום: אורן בן חקון

הפרק השלישי: המבוא לרגולציה

היום יחל הפרק השלישי בשלב ההוכחות במשפט נתניהו - העדים הראשונים בנושא הרגולציה. כבכל תיק שוחד, גם תיק 4000 מורכב משני חלקים - מתת ותמורה, תן וקח. כעת, לאחר שעלו ארבעה עדים בנושא הסיקור, הפרקליטות תעבור לשלושה עדים בנושא הרגולציה - התמורה הנטענת בכתב האישום. 

העד החמישי בתיק 4000, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר אבי ברגר, יחל היום בעדותו. הוא צפוי להעיד במשך שבוע-שבועיים. אחריו יעידו דרור שטרום ופליקס כהן, שעדויותיהם צפויות להיות קצרות יותר מזו של ברגר. 

שלושת העדים הללו יספקו הצצה ראשונה לנעשה בתיק 4000 בנושא הרגולטורי, אך מדובר עדיין בטעימה בלבד. בהמשך שלב ההוכחות יעידו גם המנכ"ל שהחליף את ברגר - עד המדינה שלמה פילבר, כמו גם היועצת המשפטית לשעבר של משרד התקשורת, עו"ד דנה נויפלד. 

אבי ברגר. ארכיון (צילום: החדשות)
יעיד היום. אבי ברגר, ארכיון | צילום: החדשות

ברגר הוא עד משמעותי מאוד בנקודות רבות בנושא הרגולטורי. יחד עם זאת, שלושת העדים הללו לא יוכלו עדיין לספק מענה על השאלה החשובה ביותר בתיק 4000 - הקשר בין התמורה למתת. ללא כריכה בין הסיקור לבין הרגולציה אין עבירת שוחד. הכריכה באה לידי ביטוי במובן מסוים בחלק מההקלטות והתכתובות שסיפק ישועה, אך כדי להוכיח שאכן היה קשר מובהק בין הסיקור לפעולות השלטוניות נצטרך לשמוע עדים שהיו בסוד העניינים, כמו למשל חפץ ופילבר. 

נתניהו עצמו קיבל פטור מהתייצבות בעדות של שלושת עדי הרגולציה הקרובים, אך ייתכן מאוד שהוא ידרש להגיע לדיונים בעדות הבאה - של עד המדינה הראשון, יועץ התקשורת שלו לשעבר ניר חפץ. העדות של חפץ צפויה להימשך זמן רב יותר ולהיפרס על פני מספר חודשים.

עדי המדינה נגד נתניהו, חפץ, פילבר והרו (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות)
עדי המדינה: ארי הרו, מומו פילבר, ניר חפץ | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות